Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Oikaisuvaatimus, Osoitenumerointi, Ollilanpolku (osa)

PRIDno-2020-1179

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, teemu.salonen@pori.fi

Perustelut

Ollilanpolun (osa) osoitenumerointi on apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksellä 16.4.2020 § 19 päivitetty vastaamaan nykyistä kaavoitustilannetta ja Porin kaupungissa käytössä olevia osoitenumeroinnin periaatteita.  [peitetty] ovat tehneet asiasta oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on saapunut ajoissa Porin kaupungin kirjaamoon ja se tulee tutkia.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että: " [peitetty] ei muuttuisi ja nykyinen [peitetty] muuttuisi [peitetty]:sta." Perusteluna esitetään, että: "numerointeja ( [peitetty]) ei jatkossa pysty tonttijaotusten mukaan muuten käyttämään (kts. kuva)." Lisäksi osoitteen lisäkirjainten epäillään aiheuttavan turhia sekaannuksia.

Kunnan osoitejärjestelmästä ei juurikaan ole olemassa laki- tai asetusluontoisia säädöksiä eikä julkisen hallinnon suositusta. Aiheesta on olemassa Kuntaliiton ohje ja suositus Kunnan osoitejärjestelmä (Suomen Kuntaliitto. Helsinki 2006. ISBN-10: 952-213-171-7). Osoitteita annetaan pääsääntöisesti rakennuspaikkoina käytettäville kiinteistöille ja rakennuksille. Kunta voi tarpeen mukaan antaa osoitteita muillekin kohteille, joita voivat olla esim. venevalkamat, laiturit tai muut yksilöitävät paikat. Porin kaupungissa on pyritty noudattamaan kyseistä Kuntaliiton ohjetta ja suositusta.

Kohde on asemakaava-alueella. Asemakaava-alueilla käytetään tyypillisesti tonttijakoon liittyvää juoksevan osoitenumeron järjestelmää, jossa jokaiselle tontille tai muulle rakennuspaikalle annetaan juokseva osoitenumero kadun varrella. Osoitenumerona käytetään paritonta numeroa kadun oikealla puolella ja parillista numeroa vasemmalla puolella kadun alkupisteestä katsoen. Kadun osoitenumerointi ei voi jatkua risteyksestä kahteen eri suuntaan, vaan toinen haara on tulkittava liittymäksi, ellei sitä ole asemakaavassa nimetty omalla kadunnimellään. Saman liittymän takana olevilla rakennuspaikoilla tulee olla sama osoitenumero ja ne yksilöidään osoitenumeron jälkeen tulevalla jakokirjaimella (a/b). Näin on Ollilanpolunkin tapauksessa.

Ollilanpolun osoitteiden nykytila johtuu vaiheittain edenneestä asemakaavoituksesta. Alueen viimeisin asemakaava on vuodelta 1987. Siinä Ollilanpolku on osoitettu jatkuvan oikaisuvaatimuksen yhteydessä olevasta kartastakin ilmenevällä tavalla. Kadulle on valitettavasti jäänyt yksi "nimetön" haara/liittymä, jonka osalta numerointi suoritettiin apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksellä (§ 19). Osoitenumeroinnissa on varauduttu myös siihen, että nykyinen asemakaava toteutuu ja asemakaavan mukaiset rakennuspaikat tulevat rakentamiskäyttöön. Tästä syystä rakentamattomille kaavatonteille on varattu osoitenumerot, samoin kuin on varattu asemakaavan mukaiselle puistollekin. Näin kadun varren osoitenumerointia ei jouduta muuttamaan erikseen jokaisen rakentamishankkeen yhteydessä.

Ollilanpolun tapauksessa asian perusteellisempi selkiyttäminen vaatisi asemakaavan muutoksen, jossa apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksen mukaisille osoitekohteille johtava, nyt liittymäksi tulkittu, kulku-ura nimettäisiin omalla kadunnimellään. Nykyisessä kaavoitustilanteessa apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksen (§ 19) mukainen numerointi kuitenkin noudattaa niin asemakaavaa, kuin Kuntaliiton ohjetta ja suositustakin, parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuntaliiton ohjeen ja suosituksen yhteneväinen noudattaminen koko kaupungin alueella tekee osoitejärjestelmästä loogisen sekä selkeän ja lisää sitä kautta asukkaiden turvallisuutta. Samat osoitenumeroinnin periaatteet koko kaupungin alueella ovat myös osa kuntalaisten tasapuolista kohtelua. Osoitejärjestelmän ylläpito kuuluu kunnan tehtäviin ja se pitää sisällään myös tarpeen tullen tehtäviä muutoksia/päivityksiä, joiden johdosta osoitteet voivat muuttua. Apulaiskaupungingeodeetin päätös kohtelee kuntalaisia tasapuolisesti, eikä aiheuta kohtuuttomaksi katsottavaa haittaa. Apulaiskaupungingeodeetti on toiminut kaupungin hallintosäännön ja ympäristö- ja lupapalveluiden toimialan toimintasäännön nojalla hänelle kuuluvan päätösvallan puitteissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta päättää hylätä [peitetty] oikaisuvaatimuksen edellä mainituin perustein.

Päätös

Lautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi äänin 2-10.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa Jarno Joensuu teki Raija Koskirannan kannattamana ehdotuksen, jonka mukaan lautakunta päättää palauttaa asian käsittelyn uudelleen valmisteltavaksi. Koska oli tehty päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, puheenjohtaja totesi, että asiassa on suoritettava äänestys. Suoritetussa sähköisessä äänestyksessä äänin 2-10 lautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 17%

    Arto Nurmi, Sanna Grönmark

  • Ei 10 kpl 83%

    Jarno Joensuu, Tiina Puska, Jouni Nylund, Antti Karumäki, Raija Koskiranta, Mika Tuovinen, Jenni Huhtapelto, Matti Hatanpää, Tiina Rinne, Jukka Heinonen

Valmistelija

  • Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, teemu.salonen@pori.fi

Perustelut

Apulaiskaupungingeodeetti päätti Ollilanpolun (osa) osoitenumeroinnista viranhaltijapäätöksellä 16.4.2020 § 19. [peitetty] tekivät asiasta oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa vaadittiin, että: " Ollilanpolku 10 ei muuttuisi ja nykyinen Ollilanpolku 11 muuttuisi Ollilanpolku 12:sta. Ympäristö- ja lupapalvelujen lautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi kokouksessaan 27.5.2020 (§ 60). " Asian vaiheet selviävät tarkemmin asian historiatiedoista.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että: " Ollilanpolku 10 ei muuttuisi ja nykyinen Ollilanpolku 11 muuttuisi Ollilanpolku 12:sta." Perusteluna esitetään, että: "numerointeja ( 10 ja 12) ei jatkossa pysty tonttijaotusten mukaan muuten käyttämään (kts. kuva)." Lisäksi osoitteen lisäkirjainten epäillään aiheuttavan turhia sekaannuksia.

Kunnan osoitejärjestelmästä ei juurikaan ole olemassa laki- tai asetusluontoisia säädöksiä eikä julkisen hallinnon suositusta. Aiheesta on olemassa kuntaliiton ohje ja suositus Kunnan osoitejärjestelmä (Suomen Kuntaliitto.2020. ISBN: 978-952-293-751-3). Osoitteita annetaan pääsääntöisesti rakennuspaikkoina käytettäville kiinteistöille ja rakennuksille. Kunta voi tarpeen mukaan antaa osoitteita muillekin kohteille, joita voivat olla esim. venevalkamat, laiturit tai muut yksilöitävät paikat. Porin kaupunki pyrkii osoitetyössään noudattamaan kyseisen ohjeen ja suosituksen periaatteita. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 84 § mukaan rakennuksen omistajan tulee asettaa kadulta, muulta liikenneväylältä ja tontin sisäiseltä liikennealueelta näkyvään paikkaan rakennuksen ja porrashuoneen tunnusta ilmaiseva numero tai kirjain sen mukaan kuin kunta on asiasta päättänyt. Osoitemerkinnän tulee opastaa myös hälytys- ja huoltoajoa sekä muuta liikennöimistä kiinteistölle.

Nykyisessä asemakaavallisessa tilanteessa Ollilanpolulle on mahdotonta muodostaa täydelisesti kuntaliiton ohjetta ja suositusta noudattavaa osoitenumerointia, koska katu jatkuu saman nimisenä kahteen eri suuntaan. Tilanteen selkiyttäminen olisi vaatinut katujen nimiä selkiyttävän asemakaavan muutoksen, jota ei kuitenkaan ole alueelle laadittu eikä sellaisen laatiminen ole myöskään lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Toinen vaihtoehto osoitteiston selkiyttämiselle olisi kadun nimien muuttaminen erillisellä päätöksellä noudattaen maankäyttö- ja rakennuslain 55 §:ää. Päätösvalta asiassa kuuluu kaupunginhallitukselle ja asian valmistelu on tyypillisesti tapahtunut kaavoitusyksikössä (kaupunkisuunnittelu).

Yhteenvetona

Apulaiskaupungingeodeetti on toiminut Porin kaupungin hallintosäännön ja toimialansa toimintasäännön nojalla hänelle kuuluvan päätösvallan puitteissa. Apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätös 16.4.2020 § 19/2020 ei ole lain vastainen eikä myöskään aiheuta kohtuutonta haittaa. Päätöksellä on pyritty, asemakaavan asettamat rajoitukset huomioon ottaen, selkeimpään mahdolliseen osoitenumerointiin. Alueen osoitteiston selkiyttämiseksi paras keino olisi kuitenkin nimetä omalla erillisellä nimellään ajantasa-asemakaavan otteesta ilmenevä osa katua.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää kumota apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksen 16.4.2020 § 19 ja esittää kaupunginhallitukselle, että liitteen mukainen katu nimetään Ollilankujaksi. Nimiehdotuksestä pyydetään kadun varren rakennettujen kiinteistöjen omistajilta mielipiteet 15.6.2024 mennessä. Nimettävän kadun varren osoitenumerointi päätetään nimeämispäätöksen yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Nimettäväksi esitetyn kadun osan rakennuspaikkojen omistajat, kaavoitusyksikkö

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.