Perustelut
Lentävä Mökki Oy on toimittanut Porin kaupungin leirintäalueviranomaiselle ulkoilulain 20 §:n mukaisen ilmoituksen leirintäalueen perustamisesta Porin Raatimiehenluotoon vuosiksi 2024-2026 siten, että vuosittainen toiminta-aika on pääasiassa 01.05.-30.09. Valvottu leirintäalue on tarkoitettu matkailuajoneuvoille, teltoille ja leirintämökeille.
Ilmoituksen tekemisen peruste
Ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukaan leirintäalueen perustamisesta ja alueen toiminnan olennaisesta muuttamisesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus alueen sijaintikunnan leirintäalueviranomaiselle.
Toimivaltainen lupaviranomainen
Porin kaupungin hallintosäännön mukaan elinvoima- ja ympäristölautakunta toimii ulkoilulain tarkoittamana kunnan leirintäalueviranomaisena.
ILMOITUKSEN TEKIJÄ
Lentävä Mökki Oy, Y-tunnus: 2832526-1
Kullaantie 11 B8
33960 Pirkkala
ASIAN VIREILLETULO
Ilmoitus on toimitettu Porin kaupungin leirintäalueviranomaiselle 13.5.2024, jolloin se on tullut vireille.
TOIMINNAN SIJAINTI
Suunniteltu toiminta sijaitsee Porin Raatimiehenluodossa Porin kaupungin omistamalla kiinteistöllä 609-430-1-18. Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan hankintapäätöksellä (13.3.2023 §18) alueesta on tehty käyttöoikeussopimus, jonka mukaan Lentävä Mökki Oy maksaa maankäyttövuokraa ja saa yksinoikeuden tuottaa leiriytymisalueen palvelut sekä saa tulovirtaa myymistään palveluista. Pori vuokraa leiriytymisalueen kokonaan palvelun tuottajalle vuokrasopimuksen mukaan ajalle 3.7.2023 - 30.9.2026.
ILMOITUKSESSA ESITETTY TOIMINTA
Yleiskuvaus
Leirintäalue on tarkoitus perustaa Porin Raatimiehenluotoon, nk. Kirjurin palvelupuiston tapahtumaniitylle. Alueelle rakennetaan valvottu leirintäalue.
Leirintäalueen nimi ja koko
Kirjurin leirintä, 7 ha.
Käyttökausi
1.5.2024 - 30.9.2026
Leirintäpaikat
Leirintäpaikkoja on yhteensä 425 joista matkailuajoneuvoille on yhteensä 300, telttapaikkoja on 80 ja leirintämökkejä on 45, joiden vuodepaikkojen kokonaismäärä on 700.
Talousveden hankinta
Talousvesi otetaan käyttöön leirintäalueella olevista Porin kaupungin vesipisteistä.
Jätevedet
Alueella syntyvät jätevedet johdetaan kaupungin viemäriverkostoon.
Käymälä- ja pesutilat
Leirintäalueella on naisille vähintää viisi vesikäymälää ja miehille vähintään neljä käymälää, joista vähintään yksi on liikuntarajoitteisille. Tapahtuma-aikoina vesivessojen tukena käytetään bajamajoja. Alueella on Porin kaupungin omistamat kaksi pientä wc-ja suihkukonttia, joiden lisäksi alueelle tuodaan neljän suihkun kontti. Tapahtuma-aikoina asiakkaiden määrästä riippuen suihkujen määrää lisätään.
Jätehuolto
Jätteille sijoitetaan astioita leirintäalueelle sekä näitä yhdistävälle jätepistepaikalle. Jätteiden kuljetuksesta tehdään sopimus paikallisen jätehuoltoyrityksen kanssa.
Ajoneuvoliikenne
Henkilökunta ohjaa saapuvat matkailuajoneuvot niille varatuille alueille sekä mökki- ja teltta-asiakkaat ohjataan omalle pysäköintialueelle.
Alkusammutus- ja ensiapuvälineet
Alueelle sijoitetaan alkusammutusämpärit sekä muutama jauhesammutin. Mökkien ollessa alueella tuodaan niihin oma sammutuskalusto (6x10kg jauhesammutin) sekä sammutusämpäri kuuppineen. Infomökistä löytyy ensiapuvälineet.
Leirintäalueen vartiointi ja turvallisuus
Leirintäalueen pitäjät valvovat aluetta, yrityksen työntekijät ovat paikalla tapahtuma-aikoina vuorokauden ympäri. Alueella on kauko-ohjattu portti, joka on kiinni.
ILMOITUKSEN KÄSITTELY
Lausunnot ja asianosaisten kuuleminen
Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja. Ilmoituksen vireilläolosta ei ole tiedotettu eikä laajempaa kuulemista ole ollut tarpeen suorittaa, sillä ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan ympäristön tilaan tai terveydellisiin olosuhteisiin eikä yleisiin tai yksityisiin etuihin. Toiminta on sijoittuu leirintäaluetoiminnalle tarkoitetulle alueelle.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää Porin kaupungin leirintäalueviranomaisena hyväksyä Lentävä Mökki Oy:n tekemän ilmoituksen leirintäalueen perustamisesta ja antaa seuraavat määräykset ulkoilulain 21 §:n nojalla. Toimintaa on harjoitettava ilmoituksessa esitetyllä tavalla ja seuraavia määräyksiä noudattaen.
1. Toiminta on järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu vaaraa asiakkaiden turvallisuudelle, ympäristön pilaantumista, merkittävää ympäristöviihtyisyyden vähentymistä eikä vahinkoa luonnolle.
2. Leirintäalueelle on asetettava vastuuhenkilö, jonka nimi ja yhteystiedot on ilmoitettava poliisi-, pelastus- ja leirintäalueviranomaisille.
3. Vaaratilanteiden estämiseksi asuntovaunuilla ja -autoilla on oltava vähintään neljän metrin turvaväli.
4. Pelastussuunnitelma on lähetettävä pelastusviranomaiselle hyväksyttäväksi. Järjestyksenvalvojien ja yleisen järjestyksen ylläpitämisen osalta turvallisuusasioista päättää ja ohjeistuksen antaa Lounais-Suomen poliisilaitos, Porin poliisiasema.
5. Leirintäalueella käytössä olevan talousveden tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) mukaiset laatuvaatimukset talousvedelle.
6. Alueella on oltava riittävä määrä käymälöitä ja suihkutiloja. Käymälöiden välittömässä läheisyydessä on oltava mahdollisuus käsienpesuun tai muuhun riittävän käsihygienian ylläpitoon.
7. Alueelle on sijoitettava riittävä määrä jäteastioita ja ne on tyhjennettävä riittävän usein niin, ettei jätteistä aiheudu alueen roskaantumista.
Määräysten perustelut
Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että leirintäaluetta hoidetaan asianmukaisesti. Turvallisuus ja ympäristönsuojelunäkökohdat on huomioitava, joten vastuuhenkilön asettaminen on tarpeen. Ulkoilulain 19 §:n mukaan leirintäalue on sijoitettava ja rakennettava ja sitä on hoidettava niin, ettei sen käyttö aiheuta haittaa tai vaaraa terveydelle, vahingoita luontoa, aiheuta ympäristön pilaantumista tai roskaantumista, vähennä merkittävästi ympäristön viihtyisyyttä, vaaranna liikenneturvallisuutta eikä loukkaa muulla näihin rinnastettavalla tavalla yleistä etua. (Määräykset 1-3)
Toiminnan laadun ja turvallisuuden varmistamisen vuoksi pelastussuunnitelma on laadittava ja annettava pelastusviranomaiselle tarkastettavaksi ja tiedoksi valvovalle viranomaiselle. (Määräys 4)
Talousveden laatuvaatimusta koskevalla määräyksellä varmistetaan, että talousvesi on laadultaan soveltuvaa talousvesikäyttöön. (Määräys 5)
Käymälä- ja suihkutiloja koskeva lupamääräys on tarpeen terveydellisten haittojen ehkäisemiseksi ja viihtyvyyden lisäämiseksi. (Määräys 6)
Alueella on oltava riittävä määrä jäteastioita. Jätteet on kerättävä erillään niiden hyötykäytön helpottamiseksi ja hyödynnettävä, jos se teknisesti on mahdollista eikä siitä aiheudu kohtuuttomia kustannuksia muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon verrattaessa. Jätteiden huolellisella varastoinnilla estetään toiminnasta aiheutuvat maisemalliset ja esteettiset haitat sekä roskaantuminen. Varastokierto on pidettävä tarpeeksi nopeana niin, että ympäristöhaitat estetään. Ulkoilulain 19 §:n mukaan leirintäalueesta ei saa aiheutua roskaantumista. (Määräys 7)
RATKAISUN PERUSTELUT
Harjoittamalla toimintaa ilmoituksessa ja tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudattamalla annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ulkoilulain edellyttämät vaatimukset.
SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ulkoilulaki (606/1973) 19 §, 25 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta (405/2009)
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeudelle. Valitusoikeus päätöksestä on ilmoituksen tekijällä ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä niillä viranomaisilla, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yhteistä etua. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.
LISÄTIETOJEN ANTAJA
Ympäristötarkastaja Johanna Koivukoski, puh. 044 701 1214
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.