Kaupunginhallitus, kokous 10.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Nuorisovaltuuston suora aloiteoikeus, valtuustoaloite, Henna Kyhä

PRIDno-2021-2471

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Henna Kyhä jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

Kuntalain 26 § määrittää nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksista seuraavaa: Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa. 

Suora aloiteoikeus kunnanvaltuustoon tarkoittaa sitä, että nuorisovaltuuston laatima aloite käsitellään samassa järjestyksessä kuin muut valtuustoaloitteet. Valtuustoaloitteiden käsittelystä linjataan Porin hallintosäännön 14. luvussa. Suora aloiteoikeus valtuustoon tarjoaa nuorille väylän vaikuttamiseen sekä lisää nuorisovaltuuston tekemien aloitteiden vaikuttavuutta ja läpinäkyvyyttä. Suoran aloiteoikeuden myöntäminen nuorisovaltuustolle tukee vahvasti kuntalain henkeä. Nuorisovaltuustot edustavat kunnan nuoria kunnallisessa päätöksenteossa. Demokraattisesti valittujen nuorisovaltuustojen tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä tehdä aloitteita ja kannanottoja. Näin ilmenee myös Porin Nuorisovaltuuston toimintasäännössä.

Aloiteoikeus on normaali käytäntö jo monessa Suomen kunnassa. Tämä selviää Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n  Nuorisovaltuustoselvityksestä (Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto, 2019), jonka mukaan 68 %:ssa kunnista nuorisovaltuustolla on aloiteoikeus kunnanvaltuustolle.

Porissa nuorisovaltuuston toiminta on vakiintunut ja heidän edustajansa ovat lautakunnissa puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Aloiteoikeus on hyvä tapa aktivoida nuoria mukaan päätöksentekoon. Lasten ja nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittäminen on oleellinen osa lapsiystävällinen kunta –kehittämistä. Suoran aloiteoikeuden myöntäminen nuorisovaltuustolle tukee Porin lapsiystävällinen kunta työskentelyä.  

Esitän, että Porin nuorisovaltuustolle myönnetään suora aloitteenteko-oikeus kaupunginvaltuustossa.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Perustelut

Valtuutettu Henna Kyhä jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.5.2021 § 116 valtuustoaloitteen koskien nuorisovaltuuston suoraa aloiteoikeutta. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.5.2021 § 428 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan ja kaupunginlakimiehen lausunnot .

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (sivistyslautakunnan lausunto 14.9.2021 § 181) ovat luettavissa asian historiatiedoissa. Kaupunginhallituksen asiassa pyytämä kaupunginlakimiehen lausunto 14.9.2021 on asian liitteenä. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tämän asiakohdan osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, yksikön päällikkö, yhteiset palvelut -yksikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Henna Kyhä jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.5.2021 § 116 valtuustoaloitteen koskien nuorisovaltuuston suoraa aloiteoikeutta. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.5.2021 § 428 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan ja kaupunginlakimiehen lausunnot.

Kaupunginhallitus käsitteli asian kokouksessaan 4.10.2021 § 700.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (sivistyslautakunnan lausunto 14.9.2021 § 181) ovat luettavissa asian historiatiedoissa. Kaupunginhallituksen asiassa pyytämä kaupunginlakimiehen lausunto 14.9.2021 on asian liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Henna Kyhä teki valtuutettu Laura Pullisen kannattamana muutosesityksen, että nuorisovaltuuston aloiteoikeus otetaan käyttöön välittömästi. Keskustelun jälkeen kaupunginvaltuusto totesi, että valtuusto tekee päätöksiä esittelystä, minkä takia asiassa ei voi tehdä muutosesitystä.

Valtuutettu Jyrki Levonen esitti valtuutettu Simo Korpelan kannattamana, että asia palautetaan takaisin valmisteluun.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, yksikön päällikkö, yhteiset palvelut -yksikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 11.10.2021 Henna Kyhän valtuustoaloitetta nuorisovaltuuston suorasta aloiteoikeudesta ja päätti palauttaa asian valmisteluun. Suoran aloiteoikeuden myöntäminen nuorisovaltuustolle edellyttää asiaa koskevan pykälän lisäämistä hallintosääntöön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että hallintosääntöön lisätään seuraava 130a §:

"130a § Nuorisovaltuuston aloitteet

Nuorisovaltuustolla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita asioista, joiden se arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuuston tekemät aloitteet käsitellään samassa järjestyksessä kuin valtuutettujen aloitteet.

Kaupunginhallituksen tulee esittää kaupunginvaltuuston tietoon kahdesti vuodessa nuorisovaltuuston tekemät aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet kokousta edeltävän vuoden ajalta".

Samalla kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta tekemällään päätöksellä valtuustoaloitteen käsittelyn päättyneeksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.