Kaupunginhallitus, kokous 10.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä (kustannusten korvaus)

PRIDno-2021-5421

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi
Mari Levonen, sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja, mari.levonen@porinperusturva.fi

Perustelut

Laissa kotoutumisen edistämiseksi kunnalle on asetettu yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä, suunnittelusta ja seurannasta paikallisellla tasolla. Velvoitteen täyttämiseksi Porissa on laadittu Porin kaupungin maahanmuuttostrategia 2020 ja siihen pohjautuva Porin kaupungin kotouttamisohjelma 2014-2020 sekä vuosittain sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä ELY-keskuksen kanssa. Porin kaupungin kotouttamisohjelman päivytys vuosille 2012-2025 on viimeisiä muutoksia ja hyväksymistä vaille valmis.

Kotoutumislain 45 §:n nojalla kunnalle maksetaan valtion varoista laskennallista korvausta kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin kolmelta vuodelta (kiintiöpakolaisten osalta neljältä vuodelta). Kunnalle korvataan kotoutumistuesta ja toimeentulotuesta aiheutuneet kustannukset enintään kolmen vuoden ajalta, tulkitsemisesta aiheutuneet kustannukset sekä pitkäaikaisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä tai alaikäisen sijoittamisesta aiheutuvat kustannukset.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset kuuluvat yhteiseen maahanmuuton laajennettuun toimialueeseen. ELY-keskuksen arvion mukaan maahanmuuton laajennetulla toimialueella sijoittuu Satakuntaan n. 100 pakolaista vuoden 2022 aikana (ml. kiintiöpakolaiset)

Satakunnan ELY-keskuksella on voimassa oleva sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa. Voimassa olevan sopimuksen perusteella Porin kaupunki on sitoutunut vastaanottamaan 40 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita vuonna 2021. Vuonna 2021 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin 33 henkilöä ja vuoden 2020 sopimuksen perusteella 5 oleskeluluvan saanutta henkilöä ja 8 kiintiöpakolaista. Kuntaan sijoitetut ovat olleet kansalaisuudeltaan pääasiassa syyrialaisia, afganistanilaisia ja irakialaisia.

Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus, joka sijaitsee Porissa.  Porin vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetti 150 henkilöä. Vastaanottokeskuskessa asiakkaita on 168, joista yksityismajoituksessa 39 (tilanne 8.12.21). Näistä 168:sta noin 40 on myönteisen oleskeluluvan saanutta, jotka ovat siirtymässä kuntiin lähikuukausina, kun tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa sekä asunto löytynyt. Lisäksi vielä tämän vuoden loppuun mennessä odotetaan muutamaan isoon perheeseen päätöksiä mitkä suurella todennäköisyydellä ovat myös myönteisiä.

Satakunnan ELY-keskus esittää Porin kaupungille 3.2.2021 päivätyn sopimuksen päivittämistä siten, että Porin kaupungin vuonna 2022 vastaanottama kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden määrä on 45  henkilöä, joista kiintiöpakolaisia on 10-15 henkilöä ja oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita 30-35 henkilöä. 

Ehdotus

Esittelijä

Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Satakunnan ELY-keskuksen lähettämän sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä 1.1.2021 alkaen. Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaan.

Valmistelija

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Perustelut

Perusturvalautakunta käsitteli asian kokouksessaan 16.12.2021 § 325.

Laissa kotoutumisen edistämiseksi kunnalle on asetettu yleis-​ ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä,​ suunnittelusta ja seurannasta paikallisellla tasolla. Velvoitteen täyttämiseksi Porissa on laadittu Porin kaupungin maahanmuuttostrategia 2020 ja siihen pohjautuva Porin kaupungin kotouttamisohjelma 2014-​2020 sekä vuosittain sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä ELY-​keskuksen kanssa. Porin kaupungin kotouttamisohjelman päivytys vuosille 2012-​2025 on viimeisiä muutoksia ja hyväksymistä vaille valmis.

Kotoutumislain 45 §:n nojalla kunnalle maksetaan valtion varoista laskennallista korvausta kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin kolmelta vuodelta (kiintiöpakolaisten osalta neljältä vuodelta). Kunnalle korvataan kotoutumistuesta ja toimeentulotuesta aiheutuneet kustannukset enintään kolmen vuoden ajalta,​ tulkitsemisesta aiheutuneet kustannukset sekä pitkäaikaisen sosiaali-​ ja terveydenhuollon järjestämisestä tai alaikäisen sijoittamisesta aiheutuvat kustannukset.

Satakunnan ja Varsinais-​Suomen ELY-​keskukset kuuluvat yhteiseen maahanmuuton laajennettuun toimialueeseen. ELY-​keskuksen arvion mukaan maahanmuuton laajennetulla toimialueella sijoittuu Satakuntaan n. 100 pakolaista vuoden 2022 aikana (ml. kiintiöpakolaiset)

Satakunnan ELY-​keskuksella on voimassa oleva sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa. Voimassa olevan sopimuksen perusteella Porin kaupunki on sitoutunut vastaanottamaan 40 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita vuonna 2021. Vuonna 2021 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu Satakunnan ELY-​keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin 33 henkilöä ja vuoden 2020 sopimuksen perusteella 5 oleskeluluvan saanutta henkilöä ja 8 kiintiöpakolaista. Kuntaan sijoitetut ovat olleet kansalaisuudeltaan pääasiassa syyrialaisia,​ afganistanilaisia ja irakialaisia.

Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus,​ joka sijaitsee Porissa.  Porin vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetti 150 henkilöä. Vastaanottokeskuskessa asiakkaita on 168,​ joista yksityismajoituksessa 39 (tilanne 8.12.21). Näistä 168:sta noin 40 on myönteisen oleskeluluvan saanutta,​ jotka ovat siirtymässä kuntiin lähikuukausina,​ kun tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa sekä asunto löytynyt. Lisäksi vielä tämän vuoden loppuun mennessä odotetaan muutamaan isoon perheeseen päätöksiä mitkä suurella todennäköisyydellä ovat myös myönteisiä.

Satakunnan ELY-​keskus esittää Porin kaupungille 3.2.2021 päivätyn sopimuksen päivittämistä siten,​ että Porin kaupungin vuonna 2022 vastaanottama kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden määrä on 45  henkilöä,​ joista kiintiöpakolaisia on 10-​15 henkilöä ja oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita 30-​35 henkilöä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Satakunnan ELY-keskuksen lähettämän sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä 1.1.2022 alkaen.

Päätös

Äänin 8-2 Arto Nurmen tekemä ja Ismo Läntisen kannattama muutosesitys hylättiin.

Kaupunginhallitus hyväksyi Satakunnan ELY-keskuksen lähettämän sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä 1.1.2022 alkaen.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa Arto Nurmi teki Ismo Läntisen kannattamana seuraavan muutosesityksen: Kaupunginhallitus esittää muutettavaksi Satakunnan ELY-​keskuksen esittämää sopimusta siten,​ että Porin kaupungin vuonna 2022 vastaanottama kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden määrä on enintään 20 henkilöä,​ joista on kiintiöpakolaisia 10-​15 henkilöä ja loput oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun kuluessa on tehty kannatettu muutosehdotus, on äänestettävä.

Kaupunginhallitus hyväksyi seuraavan äänestysehdotuksen:

Jaa: Esittelijän alkuperäinen päätösehdotus

Ei: Arto Nurmen tekemä ja Ismo Läntisen kannattama muutosesitys.

Äänestystulokset

  • Jaa 8 kpl 80%

    Arja Laulainen, Tuomas Koivisto, Bia Kaski, Laura Pullinen, Sinikka Alenius, Aila Haikkonen, Sampsa Kataja, Tapio Furuholm

  • Ei 2 kpl 20%

    Arto Nurmi, Ismo Läntinen

Tiedoksi

Satakunnan ELY-keskus, perusturva/aikuissosiaalityön päällikkö

Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Otavankatu 5 A, 3 krs.
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi