Kaupunginhallitus, kokous 9.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 326 Perusturvan tuottavuusohjelma / oikaisuvaatimus / valitus hallinto-oikeudelle / Turun hallinto-oikeuden päätös

PRIDno-2019-3956

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginhallitus on päätöksellään 16.3.2020 § 147 hyväksynyt Porin perusturvan tuottavuusohjelman. Perusturva on tämän jälkeen käynyt voimassa olevan toimenpidesuunnitelman läpi ja valmistellut siihen nyt esitettävät päivitykset. Suunnitelman päivittäminen on tärkeää sote- valmistelun, talousarvio mittariston ja muiden kehittämistoimien vaikutusten huomioimiseksi. Ohjelman päivityksestä ovat valmistelleet projektijohtaja, hankkeen vastuuhenkilöt ja sote- hankejohtajat.  Tuottavuusohjelman päivitetty toimenpidesuunnitelma käsitellään ohjausryhmässä lautakunnan käsittelyn jälkeen.

Ehdotus

Perusturvalautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmasta.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyy liitteenä olevan luonnoksen tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmasta seuraavalla lisäyksellä: Tuottavuusohjelmaa valvoo ja ohjaa hankkeen ohjausryhmä sekä perusturvalautakunta (raportointi/dia 61).

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 24.8.2020 asettaa perusturvan tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmalle ohjausryhmän sekä valita projekitjohtajan.

Kaupunginhallitus hylkäsi 26.10.2020 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen siltä osin kuin oikaisuvaatimuksen alainen päätös koski tehtävään valittuja henkilöitä ja jätti oikaisuvaatimuksen muilta osin tutkimatta.

Oikaisuvaatimuksen tekijä valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle ja vaati koko perusturvan tuottavuusohjelman palauttamista uudelleen valmisteltavaksi sekä kaupunginhallitukselle huomautusta hyvän hallintotavan vastaisesta toiminnasta, koska oikaisuvaatimusta ei oltu käsitelty kiireellisenä.

Turun hallinto-oikeus on 21.4.2022 antamallaan päätöksellä todennut, että hallinto-oikeus ei tutki valitusta eikä vaatimusta huomautuksen antamisesta kaupunginhallitukselle. Hallinto-oikeus ei myöskään tutki hallintokantelun luonteisia väitteitä tuottavuusohjelman lainvastaisesta salaamisesta ja oikaisuvaatimuksen käsittelyajasta. Perusteluinaan hallinto-oikeus toteaa mm., että kuntalain mukaan kunnan viranomaisen päätöksestä yleisen periaatteen mukaan haetaan muutosta kunnallisvalituksin ja kaupunginhallituksen päätös 24.8.2020 koski tällaista asiaa. Asiassa esitetyt valitusperusteet eivät kohdistu siihen, mistä kaupunginhallitus on päätöksillään 24.8.2020 ja 26.10.2020 päättänyt. Valituksessa ei ole esitetty kuntalain 135 §:n mukaisia valitusperusteita näihin kaupunginhallituksen päätöksiin, vaan valitusperusteet kohdistuvat kaupunginhallituksen päätökseen 16.3.2020. Hallinto-oikeus ei katso toimivaltaansa kuuluvan tutkia kaupunginhallituksen päätöksen 16.3.2020 lainmukaisuutta, joten valitus jätetään tutkimatta. Hallinto-oikeuden toimivaltaan ei myöskään kuulu hallintokantelun käsitteleminen eikä huomautuksen antaminen kaupunginhallitukselle. Asian lopputulos huomioon ottaen valittaja vastaa itse oikeudenkäyntikuluistaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi Turun hallinto-oikeuden päätöksen 21.4.2022 Dnro 20350 / 2020.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.