Kaupunginvaltuusto, kokous 30.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Vuoden 2021 tilinpäätös

PRIDno-2022-107

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli vuoden 2021 tilinpäätöstä kokouksessaan 28.3.2022 § 195. 

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä ja allekirjoittaa tilinpäätöksen 2021 ja lähettää sen tarkastuslautakunnalle ja tilintarkastajalle tarkastusta varten.

Kaupunginhallitus esittää tilikauden −8 204 089,38 euron tuloksen käsittelystä seuraavaa:

  1. Tuloutetaan Porin Veden poistoeroja suunnitelman mukaan 33 333,33 euroa.
  2. Tuloutetaan asuntorahaston käyttö hissiavustukseen 48 946,90 euroa.
  3. Tuloutetaan perintörahaston käyttö 149 375,34 euroa.
  4. Tuloutetaan vahinkorahaston käyttö 6 027,90 euroa.
  5. Rahastoidaan antolainojen korkoja asuntorahastoon −1 690,12 euroa.
  6. Rahastoidaan saatuja perintöjä perintörahastoon −416 719,05 euroa.
  7. Rahastoidaan maksettuja vakuutusmaksuja vahinkorahastoon −63 685,00 euroa.
  8. Siirretään tilikauden alijäämä 8 448 500,08 euroa oman pääoman yli-/alijäämätilille.

Kaupunginhallitus päätti antaa talous- ja hallintojohtajalle valtuuden tehdä tilinpäätökseen teknisiä korjauksia allekirjoituksen jälkeen, mikäli tilintarkastuksen yhteydessä niihin tulee tarvetta.

Porin kaupungin tilinpäätös 2021 on esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää:

  • todeta, että kaupungihallituksen päätöksen mukaan tilintarkastajalle on erikseen toimitettu Porin kaupungin vuoden 2021 tilinpäätös.
  • merkitä vuoden 2021 tilinpäätöksen tiedoksi.
  • todeta, että lautakunta käsittelee erikseen arviointikertomuksen laatimista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksessaan  28.3.2022 § § 195 käsitellyt Porin kaupungin tilinpäätöstä vuodelta 2021.

Kaupunginhallituksen tilinpäätöksen esittely ja käsittely ovat luettavissa asian historiatiedoista.

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 10.5.2022  § 37 käsitellyt Tilintarkastuskertomusta, tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä vuodelta 2021 seuraavasti:

Kaupunginhallitus käsitteli vuoden 2021 tilinpäätöstä kokouksessaan 28.3.2022 pykälässä 195. Kaupunginhallitus päätti hyväksyä ja allekirjoittaa tilinpäätöksen 2021 ja lähettää sen tarkastuslautakunnalle ja tilintarkastajalle tarkastusta varten.

Kaupunginhallitus esittää tilikauden −8 204 089,38 euron tuloksen käsittelystä seuraavaa:

  1. Tuloutetaan Porin Veden poistoeroja suunnitelman mukaan 33 333,33 euroa.
  2. Tuloutetaan asuntorahaston käyttö hissiavustukseen 48 946,90 euroa.
  3. Tuloutetaan perintörahaston käyttö 149 375,34 euroa.
  4. Tuloutetaan vahinkorahaston käyttö 6 027,90 euroa.
  5. Rahastoidaan antolainojen korkoja asuntorahastoon −1 690,12 euroa.
  6. Rahastoidaan saatuja perintöjä perintörahastoon −416 719,05 euroa.
  7. Rahastoidaan maksettuja vakuutusmaksuja vahinkorahastoon −63 685,00 euroa.
  8. Siirretään tilikauden alijäämä 8 448 500,08 euroa oman pääoman yli-/alijäämätilille.

Kaupunginhallitus antaa talous- ja hallintojohtajalle valtuuden tehdä tilinpäätökseen teknisiä korjauksia allekirjoituksen jälkeen, mikäli tilintarkastuksen yhteydessä niihin tulee tarvetta.

Kaupunginhallituksen edellä mainittu päätös sekä vuoden 2021 tilinpäätösaineisto on jaettu tarkastuslautakunnalle aiemmin 5.4.2022 pidetyn kokouksen yhteydessä.

Kuntalain 125 §:n mukaan tilintarkastajan on annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, onko tilinpäätös hyväksyttävä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle (tilivelvollinen) myöntää vastuuvapaus. Jos tilintarkastaja havaitsee, että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen, tilintarkastuskertomuksessa on tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus. Muistutusta ei voida kohdistaa valtuustoon. Tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä kunnanhallituksen lausunto. Valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehty muistutus antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille.

Kuntalain 121 § edellyttää, että jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, tarkastuslautakunnan on arvioitava talouden tasapainotuksen toteutumista tilikauden sekä voimassa olevan taloussuunnitelman ja toimenpideohjelman riittävyyttä.

Tilintarkastaja on tilintarkastuskertomuksessaan 10.5.2022 esittänyt tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamaltaan tilikaudelta. Tilintarkastuskertomus on luovutettu tarkastuslautakunnalle 10.5.2022.

JHT, HT-tilintarkastaja Minna Ainasvuori vastuunalaisena tilintarkastajana laatima tilintarkastuskertomus vuodelta 2021 on seuraavan sisältöinen:

"TILINTARKASTUSKERTOMUS 2021

Porin kaupunginvaltuustolle

Olemme tarkastaneet Porin kaupungin hallinnon, kirjanpidon ja tilinpäätöksen tilikaudelta 1.1.- 31.12.2021. Tilinpäätös sisältää kaupungin taseen, tuloslaskelman, rahoituslaskelman ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailun ja toimintakertomuksen. Lisäksi tilinpäätös sisältää kaupungin liikelaitosten erillistilinpäätökset. Tilinpäätökseen kuuluva konsernitilinpäätös sisältää konsernin taseen, tuloslaskelman, rahoituslaskelman ja niiden liitetiedot.

Kaupunginhallituksen ja muiden tilivelvollisten velvollisuudet

Kaupunginhallitus ja muut tilivelvolliset ovat vastuussa kaupungin hallinnosta ja taloudenhoidosta tilikaudella. Kaupunginhallitus ja muu konsernijohto vastaavat kuntakonsernin ohjauksesta ja konsernivalvonnan järjestämisestä. Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja vastaavat tilinpäätöksen laatimisesta ja siitä, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan kaupungin tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta ja toiminnasta tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja ovat toimintakertomuksessa tehneet selkoa kaupungin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä konsernivalvonnan järjestämisestä.

Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja vastaavat myös sisäisen valvonnan järjestämisestä ja sellaisesta sisäisestä valvonnasta, jonka ne katsovat tarpeelliseksi voidakseen laatia tilinpäätöksen, jossa ei ole väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä.

Tilintarkastajan velvollisuudet

Olemme tarkastaneet tilikauden hallinnon, kirjanpidon ja tilinpäätöksen julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan mukaisesti olennaisten virheiden ja puutteiden havaitsemiseksi ja raportoimiseksi tarkastuksen tuloksina. Hallinnon tarkastuksessa olemme selvittäneet toimielinten jäsenten ja tehtäväalueiden johtavien viranhaltijoiden toiminnan lainmukaisuutta. Kaupungin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä konsernivalvonnan järjestämisen asianmukaisuutta olemme tarkastaneet ottaen huomioon toimintakertomuksessa niistä esitetyt selonteot. Muodostamme käsityksen tilintarkastuksen kannalta relevantista sisäisestä valvonnasta pystyäksemme suunnittelemaan asianmukaiset tilintarkastustoimenpiteet ja voidaksemme lausua sisäisen valvonnan järjestämisestä mutta emme siinä tarkoituksessa, että pystyisimme antamaan lausunnon kaupungin sisäisen valvonnan tehokkuudesta. Lisäksi olemme tarkastaneet valtionosuuksien perusteista annettujen tietojen oikeellisuutta.

Olemme tehneet tarkastuksen riittävän varmuuden saamiseksi siitä, onko hallintoa hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti. Kirjanpitoa sekä tilinpäätöksen laatimisperiaatteita, sisältöä ja esittämistapaa olemme tarkastaneet riittävässä laajuudessa sen toteamiseksi, ettei tilinpäätös sisällä olennaisia virheitä eikä puutteita.

Tarkastuksen tulokset

Kaupungin hallintoa on hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti.

Kaupungin sisäinen valvonta ja riskienhallinta sekä konsernivalvonta on järjestetty asianmukaisesti.

Valtionosuuksien perusteista annetut tiedot ovat oikeita.

Kaupungin tilinpäätös ja siihen kuuluva konsernitilinpäätös on laadittu tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan tilikauden tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta ja toiminnasta.

Lausunnot tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä

Esitämme tilinpäätöksen hyväksymistä.

Esitämme vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamattamme tilikaudelta.

 

Porissa 10.5.2022

BDO Oy tilintarkastusyhteisö

Minna Ainasvuori

JHT, HT"

 

Tarkastuslautakunta päätti:

  • merkitä tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2021 tiedoksi ja liittää sen pöytäkirjaan
  • todeta, että tilintarkastaja on vuotta 2021 koskevassa tilintarkastuskertomuksessaan esittänyt tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamaltaan tilikaudelta
  • saattaa tilintarkastuskertomuksen tiedoksi valtuustolle
  • esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2021 tilinpäätös hyväksytään ja kunnan hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille myönnetään vastuuvapaus tilikaudelta 1.1.–31.12.2021

Asian liitteinä ovat Porin kaupungin tilinpäätös vuodelta 2021, siihen tehdyt korjaukset, Porin kaupungin tilintarkastuskertomus 2021 ja tarkastuslautakunnan 10.5.2022 § 37 pöytäkirjanote.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää tilikauden  −8 204 089,38 euron tuloksen käsittelystä seuraavaa:

  1. Tuloutetaan Porin Veden poistoeroja suunnitelman mukaan 33 333,33 euroa.
  2. Tuloutetaan asuntorahaston käyttö hissiavustukseen 48 946,90 euroa.
  3. Tuloutetaan perintörahaston käyttö 149 375,34 euroa.
  4. Tuloutetaan vahinkorahaston käyttö 6 027,90 euroa.
  5. Rahastoidaan antolainojen korkoja asuntorahastoon −1 690,12 euroa.
  6. Rahastoidaan saatuja perintöjä perintörahastoon −416 719,05 euroa.
  7. Rahastoidaan maksettuja vakuutusmaksuja vahinkorahastoon −63 685,00 euroa.
  8. Siirretään tilikauden alijäämä 8 448 500,08 euroa oman pääoman yli-/alijäämätilille.

Tarkastuslautakunnan päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää:

  • Merkitä tiedoksi tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2021.
  • Hyväksyä vuoden 2021 tilinpäätöksen ja myöntää kunnan hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille vastuuvapauden tilikaudelta 1.1.–31.12.2021.

Päätös

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ja tarkastuslautakunnan päätösehdotukset.

Lisäksi kaupunginvaltuusto velvoitti talous- ja hallintojohtaja Tuomas Hatanpään korjaamaan tilinpäätöksen sivulla 92 olevan virheen. Konsernin omistusosuus Länsirannikon koulutus Oy:stä on 60 prosenttia.

Kokouskäsittely

Kaupunginvaltuusto kuuli seuraavat ryhmäpuheenvuorot:

  • Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä, 1. varapuheenjohtaja Sonja Myllykoski
  • Kokoomuksen Porin valtuustoryhmä, varapuheenjohtaja Henna Kyhä
  • Perussuomalaisten Porin valtuustoryhmä, varapuheenjohtaja Arto Nurmi
  • Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, puheenjohtaja Raisa Ranta
  • Porin vihreiden valtuustoryhmä, valtuutettu Timo Aro
  • Keskustan valtuustoryhmä, puheenjohtaja Juha Kantola
  • Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä, puheenjohtaja Simo Korpela.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 623 4470
Vaihde                      (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.