Kaupunginvaltuusto, kokous 30.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Sähkölatauspisteet taksiautoille, valtuustoaloite, varavaltuutettu Sami Viitasaari (lisäpykälä)

PRIDno-2022-2841

Perustelut

Varavaltuutettu Sami Viitasaari jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite Sähkölatauspisteet taksiautoille

Porin kaupunki kilpailutti koululaisten taksikyyditykset vuosille 2022-2024. Yhtenä vaatimuksena oli, että osa autoista on oltava ladattavia hybridi autoja. Moni taksiautoilija vaihtoi autojaan ladattaviin hybrideihin, jotta pystyi osallistumaan mukaan kilpailutukseen.

Kaupungin asettaman vaatimuksen takana on varmasti ympäristöystävällisempi tapa hoitaa kyydityksiä. Ikävä kyllä tällä vaatimuksella pelkästään ei vielä päästä siihen tavoitteeseen mitä tarkoituksena oli. Ladattavien hybridien akkukapasiteetti on rajallinen ja monen autoilijan kohdalla, kotona ladattu sähkö onkin jo käytetty siinä vaiheessa, kun päästään laskennallisille taksitolpille, joista koulukyydit lasketaan lähtevän. Jos vielä siinä vaiheessa sähköapua on käytössä niin sitä ei kyllä enää riitä toisen kyydin kohdalla eikä varsinkaan myöhemmin päivällä tapahtuviin paluukyyteihin. Nyt koulukyydit ajetaan käytännössä polttomoottorien avulla.

Olisikin kohtuullista ja järkevää, että kaupunki järjestäisi latausmahdollisuudet viidelle laskennalliselle taksitolpalle (Rautatieasema, Itä-Pori, Länsi-Pori, Meri-Pori ja Puuvilla). Näin autoilijat ehtisivät ladata autojaan kyytien välissä ja päästäisiin siihen tavoitteeseen, joka alun perin kilpailutuksen vaatimuksella on ollut.

Pori on sitoutunut olemaan hiilineutraali kaupunki vuonna 2030.

Uudessa Pori 2030 strategiassa mainitaan, että ”hiilikädenjäljellä tarkoitamme vähäpäästöisen toiminnan mahdollistamista ja päästöjen vähentämistä tuotteiden, prosessien ja palvelujen uudistamisen avulla”.

Mahdollistamalla latausasemat taksitolpille, voimmekin seuraavissa kilpailutuksissa vaatia mukaan myös täyssähköautoja. Lisäksi lataus mahdollisuus kannustaisi muita taksiautoilijoita lisäämään ladattavien autojen käyttöä Porissa normaalissakin taksiliikenteessä. Tolppien lataus mahdollisuus tulisikin sallia kaikille taksiautoille, mutta rajoittaa käyttöä koulukyytejä ajaville autoille sille aikavälille, kun koululaisten kyydityksiä suoritetaan.

Mikäli aidosti haluamme päästä asettamiimme tavoitteisiin, tarvitaan myös konkreettisia tekoja, joiden avulla ne saavutetaan.

Sami Viitasaari (sd.)"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.