Kaupunginvaltuusto, kokous 20.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Valtuustoaloite, selvitys Porin kaupungin kiinteistöjen öljylämmityksestä luopumiseksi, Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Raisa Ranta

PRIDno-2021-5875

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittana valtuutettu Raisa Ranta jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Selvitys Porin kaupungin kiinteistöjen öljylämmityksestä luopumiseksi 

Rakennetun ympäristön päästöistä valtaosa syntyy niiden käytön aikana. Energiatehokkuusinvestoinneilla on mahdollista vähentää päästöjä merkittävästi siirtymällä kestävämpiin lämmitysratkaisuihin. 

Porin kaupunki on esimerkiksi siirtynyt öljylämmitystä vähäpäästöisempiin energiaratkaisuihin useissa kiinteistöissään, mutta öljyä käytetään yhä lämmitykseen joissain Porin kaupungin rakennuksissa. 

Esitämme, että Pori selvittää kaikki öljylämmitystä käyttävät kaupungin kiinteistöt ja tekee aikataulutetun suunnitelman siitä luopumiseksi kustannusvaikutuksineen huomioiden sekä investointi- että käyttökustannukset. 

Porissa, 13.12.2021

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä

Raisa Ranta

Tapio Furuholm

Mika Aho

Emma Hesso

Jaakko Jäntti

Antero Kivelä

Jani-Petteri Pajukoski

Markku Tanttinen"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Valtuustoaloite 13.12.2021 Selvitys Porin kaupungin kiinteistöjen öljylämmityksestä luopumiseksi, ensimmäinen allekirjoittaja Raisa Ranta, PRIDno-2021-5875.

Valtuustoaloite esittää, että Pori selvittää kaikki öljylämmitystä käyttävät kaupungin kiinteistöt ja tekee aikataulutetun suunnitelman siitä luopumiseksi kustannusvaikutuksineen huomioiden sekä investointi- että käyttökustannukset. Lausunto koskee ainoastaan Teknisen toimialan hallinnassa olevia kiinteistöjä. Kaupungin omistamilla kiinteistöyhtiöillä olevia mahdollisia öljylämmitteisiä kiinteistöjä ei ole huomioitu.

Öljykattilalaitoksia on viimeisten vuosien aikana korvattu useissa kiinteistöissä. Kaukolämmön alueella olevat rakennukset on liitetty kaukolämpöön, ja on myös rakennettu Reposaaren kalasataman alueelle uutta kaukolämpöverkkoa Pori Energian toimesta. Kaukolämmön ulkopuolella oleviin rakennuksiin on asennettu ilma-vesilämpöpumppuja sekä pellettilaitoksia.

Viime ja toissa vuonna toteutettuihin kohteisiin saimme ARA:lta yli 70 000 euroa tukea. Käytössä olevat öljykattilalaitokset voidaan jakaa kahteen ryhmään:

Varsinaiset öljykattilalaitokset:

Kohde ja  öljynkulutus litraa / v
Snällintupa Noormarkku 40 000
Noormarkun Myllykartano 10 000 (ilma-vesilämpöpumppu 2022)
Ahlaisten koulu 40 000 (pellettilaitos 2022)
Ruosniementie 105 2 000
Punakylän avoin päiväkoti 2 000
yhteensä 94 000 litraa

Varalaitoksina toimivat öljykattilalaitokset:

Kohde öljynkulutus litraa / v
Palvelukoti Kyläsaari <1 000 (pellettilaitos 2021)
Söörmarkun koulu ja päiväkoti 7 000 (hakelaitos n.2008)
Kankaan koulu Noormarkku 6 000 (hakelaitos 2000-luku)
Lassilan paloasema <1 000 (2 x ilmalämpöpumput 2021)
Kalaholman koulu 9 000 (ilma-vesilämpöpumppu 2019)
Tuorsniemen koulu 7 000 (ilma-vesilämpöpumppu 2020)
Kellahden ylikylän vanha koulu <2 000 (ilma-vesilämpöpumppu 2021)
Noormarkun terveysasema varalaitos 2 000 (kaukolämpö, Pori energia)
Suomelan koulu Lavia 3 000 (pellettilaitos, Pori Energia)
yhteensä 33 000 (38 000) litraa

Tänä vuonna toteutettavia kohteita ovat Ahlaisten koulu sekä Noormarkun kulttuuritalo Myllykartano. Ahlaisten kouluun asennetaan pellettilaitos, ja Myllykartanoon vesiilmalämpöpumppu. Näiden varajärjestelmiksi asennetaan sähkökattilat. Myös muissa kouluissa (Kalaholma, Tuorsniemi, Söörmarkku, Kankaan koulu) voidaan käyttää samaa periaatetta. Tämä edellyttää kuitenkin tuntuvaa sähkötehon nostoa kiinteistöissä.

Noormarkun Snällintupa oli viime vuoden hankkeena, mutta sen toteuttamiseen ei saatu rakennuslupaa. Snällintupa on öljyä päälämmitysmuotona käyttävä ainoa suuri kiinteistö vuoden 2022 jälkeen. Varalaitoksien käyttöä perustelemme sillä, että esimerkiksi ilma-vesilämpöpumput tarvitsevat jonkin varajärjestelmän kovimpia pakkasia varten. Myös pelletti/hakejärjestelmät tarvitsevat mielellään jonkin varajärjestelmän. Näin toimii myös Pori Energia, se käyttää meidän kattilalaitoksiamme varalaitoksina Noormarkun lähipalvelukeskuksessa sekä Lavian Suomelan koululla. Näiden lisäksi myös Noormarkun Finpyyn koulun kattilalaitos toimii Pori Energian varalaitoksena.

Jos nykyistä öljynkulutusta verrataan esimerkiksi vuoteen 2019, jolloin öljynkulutus oli hieman alle 500 000 litraa, kehitys on ollut hyvä. Olemme jo nyt 25 % tasolla tästä kulutuksesta. Tämän vuoden aikana tehtävillä toimenpiteillä kiinteistöjen vuotuinen öljynkulutus laskee alle 80 000 litraan, ja Snällintien lämmitysmuutoksen toteutuessa 2023 tai 2024 alle 40 000 litraan. Vuosille 2023 ja 2024 tarvitaan määrärahaa hankkeiden toteuttamiseen arviolta seuraavasti:

Snällintupa 180 000 - 250 000€ (pelletti tai maalämpö)
Kalaholman koulu 80 000€ (sähkökattila)
Tuorsniemen koulu 70 000€ (sähkökattila)
Söörmarkun koulu 70 000€ (sähkökattila)
Kankaan koulu 70 000€ (sähkökattila )
Pienet kohteet 30 000€ (lämpöpumput)

Koulujen lämmitysjärjestelmien muutostöihin arvioidaan kuuluvaksi sähkökattila, putki- ja asbestityöt, öljysäiliöiden purku, sähköliittymän mahdollinen suurentaminen ja sähkötyöt.

Kiinteistöjen elinkaari on myös huomioitava, ja ennen muutostöitä on pohdittava, mikä kiinteistön tulevaisuus tulee olemaan. Kiinteistöissä olevien varalaitosten lämmitykseen käyttämä energiamäärä on jatkossa niin pieni, että käyttökustannusten osalta ei tule suurta muutosta, jos öljy korvataan sähköllä.

Yhtenä vaihtoehtona on pohtia varalaitosten käyttämistä uusiutuvalla polttoöljyllä, jolloin Porin kaupunki sitoutuisi ostamaan vain 100% jätteistä ja tähteistä valmistettua öljyä (esim. Neste MY). Tämä ei vaatisi suuria sähkömuutoksia ja varauksia, vaan voitaisiin käyttää nykyisiä laitoksia pienin muutoksin.

Teknisellä toimialalla on valmius toteuttaa hankkeet, mikäli öljystä päätetään täysin luopua, ja muutoksiin osoitetaan tarvittava määrä rahaa. Aloitteen mukainen suunnitelma esitetään suoritettavaksi vuoden 2024 loppuun mennessä, joka on myös takaraja öljystä luopumiseen kuntatasolla.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää teknisen toimialan tekemän lausunnon lausuntonaan kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Raisa Ranta jättivät kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.12.2021 § 262 valtuustoaloitteen koskien selvitystä Porin kaupungin kiinteistöjen öljylämmityksestä luopumiseksi. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20.12.2021 § 912 pyytää aloitteesta teknisen lautakunnan lausunnon.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 13.6.2022 § 416.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (teknisen lautakunnan lausunto 31.5.2022 § 97) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.