Kaupunginvaltuusto, kokous 20.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 DNA-testi isyyden selvittämiseksi jokaiselle syntyvälle porilaiselle, valtuustoaloite, valtuutettu Anssi Salmi (lisäpykälä)

PRIDno-2022-3426

Perustelut

Valtuutettu Anssi Salmi jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen: 

"VALTUUSTOALOITE 

DNA-testi isyyden selvittämiseksi jokaiselle syntyvälle porilaiselle 

YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaan lapselle tulee turvata oikeus molempiin vanhempiin. Syntyvän tai syntyneen lapsen äidin selvittäminen on ilmeistä, mutta on muistettava, että myös isyyden selvittäminen on lapsen edun vuoksi niin kutsuttua pakottavaa oikeutta.  

Liian usein kuitenkin isyys jää syystä tai toisesta selvittämättä. Itsessään jo tästä jää arpi lapsen elämään ja on lapsen oikeuksien vastaista. Pahimmillaan lapsi kuitenkin joutuu huoltajuusriidan jalkoihin ja pelinappulaksi vanhempien välille, mikäli isyydestä on epäselvyyttä. Isyyden selvittäminen ja tähän liittyvät tekijät kuormittavat vahvan negatiivisesti julkista taloutta työllistämällä raskaasti lastenvalvojia ja sosiaalitoimea sekä lukuisia muita viranomaistahoja.  

Edellä mainitun perusteella esitän, että

1. Pori selvittää isättömien lasten määrää ja pyrkii yhdistämään lapsia isäänsä ja

2. tarjoaa jokaiselle syntyvälle porilaiselle lapselle automaattisesti dna-testin veloituksetta isyyden selvittämiseksi riippumatta vanhempien välisestä suhteesta sekä 
3. Pori tulee toimimaan aktiivisesti vuoden 2023 aloittavan hyvinvointialueen suuntaan tarjoten lisärahoituksen porilais-syntyisten lasten isyyden selvittämiseen tarvittavien dna-testien hankkimiseksi. 

Anssi Salmi (ps.)"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.