Tekninen lautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 154 Tekninen toimiala, Talousarvio vuodelle 2023 ja taloussuunnitelma vuosille 2024-2025

PRIDno-2022-3511

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 13.6.2022 tehnyt päätöksen talousarvion 2023 laadintaa ohjaavasta toimialakohtaisesta käyttötalouden kehyksestä. Määrärahakehykset ovat toimialojen osalta sitovia. Toimialakohtaisissa esityksissä tulee varautua kustannustason nousuun. Kehystaulukossa on eritelty toimialakohtaisesti palkankorotuksiin ja palvelujen sekä tarvikkeiden hinnankorotuksiin tehdyt varaukset.

Kunta-alalla 8.6.2022 saavutettu palkkasopimusratkaisu tulee huomioida toimialojen esityksissä. Vuonna 2023 kehyksessä nousuun on varattu 3,00 prosenttia. Palkkakustannukset on arvioitava mahdollisimman todenmukaisesti henkilöstösuunnitelman mukaan. 

Palkkojen sivukuluprosentit on arvioitu kesäkuussa 2022 käytettävissä olevan parhaan tiedon perusteella ja ne päivitetään tarvittaessa talousarvion myöhemmissä käsittelyvaiheissa.

Eläkemenoperusteinen maksu poistuu vuoden 2023 alussa. Vuonna 2023 tulee voimaan tasausmaksu, joka jaetaan kuntien ja hyvinvointialueiden osuuksiin vuoden 2022 toteutuvien palkkasummien suhteessa.

Henkilöstö- ja koulutussuunnittelu on integroitu osaksi talousarvioprosessia ja talousarvion valmistelutyön yhteyteen, jotta mahdolliset henkilöstörakenteen ja -määrän muutokset voidaan ottaa talousarviossa huomioon.

Toimialan tilannekuvassa esitetään pääkohdat, jotka kuvaavat toimialan tilannetta ja nähtävissä olevia toimialaa koskevia muutoksia.

Viime vuosien talousarvioiden tapaan toimialat ovat yhteistyössä talous- ja hallintoyksikön controller-toiminnon kanssa valmistelleet prosessikuvaukset toimintakatteeltaan suurimmista prosesseista. Tekniseltä toimialalta näitä ovat tilatehokkuus ja infran kunnossapito. Kuvaukset sisältävät prosessien tilannekuvan, strategiaan pohjaavat toiminnalliset tavoitteet ja niiden vuositasoiset toimenpiteet ja mittarit sekä taloudelliset tavoitteet, joissa on huomioitu myös toiminnallisten tavoitteiden vaikutus. Lisäksi toiminnallisia tavoitteita on koottu kaikkien toimialojen yhteisiin Porilaisten hyvinvointi ja Porin elinvoima -osioihin.

Talousarvion määrärahakehys ja perusteet

Teknisen toimialan sitovuustaso valtuustoon nähden on muista toimialoista poiketen toimintamenot. Määrärahakehys toimintamenojen osalta vuodelle 2023 on -53 181 000 euroa. Lisäystä vuoden 2022 talousarvioon on 2,3 miljoonaa euroa. Kehykseen tehtiin seuraavat muutokset vuodelle 2023.

Toimintatuotot:

Hyvinvointialueelle vuokrattavien tilojen tilavuokrat +7,2 miljoonaa euroa

Kiinteistönhoidon myynti tytäryhtiöille -0,25 miljoonaa euroa

Sähköautojen lataustolpat +0,05 miljoonaa euroa

Asvaltointityöt yksityisille + 0,07 miljoonaa euroa

Valmistus omaan käyttöön:

VOK-erän vähennys -0,2 miljoonaa euroa

Toimintakulut:

Kuel-eläkemenoperusteisen maksun muuttuminen tasausmaksuksi -1 miljoona euroa

Henkilösiirrot hyvinvointialueelle -0,1 miljoonaa euroa

Yleiskorotukset henkilöstökuluihin +0,4 miljoonaa euroa

Promenadisalin toimintamenojen siirto tekniselle toimialalle +0,01 miljoonaa euroa

Infran kunnossapito +0,4 miljoonaa euroa

Sähköautojen lataustolpat +0,05 miljoonaa euroa

Asvaltointityöt yksityisille + 0,07 miljoonaa euroa

Varaus yleiseen kustannustason nousuun +0,8 miljoonaa euroa

Vuokrat ja vastikkeet +1,7 miljoonaa euroa

Teknisen toimialan käyttötalouden talousarvioesitys on vahvistetun kehyksen mukainen.

Investointisuunnitelma sisältää sekä infrastruktuuriin ja tiloihin kohdistuvat investoinnit että irtaimen investoinnit. Teknisen toimialan investointisuunnitelma on 60 032 000 euroa. Investointisuunnitelma ylittää kehyksen kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti Itä-Porin päiväkodin rakentamiseen tehdyn lisäyksen verran 3 500 000 euroa. Infraan kohdistuvien investointien osuus on 19 990 000 euroa. Infrainvestointeihin sisältyy erillisiä kaupunkikehitysinvestointeja 580 000 euroa, joilla tuetaan kaupungin elinvoiman kehittämistä. Tilainvestointien osuus on 39 220 000 euroa, josta uudiskohteita on 28 140 000 euroa. Irtaimen investointien osuus on 912 000 euroa.

Suurimmat tilainvestoinnit vuonna 2023 ovat Isomäen palloiluhallin ja Pohjois-Porin monitoimitalon uudisrakennukset. Infrainvestoinneista merkittävin yksittäinen hanke on Jokikeskuksen toinen vaihe.

Teknisen toimialan talousarvio muodostuu liitteinä olevista tuloslaskelmaosasta, investointiosasta selvityksineen, toimialan tilannekuvasta ja toimialaan liittyvistä prosessikuvauksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle päätettäväksi oheisen liitteen mukaisen:

- Toimialan käyttötalousarvion vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2024-25

- Investointisuunnitelman ja selitysosiot vuosille 2023-2027

- Toimialan tilannekuvan ja riskiarvion

- Prosessikuvaukset, Tilatehokkuus ja Infran kunnossapito 

- Teknisen toimialan osalta toiminnalliset tavoitteet Porilaisten hyvinvointi ja Porin elinvoima -osioihin

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Antti Lehtonen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 17:30 ja hänen varajäsensä saapui kokoukseen klo 17:32. 

Sampsa Kataja saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo. 17:36.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.