Kaupunginhallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 562 Lastensuojelun toimenpideohjelma / oikaisuvaatimukset

PRIDno-2022-2826

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 13.6.2022 § 424.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää, että perusturvatoimialan sosiaali- ja perhepalveluihin perustetaan kaksi johtavan sosiaalityöntekijän virkaa ja 4 sosiaaliohjaajan virkaa. Virkojen kelpoisuusehtona on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) 7 §:n mukainen sosiaalityöntekijän kelpoisuus ja 8 §:n mukainen sosiaaliohjaajan kelpoisuus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus edellytti 23.5.2022 vastatessaan Lounais-Suomen aluehallintovirastolle lastensuojelun työntekijöiden asiakasmääristä tehdyn kantelun johdosta, että kaupunginhallitukselle valmistellaan toimenpideohjelma, jolla voidaan vielä tämän vuoden aikana kohentaa Porin lastensuojelun tilannetta.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 13.6.2022 em. lastensuojelun toimenpideohjelman, päätti esittää valtuustolle kahden johtavan sosiaalityöntekijän ja neljän sosiaalityöntekijän viran perustamista sekä totesi, että toimenpideohjelma voidaan toteuttaa perusturvan vuoden 2022 talousarvion puitteissa sekä saattoi toimenpideohjelman aluehallintoviraston tietoon.

Kaupunginhallituksen päätöksestä on tehty 14 samansisältöistä oikaisuvaatimusta, joissa vaaditaan päätöksen kumoamista siltä osin kuin hyväksytty toimenpideohjelma koskee palkkaratkaisua. Toimenpideohjelmassa esitettyä ratkaisua ei pidetä voimassa olevan yleissitovan työehtosopimuksen mukaisena.

Konsernipalveluiden HR-yksikkö ja perusturvatoimiala ovat antaneet yhteisen lausunnon.

Kyseiseen kaupunginhallituksen päätökseen 13.6.2022 oli liitetty virheellinen muutoksenhakuohje.

Kuntalain 136 §:n perusteella päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta. Kaupunginhallituksen päätös kokonaisuudessaan käsittää esityksiä toisille kaupungin viranomaisille sekä tiettyihin erillisiin valmistelutoimenpiteisiin ryhtymistä sekä joiltakin osin täytäntöönpanotoimenpiteitä. Virheellinen muutoksenhakuohje ei luo oikaisuvaatimus- tai valitusoikeutta silloin, kun ko.oikeutta ei lainsäännöksen perusteella ole.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 50 §:n perusteella viranhaltija ei saa valittamalla hakea muutosta viranomaisen päätökseen kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain 2 §:ssä tarkoitetussa asiassa taikka saattaa sitä oikaisuvaatimuksin tai hallintoriita-asiana ratkaistavaksi, jos hänellä tai viranhaltijayhdistyksellä on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa. Toisin sanoen, virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa koskevat erimielisyydet ratkaistaan neuvotteluteitse tai viime kädessä työtuomioistuimessa. Palkkaratkaisua koskeva osa päätöksestä koskee työehtosopimuksen tulkintaa ja tältä osin se ei tälläkään perusteella ole muutoksenhakukelpoinen.

Tämän lisäksi osan oikaisuvaatimuksen tekijöistä on katsottava olevan vailla oikeutta oikaisuvaatimuksen tekemiseen kaupunginhallituksen päätöksestä. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen tekijöitä ei ole katsottava asianosaisiksi, koska ratkaisulla ei ole vaikutusta heidän palkkansa määräytymiseen. HR-yksikön lausunnon mukaan kuitenkin viisi oikaisuvaatimuksen tekijää eivät lisäksi ole Porin kaupungin jäseniä, joten heillä ei olisi oikeutta oikaisuvaatimuksen tekemiseen ilman asianosaisasemaa muutoksenhakukelpoisestakaan päätöksestä.

Asiaa koskeva päätöksenteko on luettavissa historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää jättää tutkimatta kaupunginhallituksen päätöksestä 13.6.2022 § 424 "Lastensuojelun toimenpideohjelma" tehdyt oikaisuvaatimukset kuntalain 136 §:n sekä kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 50 §:n nojalla, koska em. lainkohtien perusteella päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta.   

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijät, perusturvatoimiala / Sanna Mustajoki, konsernipalveluiden HR-yksikkö / Sini Setälä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.