Kaupunginhallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 556 Pääomasijoitukset perustettavaan jätehuoltoyhtiöön

PRIDno-2021-5593

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksissaan 3.12.2021 § 855 ja 13.6.2022 § 407.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää perustaa kuntien yhdessä omistaman jätehuoltopalveluita tarjoavan osakeyhtiön sillä edellytyksellä, että yhtiön osakkaaksi liittyy yhtiön taloudellisten ja toiminnallisten toimintaedellytysten kannalta riittävä määrä kuntia, ja hyväksyy esityksen mukaiset yhtiön perustamisasiakirjat.  

Kaupunginvaltuusto pyytää nykyisiä yhteistyökuntia käsittelemään yhtiön osakkuutta koskevan asian 30.9.2022 mennessä. Myönteisen päätöksen tehneitä yhteistyökuntia pyydetään samalla nimeämään edustajansa yhtiön hallitukseen esitetyn osakassopimuksen mukaisesti.  

Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään lopullisen päätöksen yhtiön perustamisesta, kun riittävä osa nykyisistä yhteistyökunnista on tehnyt myönteisen päätöksen yhtiön osakkaaksi liittymisestä. Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään tarpeelliset muutokset ja tarkennukset yhtiön perustamisasiakirjoihin ja osakassopimukseen.  

Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään päätöksen pääomasijoituksen tekemisestä osakeyhtiöön, kun käytettävissä olevan jätemaksuista kertyneen ylijäämän lopullinen määrä on tiedossa, sekä jätehuoltoliiketoimintaa koskevan kauppakirjan hyväksymisestä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 20.6.2022 § 91 perustaa kuntien yhdessä omistaman jätehuoltopalveluita tarjoavan osakeyhtiön sillä edellytyksellä,​ että yhtiön osakkaaksi liittyy yhtiön taloudellisten ja toiminnallisten toimintaedellytysten kannalta riittävä määrä kuntia. Kaupunginvaltuusto oikeutti samalla kaupunginhallituksen tekemään päätöksen pääomasijoituksen tekemisestä osakeyhtiöön,​ kun jätemaksuista kertyneen ylijäämän lopullinen määrä on tiedossa. 

Kaupunginvaltuusto pyysi nykyisiä yhteistyökuntia käsittelemään yhtiön osakkuutta koskevan asian 30.9.2022 mennessä. Eurajoen kunta on pyytänyt lisäaikaa päätöksenteon osalta lisäaikaa siihen saakka kunnes Eurajoen kunnalle yhtiöön liittymisestä aiheutuvat kustannukset tai mahdollisesta poisjäämisestä suoritettavat ylijäämäkorvauksien suuruudet ovat varmistuneet.

Kertyneen ylijäämän arvioitu määrä per 31.12.2022 on 7 237 559 euroa. Siinä on huomioitu ennen yhtiöittämisen toteuttamista tehtävä kaatopaikan jälkihoitovarauksen korotus. Arvio sisältää ennusteen, että jätehuoltoyksikön kuluvan vuoden tulos on 0,2 meur alijäämäinen, mikä vähentää aikaisemmin kertyneen ylijäämän määrää. Ennuste on laadittu keväällä ja tarkistettu syyskuussa. Porin kaupunki sijoittaa kertyneen ylijäämän perustettavaan yhtiöön kuntien yhteisenä pääomasijoituksena. Eurajoen kunnan ja Pomarkun kunnan osalta ylijäämää ei ole kertynyt vastaavasti, joten niiden tulee tehdä pääomasijoitus yhtiöön kuntakohtaisesta ylijäämän määrästä laaditun laskelman mukaisesti. Entisen Eurajoen kunnan alueelta sekajätteet viedään Raumalle, miltä osin ylijäämää ei ole kertynyt. Pomarkku puolestaan on kerännyt itse ekomaksun, joten se ei ole kerryttänyt ylijäämää. 

Kuntakohtainen ylijäämä per 31.12.2022 ja sijoitustarve

KUNTA YLIJÄÄMÄ (€) SIJOITUSTARVE (€)
Eurajoki 236 227 302 849
Harjavalta 391 861 0
Kokemäki 401 448 0
Merikarvia 176 439 0
Nakkila 298 531 0
Pomarkku 101 860 14 398
Pori 4 821 424 7 237 559
Siikainen 78 083 0
Ulvila 731 686 0
YHTEENSÄ 7 237 559 7 554 806

Yhtiöittämisen seuraavat vaiheet

Yhtiön perustaminen tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi 17.10., jolloin yhtiön osakkaiksi liittyvät kunnat ovat tiedossa. Samalla kaupunginhallitus vahvistaa yhtiön perustamisasiakirjat ja osakassopimuksen sekä nimeää Porin edustajat yhtiön hallitukseen. Pääomasijoituksen tekeminen yhtiöön tulee kaupunginhallituksen päätettäväksi yhtiön perustamisen jälkeen. Tämän jälkeen valmistaudutaan jätehuoltopalveluita koskevaan liikkeenluovutukseen, joka toteutetaan liiketoimintakauppana. Perustettava yhtiö vastaa jätehuollon järjestämistehtävistä osakaskuntien puolesta 1.1.2023 lähtien.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää vahvistaa esityksen mukaan Porin kaupungin, Eurajoen kunnan ja Pomarkun kunnan tehtäväksi tulevien pääomasijoitusten määrät perustettavaan yhtiöön. Mikäli Eurajoki päättää olla liittymättä yhtiöön, sen osuus kertyneestä ylijäämästä palautuu kunnalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

__________________

Merkitään, että Raisa Ranta saapui kello 15.19 tämän asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Jätehuoltoyhteistyössä olevat kunnat, rahoitusjohtaja, talous- ja hallintojohtaja

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.