Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Pieneläinpäivystys, asiakasmaksujen hinnankorotus

PRIDno-2023-504

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy (jäljempänä Evidensia) on toimittanut 9.12.2022 esityksen asiakasmaksujen korotuksesta Porin kaupungin hankkimassa ja Evidensian tuottamassa pieneläinpäivystyksessä Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella. Porin kaupungin ja Evidensian välinen hankintasopimus on voimassa 1.9.2021-31.8.2024 välisenä aikana.

Kaupungille toimitetussa esityksessään Evidensia esittää asiakasmaksuihin seitsemän prosentin korotusta.

Korotusesitys perustuu julkisten hankintojen yleisiin sopimusehtoihin palveluhankinnoissa (JYSE 2014 Palvelut), joita pieneläinpäivystyksen hankinnassa sovelletaan, ellei hankintasopimuksesta tai tarjouspyynnöstä muuta johdu.

Voimassa olevan hankintasopimuksen 10.4 kohdan mukaan palveluntuottaja perii asiakkaalta enintään palveluntuottajan 26.5.2021 antaman tarjouksen mukaiset asiakasmaksut (alv 0 %).

Evidensian esityksen mukaan sopimuksessa ei ole sovittu palveluntuottajan oikeudesta asiakasmaksujen korottamiseen. Myöskään tarjouspyynnössä liitteineen ei ole mainintaa asiakasmaksujen korottamisesta. Näin ollen hintojen korottamista koskevia sopimuksen ja tarjouspyynnön ehtoja täydentävät julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot (JYSE 2014 Palvelut).

JYSE 2014 Palvelut -ehtojen kohdan 9.7 mukaan palveluntuottajalla on oikeus sopimuskauden aikana muuttaa hintaa palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti. Palveluntuottajan on toimitettava hinnanmuutosehdotus kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa. Hinnanmuutos voi tulla voimaan aikaisintaan 12 kuukauden kuluttua sopimuskauden alusta tai edellisestä palveluntuottajan aloitteesta tehdystä hinnanmuutoksesta. Palveluntuottajan on esitettävä tilaajalle asianmukainen ja perusteltu selvitys kustannusten kehityksestä ja hinnanmuutoksen syistä.

JYSE 2014 Palvelut- ehtojen kohdan 9.9 mukaan jos hinnanmuutoksesta ei päästä yksimielisyyteen, sopijapuolilla on oikeus irtisanoa hankintasopimus päättymään kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti ennen uusien hintojen voimaantuloa. Irtisanomisaikana noudatetaan hintoja, jotka olivat voimassa ennen hinnanmuutosehdotuksen tekemistä.

Evidensian esityksen mukaan hankintojen yleisten sopimusehtojen mukainen hintojenkorotusehto ei ole ristiriidassa muiden sopimusasiakirjojen kanssa. Näin ollen siinä mainittua hintojenkorotusehtoa tulee soveltaa sopimusosapuolten välisessä suhteessa. Evidensialla on siten oikeus esittää asiakashintojen korottamista julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain sitä estämättä.  

Evidensia katsoo esityksessään, että sillä on edellä mainittujen sopimusasiakirjojen nojalla oikeus asiakashintojen korotukseen yleistä kustannuskehitystä vastaavasti. Sopimuskauden alusta on kulunut yli 12 kuukautta ja Evidensian esitys seitsemän prosentin suuruisesta korotuksesta jopa alittaa yleisen kustannuskehityksen. Yksin energiahyödykkeiden hinnat ovat syyskuuhun 2021 nähden nousseet merkittävästi. Niin ikään yleinen voimakas inflaatio on vaikuttanut myös Evidensian tarjoamien palveluiden kustannusten nousuun. Näin ollen Evidensia katsoo, että seitsemän prosentin suuruista asiakashintojen korotusta voidaan pitää kohtuullisena. 

Evidensialta helmikuun alussa saadun tiedon mukaan yhtiö on ottanut asiakashintojen korotukset käyttöön viime vuoden joulukuun loppuun mennessä, koska kustannusten nousu on ollut poikkeuksellista myös eläinlääkinnän toimialalla. Jo toteutetut hinnankorotukset johtivat yhtiön mukaan keskimäärin noin viiden prosentin korotuksiin asiakashinnoissa.

Elinvoima- ja ympäristölautakunnalle esitetään, että Evidensian asiakasmaksujen korotusesitykseen voidaan suostua Evidensian esittämin perustein.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta hyväksyy Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n esittämät asiakasmaksujen hinnankorotukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy, ympäristö- ja terveysvalvontayksikön päällikkö, kaupungineläinlääkäri

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.