Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Rakennustyön aloittaminen ja jatkaminen vakuutta vastaan / oikaisuvaatimus

PRIDno-2022-5749

Valmistelija

  • Sofia Hannukainen, lupainsinööri, sofia.hannukainen@pori.fi
  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Rakennusvalvontayksikön päällikkö on tehnyt 07.11.2022 päätöksen (§ 5) asuinrakennuksen rakennustyön aloittamisesta vakuutta vastaan koskien rakennuslupaa 609-2022-459, päätös on annettu 09.11.2022. Päätös on kirjoitusvirheen vuoksi lähetetty vasta 22.12.2022 tiedoksi oikaisuvaatimuksen tehneelle, joka on sitä erikseen pyytänyt.

Rakennusvalvontayksikön päällikkö on tehnyt samaa rakennuslupaa koskevan päätöksen asuinrakennuksen rakennustyön jatkamisesta vakuutta vastaan 21.12.2022 (§ 7), päätös on annettu 23.12.2022.

Rakennusluvalla 609-2022-459 on myönnetty omakotitalon 132 m2 ja autokatos-varaston 14 m2 rakentaminen sekä tontin aitaaminen. Tontilla olemassa oleva talousrakennus puretaan. Elinvoima- ja ympäristölautakunta käsitteli rakennusluvasta tehdyn oikaisuvaatimuksen 14.12.2022 § 221. Lautakunta päätti hylätä oikaisuvaatimuksen. Lautakunnan päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Naapurikiinteistön osaomistaja on tehnyt edellä mainituista rakennusvalvontayksikön päällikön tekemistä vakuuspäätöksistä oikaisuvaatimukset 03.01.2023. Tiedoksiannossa tapahtuneen kirjoitusvirheen vuoksi myös 07.11.2022 tehtyä vakuuspäätöstä koskeva oikaisuvaatimus tulee tutkia.

Oikaisuvaatimuksissa vaaditaan ”luvan peruuttamista tai muuttamista siinä tapauksessa, että lupa mahdollistaa sellaisia töitä joilla helpotetaan, tavoitellaan ja/tai pakotetaan talousrakennuksen suunnittelua ja sijoittamista tonttimme rajan läheisyyteen. Mitään rakennusta ei saa sijoittaa tonttimme rajalle tai sen lähituntumaan. Kielto koskee myös kaivuutöitä.” Oikaisuvaatimuksen perusteluiden mukaan rakennusluvan valmistelussa on ilmennyt menettelyvirheitä esimerkiksi naapurikuulemisiin liittyen talousrakennukseen.

Vakuuspäätösten saaja on antanut vastineensa oikaisuvaatimuksiin.

Hallintolain 25 § mukaan, jos viranomaisessa tehtävä päätös saattaa merkittävästi vaikuttaa muun samassa viranomaisessa samanaikaisesti vireillä olevan asian ratkaisemiseen, viranomaisen on valmisteltava asiat yhdessä ja ratkaistava samalla kertaa, jollei yhdessä käsittelemisestä aiheudu haitallista viivytystä tai jollei se ole asian laadun taikka luonteen vuoksi tarpeetonta. Edellä olevan mukaan oikaisuvaatimukset käsitellään yhdessä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n 1 momentin mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus-, toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus).

Rakennusluvasta ja vakuuspäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset koskevat rakennusluvassa 609-2022-459 myönnettyä, rajan lähelle sijoittuvaa talousrakennusta. Myönnetyt vakuuspäätökset koskevat ainoastaan tontille rakennettavaa asuinrakennusta. Asuinrakennus sijoittuu tontille asemakaavan mukaisesti ja 9,930 m etäisyydelle oikaisuvaatimuksen tekijän osin omistaman tontin rajasta. Asuinrakennuksen rakentamisella ei ole vaikutuksia naapurikiinteistön asemakaavan mukaiseen käyttöön tai rakentamiseen, joten asuinrakennuksen aloittamisoikeuden myöntämiselle on ollut perusteltu syy. Asuinrakennuksen rakennustöiden jatkaminen ei tee talousrakennukseen kohdistuvaa muutoksenhakua hyödyttömäksi, koska kyseessä on kaksi erillistä rakennusta.

Vakuuspäätöksiä koskevissa oikaisuvaatimuksissa on vedottu rakennuslupaa koskeviin menettelyvirheisiin. Rakennusluvan laillisuus ratkaistaan rakennuslupaa koskevassa, erillisessä muutoksenhaussa.

Edellä mainitun perusteella esitetään elinvoima- ja ympäristölautakunnalle oikaisuvaatimusten hylkäämistä.Asuinrakennuksen rakennustöitä koskevat vakuuspäätökset ovat olleet maankäyttö- ja rakennuslain 144 § mukaisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimusten tekijä, vakuuspäätöksen saajat, Turun hallinto-oikeus

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Valitusoikeus ja valitusperuste

Elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätökseen haetaan muutosta kirjallisella valituksella Turun hallinto-oikeudelta. Valitusoikeus päätökseen on viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla, sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa ja sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Valitusoikeus elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätöksestä on myös kunnalla. Lisäksi valitusoikeus on toimialueella sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

Valitusaika

Tämä päätös on annettu julkipanon jälkeen päätöksessä mainittuna päivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon. Valitusaika on 30 päivää päätöksen antamispäivästä sitä päivää lukuun ottamatta.

Valituskirjelmän sisältö

Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Turun hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta,
2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
3)    perusteet, joihin muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä vai valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

1)    päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä
2)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä jo ole aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja.

Valituksen perille toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Turun hallinto-oikeuden kirjaamoon os. Sairashuoneenkatu 2-4, PL 32, 20101 TURKU.

Puh vaihde: 029 56 42400
Kirjaamo puh.: 029 56 42410
Faksi: 029 56 42414
Sähköposti: turku.hao@oikeus.fi