Kaupunginvaltuusto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Avaava tase sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen jälkeen

PRIDno-2023-1623

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erno Vaurio, talouspäällikkö, talousyksikkö, erno.vaurio@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 14.2.2022 § 111  hyväksynyt selvityksen kaupungilta hyvinvointialueelle siirtyvästä omaisuudesta, henkilöstöstä, sopimuksista ja vastuista. Voimaanpanolain (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 616/2021) perusteella Satakunnan hyvinvointialueelle on vuodenvaihteessa luovutettu taseen pysyvistä vastaavista sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan kohdistuneet aineettomat ja aineelliset hyödykkeet sekä kuntayhtymäosuudet Satakunnan sairaanhoitopiiriin. Lisäksi on luovutettu sellaisten osakeyhtiöiden osakkeet, jotka kaupunki omisti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten. Taseen vastattavista siirrettiin kaupungin järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen sekä opiskeluhuollon henkilöstöön kohdistuva lomapalkkavelka. Voimaanpanolain 42 § mukaan pysyvien vastaavien siirto hyvinvointialueelle kirjataan kaupungin kirjanpidossa peruspääomaa vastaan ja siirtyvä lomapalkkavelka peruspääomaan tilinpäätöksen mukaisilla kirjanpitoarvoilla.

Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto on antanut lausunnon 128/2022 hyvinvointialueille siirtyvien omaisuus- ja pääomaerien käsittelystä kunnan ja kuntayhtymän kirjanpidossa. Lausunnon mukaan kunnista hyvinvointialueelle siirtyvät omaisuus- ja pääomaerät kirjataan alkusaldojen muutoksina tilinavaukseen päiväykselle 1.1.2023. Tilinavaukseen kirjaamisen tarkoituksena on, että peruspääomaa vastaan kirjattavia omaisuus- ja pääomaerien siirtoja ei esitetä vuoden 2023 liiketapahtumina talousarvion toteutumisvertailussa eikä rahoituslaskelmassa. 

Tilinpäätöksessä 2022 kaupungin taseen loppusumma oli 1 015 297 428,15 euroa. Voimaanpanolain perusteella tehtävien siirtojen jälkeen tilikauden 2023 avaavan taseen loppusummaksi muodostuu 974 772 603,21 euroa eli hyvinvointialueelle siirretyn omaisuuden peruspääomaa vastaan kirjattava tasearvo on yhteensä 40 524 824,94 euroa. Tästä pääosa, 34 422 523,32 euroa, on Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäosuuksia. Lomapalkkavelan, 20 704 057,87 euroa, kirjaus peruspääomaan huomioiden kaupungin peruspääoma pienenee yhteensä 19 820 767,07 eurolla.

Kuntalain § 120 mukaan kunnan liikelaitoksen kirjanpito on eriytettävä kunnan kirjanpidossa. Koska hyvinvointialueelle siirtyneisiin eriin sisältyy Porin palveluliikelaitoksen omaisuutta ja lomapalkkavelkaa, tulee liikelaitoksen avaava tase vahvistaa erikseen. Palveluliikelaitoksen peruspääomaan kirjattava siirtyneen henkilöstön lomapalkkavelka on suurempi kuin peruspääomaa vastaan kirjatun siirretyn omaisuuden tasearvo, joten liikelaitoksen peruspääoma kasvaa 853 071,36 eurolla. Voimassa olevan talousarvion mukaan liikelaitokset suorittavat kaupungille korvausta peruspääomasta 6 % eli palveluliikelaitoksen kaupungille vuosittain maksama peruspääoman korvaus nousee 51 184,28 eurolla.

Esityslistan liitteenä on kaupungin ja palveluliikelaitoksen taselaskelmat sekä erittelyt siirtyvistä tase-eristä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle Porin kaupungin ja Porin palveluliikelaitoksen avaavien taseiden vahvistamista liitteiden mukaisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 15.5.2023 § 268.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää vahvistaa Porin kaupungin ja Porin palveluliikelaitoksen avaavat taseet liitteiden mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 623 4470
Vaihde                      (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.