Tekninen lautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 241 LISÄPYKÄLÄ: Itä-Porin päiväkodin rakentaminen KVR-urakkana (lisäpykälä)

PRIDno-2022-1453

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Heinävaara, janne.heinavaara@pori.fi
Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Itä-Porin uuden päiväkodin rakentaminen, KVR-urakka (kokonaisvastuurakentaminen)

Tarveselvitys, valmistunut vuonna 2019 ja 2021

Uudenkoiviston päiväkodin tarveselvitys on valmistunut vuonna 2019 ja itäisen palvelualueen varhaiskasvatusyksiköiden tarveselvitys on valmistunut vuonna 2021. Tarveselvityksien lähtökohtana on ollut koko itäisen palvelualueen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatusalueen tarve ja nykyisten tilojen kunto. Alueen päiväkodeista kolmen kunnallisen päiväkodin osalta on pohdittu peruskorjausta tai tiloista luopumista. Näistä kolmesta yksiköstä ainoastaan päiväkoti Taikurinhattuun oli suunnitteilla peruskorjaus. Väinölän ja Uudenkoiviston päiväkotien rakennukset ovat tulleet tiensä päähän. Molemmissa rakennuksissa on tehty tarvittavat korjaustoimenpiteet, jotta tiloissa voidaan toistaiseksi toimia. Korjaustoimenpiteillä on saatu lisäaikaa muutamia vuosia.

Hankesuunnitelma, valmistunut vuonna 2021

Hankesuunnittelu käynnistettiin keväällä 2021 ja hankesuunnitelma valmistui 6.9.2021. Hankesuunnitelmaa käsiteltiin sivistyslautakunnassa 14.9. ja 28.9.2021 sekä teknisessä lautakunnassa 5.10.2021. Hankesuunnitelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 18.10.2021. Hankesuunnitelman perusteella tehtiin tarvittavat hankinta-asiakirjat, joiden perusteella on suoritettu hankkeen kilpailutus. Hankkeen toteutusmuodoksi valittiin KVR-urakka ns. kokonaisvastuurakentaminen.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on korvata käytöstä poistuvat ja teknisen käyttöikänsä päässä olevat Uudenkoiviston ja Väinölän päiväkodit. Itä-Porin uutta päiväkotia esitetään rakennettavaksi Uudenkoiviston koulun tontille. Hankkeeseen liittyy myös Uudenkoiviston koulun piha-alueen ennallistaminen niiltä osin, kuin koulu menettää polkupyörien säilytyspaikkoja sekä urheilu- ja liikuntapaikkoja.

KVR-urakan kilpailutus

Hankesuunnitelmasta poiketen päiväkotirakennusta jouduttiin alkuperäisestä tilaohjelmasta laajentamaan kahdella osastolla. Osastojen määrä kasvoi siten 10 osastosta 12 osastoon. Tilaohjelman kasvattaminen johtuu varhaiskasvatuslain muutoksesta.

Tilayksikön tilajohtamisen toimintayksikkö on pyytänyt tarjoukset Cloudia hankintajärjestelmän kautta 29.6.2022 avoimella menettelyllä Itä-Porin päiväkodin KVR-urakasta, jossa urakoitsija vastaa kohteen suunnittelemisesta ja toteuttamisesta sekä niihin liittyvästä kokonaiskoordinoinnista mukaan lukien rakennusluvan haku. Perusteena hankinnalle oli asetettu kelpoisuusvaatimukset, jotka tarjoajien tuli täyttää. Kelpoisuuden täyttävien osalta valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellisuuden painoarvot hinta-laatusuhteessa määriteltiin urakkaohjelmassa siten, että tarjoushinnan painoarvo on 40 % ja tarjouksen laadullisten tekijöiden painoarvo 60 %. Hankkeen talousarviossa on varauduttu myös hankkeen aikana tuleviin lisä- ja muutostöihin sekä erillishankintana toteutettavaan irtokalusteiden ja esitystekniikan hankintaan sekä rakennuttamis- ja valvontakuluihin.

KVR-urakkatarjoukset

Tarjoukset tuli jättää maanantaina 7.10.2022 klo 12.00 mennessä. KVR-urakasta tarjouksia saatiin yhteensä 3 kappaletta, jotka kaikki täyttivät tarjouspyynnössä edellytetyt kelpoisuusvaatimukset. Saatujen tarjousten mukaan investointihankkeelle alun perin budjetoitu kokonaissumman kasvu on otettu huomioon kaupunginjohtajan talousarvio ehdotuksessa kaupunginhallituksen II lukemisessa.

KVR-urakasta hankkeeseen jättivät tarjouksen: Astora Rakennus Oy, Hartela Länsi-Suomi Oy ja Rakennusliike Lapti Oy.

Laadullinen arviointi laatupisteytyksineen tehtiin ensin ja kun se oli kokonaisuudessaan tehty, avattiin hintatarjoukset ja laadittiin tarjousten kokonaispisteytys. Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen laadullisen pisteytyksen jälkeen antoi Hartela Länsi-Suomi Oy.

Pisteyksistä päätettiin yksimielisesti ja sanalliset arviot edustavat koko ryhmän mielipiteitä.

Arviointiryhmään kuuluivat seuraavat tilaajan ja käyttäjien edustajat:

  • Janne Heinävaara, rakennuttajainsinööri, Porin kaupunki/TEK/TI
  • Mikko Viitala, tilayksikön päällikkö, Porin kaupunki/TEK/TI
  • Jouni Salonen, tilajohtamisen toimintayksikön esimies, Porin kaupunki/TEK/TI
  • Jouni Lehtinen, toimintayksikön esimies, Porin kaupunki/TEK/TI
  • Tytti Männistö, palveluvastaava, Porin kaupunki/SIVI/VAKA
  • Marja Koskinen, päiväkodin johtaja, Porin kaupunki/SIVI/VAKA
  • Lasse Väisänen, LVI-insinööri, Porin kaupunki/TEK/TI
  • Mikko Muurinen, sähköinsinööri, Porin kaupunki/TEK/TI
  • Timo Salmi, vastaava palvelusuunnittelija, Porin palveluliikelaitos, ateria ja puhtaus

Liitteet: 

  • Tarjouspyyntö
  • Tarjouksista laadittu vertailutaulukko

Tarjousvertailu tulee viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 7 §:n 2 momentin mukaan julkiseksi vasta, kun sopimus on tehty. Tarjoajilla on kuitenkin asianosaisina oikeus saada tieto tarjousvertailusta. Tämän jälkeenkään eivät liikesalaisuuden piiriin kuuluvat tiedot ole julkisia. Tarjotun palvelun kokonaishinta ei kuitenkaan ole liike- tai ammattisalaisuus.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää valita Itä-Porin uuden päiväkodin KVR-urakoitsijaksi Hartela Länsi-Suomi Oy:n. Lisäksi lautakunta valtuuttaa teknisen toimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan urakkasopimuksen, kun kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion vuoden 2023 osalta sekä taloussuunnitelman vuoden 2024 osalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Janne Heinävaara, janne.heinavaara@pori.fi
  • Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Tilayksikön tilajohtamisen toimintayksikkö pyysi tarjoukset Cloudia hankintajärjestelmän kautta 29.6.2022 avoimella menettelyllä Itä-Porin päiväkodin KVR-urakasta, jossa urakoitsija vastaa kohteen suunnittelemisesta ja toteuttamisesta sekä niihin liittyvästä kokonaiskoordinoinnista mukaan lukien rakennusluvan haku. Perusteena hankinnalle oli asetettu kelpoisuusvaatimukset, jotka tarjoajien tuli täyttää. Kelpoisuuden täyttävien osalta valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellisuuden painoarvot hinta-laatusuhteessa määriteltiin urakkaohjelmassa siten, että tarjoushinnan painoarvo on 40 % ja tarjouksen laadullisten tekijöiden painoarvo 60 %. Tekninen toimiala kävi tarjouksen selonottoneuvottelut 24.10.2022. Selonottoneuvottelun pöytäkirja on liitteenä. Tekninen lautakunta valitsi kokouksessaan 1.11.2022 Itä-Porin uuden päiväkodin KVR-urakoitsijaksi Hartela Länsi-Suomi Oy:n. 

Urakoitsijavalinnasta on saapunut Astora Rakennus Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 22.11.2022. Astoran hankintaoikaisuvaatimus on liitteenä. Teknisen toimialan tilayksikkö pyysi 23.11.2022 Hartelalta vastineen 2.12.2022 mennessä. Hartelan vastine on liitteenä.

Tekninen toimiala on käynyt oikaisuvaatimuksen sisällön läpi ja toteaa esitetyistä perusteluista seuraavaa:

  • Tarjousvaiheessa toimitetut suunnitelma-asiakirjat ovat pyydetysti alustavia luonnossuunnitelmia.
  • Tarjouspyynnön liitteenä olleessa urakkaohjelmassa on todettu seuraavaa: Hankesuunnitelman liitteenä olevat pohjapiirustusluonnokset ovat lähtökohtana hyvän ja toimivan kokonaisuuden suunnittelulle. Niissä esitettyä tilajakoa ja tilaratkaisuja ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan ne on tarkoitettu suunnittelutyön pohjaksi. Urakoitsijalla on oikeus tarjota rakennuttajan arvioitavaksi ja harkittavaksi tarjouspyynnön määritelmien perusteella parhaaksi katsomansa tekniset ja toiminnalliset ratkaisut toimivan, turvallisen ja terveellisen päiväkotirakennuskokonaisuuden toteuttamiseksi.
  • Selonottoneuvottelun perusteella urakoitsijan tarjous on tehty tarjouspyynnön ja KVR-hengen mukaisesti pitäen sisällään tarjouspyynnössä olevat hankkeen toteuttamiseksi tilaajan puolelta vaaditut asiat sekä tarjouspyynnössä esitetyt tilat, toiminnot ja tilojen ominaisuudet. 
  • Selonottoneuvotteluissa ei tullut vastaan asioita, jotka olisivat aiheuttaneet tarvetta päivittää tai muuttaa urakoitsijan antaman tarjouksen hintaa tai muutoin aiheuttavan lisäkustannuksia.
  • Tarjouspyynnön tilaajan puolelta esitetyt vaatimukset tulevat valitussa tarjouksessa täyttymään tarjouspyynnössä pyydetysti.

Tekninen toimiala on konsultoinut päätösehdotusta tehdessään Elinvoima- ja ympäristötoimialan johto ja erityisasiantuntijat - tiimin erityisasiantuntija Liisa Laurilaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen toimiala päättää todeta, että hankintaoikaisuvaatimus ei anna aihetta teknisen toimialan hankintapäätöksen 1.11.2022 § 201 muuttamiseen, ja hylätä Astora-Rakennus Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen 21.11.2022.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asia uudelleen valmisteltavaksi ja pyytää Porin kaupungin juristin tai kaupungin nimeämän juristin virallisen lausunnon oikaisuvaatimukseen, sekä toimenpidesuosituksen lautakunnalle seuraavaan lautakunnan kokoukseen.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Mikael Ropo ehdotti, että tekninen lautakunta palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi pyytääkseen Porin kaupungin juristin tai kaupungin nimeämän juristin virallisen lausunnon oikaisuvaatimukseen, sekä toimenpidesuosituksen lautakunnalle seuraavaan lautakunnan kokoukseen.

Tiedoksi

Astora-rakennus Oy, Hartela Oy, Outi Karinharju, Janne Heinävaara, Jouni Salonen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.