Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto, Lapsi- ja pakkotyön kitkeminen Porin kaupungin hankintaketjusta, valtuustoaloite, useat valtuustoryhmät, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Sanna Grönmark 

PRIDno-2023-4207

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuustoryhmät, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Sanna Grönmark jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”VALTUUSTOALOITE 13.11.2023 

Lapsi- ja pakkotyön kitkeminen Porin kaupungin hankintaketjusta 

Pori sai Reilun kaupan kaupunki -arvonimen vuonna 2008. Reilun kaupan kaupunkina Pori on sitoutunut edistämään eettistä ja kestävää kulutusta.  

Kaupungit ja kunnat saattavat kuitenkin hankkia tietämättään lapsi- ja pakkotyöllä tehtyjä tuotteita. Esimerkiksi tietokoneiden, muun elektroniikan, työvaatteiden, huonekalujen ja useiden elintarvikkeiden tuotannossa työ-, ihmis- ja lasten oikeuksien polkeminen on yhä valitettavan yleistä.  

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan maailmassa on yli 4 miljoonaa lasta, jotka tekevät terveydelleen tai koulunkäynnilleen haitallista työtä. Kaikkiaan pakkotyössä on ILO:n arvion mukaan lähes 25 miljoonaa miestä, naista ja lasta eri puolilla maailmaa. 

Hankintalaissa todetaan, että sosiaaliset vaikutukset voidaan ottaa huomioon hankintaprosessin eri vaiheissa. Porin kaupungin hankinnoissa on varmistettava kaiken tuotannon vastuullisuus työ-, ihmis- ja lasten oikeuksien osalta. 

Lapsi- ja pakkotyön kitkemiseksi Porin kaupungin hankintaketjusta esitämme, että työ- ja ihmisoikeuksiin liittyvät kriteerit ja ehdot otetaan osaksi hankintoja. Todentaminen toteutetaan esimerkiksi riippumattoman osapuolen auditoinnin tai sertifioinnin avulla.  

Sanna Grönmark                                                  

Hanna Raitakari

 

Vihreä valtuustoryhmä                                                 

Laura Pullinen

Mika Tuhkanen”

 

Perussuomalaisten valtuustoryhmä                             

Ismo Läntinen

Heidi Sakari

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 

Raisa Ranta

Jari Hakala

 

Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä                      

Simo Korpela

Marketta Juntunen

 

Liike Nyt -valtuustoryhmä 

Niko Viinamäki

Jari Haapaniemi"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Perustelut

Useat valtuustoryhmät,​ ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Sanna Grönmark, jättivät valtuuston kokouksessa 13.11.2023 valtuustoaloitteen Lapsi-​ ja pakkotyön kitkeminen Porin kaupungin hankintaketjusta. Kaupunginhallitus päätti 20.11.2023 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan lausunnon 29.2.2024 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Porin kaupunki on ottanut hankintojen eettisyyden huomioon Porin kaupunkistrategiassa ja Porin resurssiviisaassa kiertotalouden tiekartassa. Porin kaupunkistrategiassa on linjattu, että kestävissä hankinnoissa otetaan huomioon yhteiskunnalliset vaikutukset ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun, taloudellisen vastuun ja elinkeinopoliittisen vastuun kautta. Porin resurssiviisas kiertotalouden tiekartta puolestaan edistää hankintojen eettisyyttä ja sosiaalista vastuuta.

Reilun kaupan kaupunkina Porin tulee edistää hankintojen eettisyyttä. Reilun kaupan sertifikaatin saaneet tuotteet ovat varmimmin sellaisia, että niiden valmistuksessa ei käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa. Reilun kaupan kriteerien valvonnasta vastaa ulkopuolinen valvontayhtiö. Porin kaupunki on keväästä 2023 alkaen siirtynyt hankkimaan kaikki lapsille ja nuorille tarjottavat banaanit Reilun kaupan sertifikaatin tuotteina. Kaupungin eri organisaatiot hankkivat myös paljon Reilun kaupan kahvia, teetä ja kaakaota. Näiden lisäksi on jonkin verran muita tuotteita, jotka pyritään hankkimaan Reilun kaupan sertifikaatin tuotteina. Esim. puuvillakankaasta valmistetut brändituotteet ja lasten urheilussa käytetyt pallot ovat tällaisia tuoteryhmiä.

Suomessa on myynnissä noin 1700 Reilun kaupan tuotetta. Suurin osa näistä tuotteista on sellaisia, joita Porin kaupungin hankinnoissa on vain vähän tai ei lainkaan, mutta Porin kaupungin hankinnoissa suositaan Suomessa tai Euroopassa valmistettuja tuotteita, joiden tekemisessä lapsi- ja pakkotyövoimaa ei käytetä. Valtuustoaloitteessa mainittujen tietokoneiden ja muun elektroniikan osalta lapsi- ja pakkotyön kitkeminen Porin kaupungin hankinnoissa on haasteellista mm. pitkien toimitusketjujen vuoksi. Saksassa tosin on käytössä Blauer Engel -ympäristömerkintä, joka voidaan myöntää tuotteelle, joka ottaa elinkaariaikaiset ympäristö- ja terveysvaikutukset huomioon. Kriteeristöjä on laadittu mm. elektroniikkatuotteille, datakeskuksille sekä sovellusohjelmistoille.

Lautakunta kannattaa aloitteessa mainittua ehdotusta työ- ja ihmisoikeuksiin liittyvien kriteerien ja ehtojen ottamista osaksi hankintoja, vaikka kriteerien toteutumisen valvonta onkin monesti  hankalaa. Valvonta-asiaa ollaan kuitenkin aktiivisesti kehittämässä kunnallisten hankintapalvelujen yhteisfoorumeilla, joten Porin kaupungilla on kaikki mahdollisuudet olla tässä asiassa kehityksen kärjessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.