Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Rakennusjärjestyksen uudistamisen asettaminen vireille

PRIDno-2024-627

Valmistelija

  • ZMikko Nurminen, yksikön päällikkö, rakennusvalvontayksikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys (MRL 14.1 §). Rakennusjärjestyksen tehtävä on edistää suunnitelmallista ja alueelle sopivaa rakentamista, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamista sekä hyvän elinympäristön toteutumista ja säilyttämistä. Rakennusjärjestys täydentää kaavoitusta ja ohjaa rakentamista kaavoittamattomilla alueilla.

Rakennusjärjestyksen hyväksyy kaupunginvaltuusto. Rakennusjärjestyksen uudistamisen vireilletulosta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS), luonnoksen ja ehdotuksen nähtäville asettamisesta päättää kaupunginhallitus. Nykyinen rakennusjärjestys on tullut voimaan 1.1.2021. Rakennusjärjestystä valmisteltaessa on soveltuvin osin noudatettava kaavojen valmistelussa käytettyä vuorovaikutusmenettelyä (MRL 15 §).

Uusi rakentamislaki

Rakentamislaki (RakL) astuu voimaan vuoden 2025 alussa ja maankäyttö- ja rakennuslain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi. Laki hyväksyttiin eduskunnan täysistunnossa 1.3.2023 ja julkaistiin säädöskokoelmassa 21.4.2023 numerolla 751/2023. Samalla muutettiin kuuttakymmentä muuta lakia. Uusi laki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä, sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota ja parantaa rakentamisen laatua.

Uudesta rakentamislaista johtuen kunnissa on tehtävä muutoksia hallinto- ja toimintasääntöön ja viranhaltijoiden tehtäväkuviin ja erityisesti rakennusjärjestykseen. Kuntien apuna muutostyössä on kuntaliitto, joka järjestää aiheesta työpajoja ja on laatinut verkossa julkaistun oppaan lain toimeenpanosta rakennusvalvonnoissa.

Työryhmä, osallistaminen ja arvioitu aikataulu

Rakennusjärjestys laaditaan vuorovaikutteisesti kaavaprosessin tavoin (MRL 62 §). Työtä varten laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), jossa esitellään tavoitteet, toimintatavat ja aikataulu. Suunnitelmaa tarkistetaan tarvittaessa työn aikana. Työtä esitellään eri vaiheissa yleisötilaisuuksissa ja hyödynnetään erilaisia sähköisiä palveluita, kuten verkkokyselyitä tai keskustelufoorumeita.

Työtä johtaa rakennusvalvontaviranomaisen tehtäviä hoitava rakennusvalvontayksikkö, joka on koonnut muutostyötä varten laaja-alaisen asiantuntijatyöryhmän rakennusjärjestyksen kannalta kaupungin keskeisistä tahoista. Työryhmä kokoontuu määräajoin noin kolmen viikon välein.

Kaupunginjohtajan 30.1.2024 (PRIDno-2024-414) nimeämässä työryhmässä ovat seuraavat asiantuntijat: rakennustarkastaja Marko Kallunki, (pj), elinvoima- ja ympäristötoimialan johtaja Lauri Kilkku, rakennusvalvontayksikön päällikkö Mikko Nurminen (vpj), apulaisrakennustarkastaja Mikko Lönnberg, lupainsinööri Sofia Hannukainen, lupainsinööri Tommi Järvinen, rakennetun ympäristön tarkastaja Mirja Rantanen, kaavoitusyksikön päällikkö Risto Reipas, tonttipäällikkö Elisa Laine, vs. maankäyttösopimusinsinööri Sanna Vestervik, viherrakennuttaja Pirjetta Sipiläinen-Salo, asiakaspalveluvastaava Elina Tasku ja juristi Iiris Lehti.

Rakennusjärjestysluonnos valmistellaan ja esitellään tarvittaessa yleisötilaisuudessa keväällä 2024. Luonnoksesta saatujen palautteiden perusteella laaditaan rakennusjärjestysehdotus, joka esitellään yleisötilaisuudessa ja josta pyydetään tarvittavat lausunnot. Rakennusjärjestys on tarkoitus saattaa kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi vuoden 2024 loppuun mennessä siten, että uusi rakennusjärjestys tulee voimaan 1.1.2025.

Ehdotus

Esittelijä

  • Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että rakennusjärjestyksen uudistaminen asetetaan vireille ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville 30 vuorokauden ajaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

KH, rakennustarkastaja Marko Kallunki

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.