Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Toimitusinsinöörin viran perustaminen

PRIDno-2024-622

Valmistelija

  • ZMikko Nurminen, yksikön päällikkö, rakennusvalvontayksikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Kunnan kiinteistörekisterinpidon tehtäviin kuuluu osana kiinteistönmuodostuksen tehtäviä asemakaavan mukaisten yleisten alueiden kuten katujen ja puistojen kiinteistöiksi muodostaminen. Nykyisen lainsäädännön puitteissa kunta saa ensimmäisen asemakaavan mukaiset katualueet omistukseensa nk. ilmaisluovutusvelvollisuuden puitteissa tiettyyn pinta-alarajaan asti. Tämä tapahtuu yleisen alueen lohkomisella. Kyseessä on nykyisellään nk. siirtymäsäännöksen mukainen ilmaisluovutusvelvollisuus, joka ei tule jatkumaan ikuisesti. Sen lisäksi, että kunnalla on velvollisuus toteuttaa asemakaavaa, on myös taloudellisesti perusteltua toteuttaa kunnan omistukseen nykyisen ilmaisluovutusvelvollisuuden puitteissa siirtyvien katualueiden lohkomiset kyseisen siirtymäsäännöksen voimassaoloaikana.

Ensimmäisen asemakaavan laadinnan yhteydessä katualueen on syytä lohkoa kunnan omistukseen. Nykyisillä resursseilla tähän ei pystytä, sillä asemakaavan mukaisia katualueita on muodostamatta useiden kymmenien vuosien ajalta. Toimitusinsinöörin palkkaamisella pyritään huolehtimaan myös siitä, että toimialalle kuuluvia kiireellisiä kiinteistönmuodostuksen tehtäviä ei resurssivajeen vuoksi jää tekemättä.

Kaupunkimittauksen lakisääteisten tehtävien hoitamiseen, suoritteisiin sekä tulokertymään vaikuttaa oikein resursoidun työvoiman määrä. Kaupunkimittauksen viranomaistoimenpiteissä syntyvät tuotteet, rekisteritieto ja muu kaupunkimittauksen ylläpitämä aineisto vaikuttavat suoraan muun muassa asemakaavoituksen ja muun maankäytön sekä kaupungin tonttituotannon sujuvuuteen. Toiminnan turvaaminen riittävin resurssein takaisi kyvyn vastata elinvoimankin kannalta merkittävien hankkeiden aikataulupaineisiin.

Toimitusinsinööri on vuoden 2024 henkilöstösuunnitelmassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Elinvoima- ​ja ympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle päätettäväksi,​​ että elinvoima- ja ympäristötoimialan rakennusvalvontayksikköön perustetaan 1.5.2024 alkaen toimitusinsinöörin virka. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva maanmittauksen diplomi-insinöörin tai ammattikorkeakouluinsinöörin tutkinto, tai aikaisempi maanmittausalan insinöörin tai teknikon tutkinto (KML 5 §).

Toimitusinsinöörin virka sisältää Porin kaupungin kiinteistörekisterinpitoalueella tapahtuvat kiinteistötoimitukset, pääasiassa yleisten alueiden lohkomiset. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.