Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Avustusperiaatteiden päivittäminen

PRIDno-2022-6756

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin avustusperiaatteet kokouksessaan 28.9.2020 § 501. Sen jälkeen avustusperiaatteita on päivitetty (KH 13.9.2021 § 624, KH 20.12.2021 § 885 ja KH 19.12.2022 § 775). Periaatteiden soveltamisesta saadun käytännön kokemuksen myötä avustusperiaatteita on tarpeen päivittää. Valmistellun päivityksen keskeiset muutokset ovat seuraavat:

  • Periaatteiden yleisiin ehtoihin on lisätty maininta alaikäisille ja perheille suunnattujen tapahtumien ja toiminnan päihteettömyydestä. Tämä lisäys tukee kaupungin strategisia tavoitteita terveellisten elämäntapojen tukemisessa.
  • Lisäksi yhdistykseltä edellytetään rekisteröitymistä ja toiminnan kuvaamista Lähellä.fi palveluun. Lähellä.fi on digitaalinen järjestötietopalvelu ja yhdistykset voivat maksutta rekisteröityä sekä ilmoittaa omasta toiminnastaan palvelussa.
  • Periaatteisiin on lisätty avustuksen hakijalle suositus jättää avustushakemus jo ennen hakuajan päättymistä, sillä silloin palvelussa saattaa olla ruuhkaa.
  • Avustuksen saajalle on lisätty velvoite tuoda esille toimintakertomuksessaan tai muulla avustuksen myöntäjän edellyttämällä tavalla, että tapahtumaa tai toimintaa toteutetaan Porin kaupungin avustuksella. Velvoite edistää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä avustusten käyttöön liittyen.
  • Jatkuvassa haussa olevien avustusten hakeminen tulee tapahtua ennen toiminnan ja tapahtuman toteuttamista.
  • Periaatteisiin on lisätty maininta myöhästyneiden tai sähköisen hakujärjestelmän ulkopuolelta toimitettujen hakemusten hylkäämisestä. Lisäksi avustus voidaan evätä, jos hakijan todetaan esittäneen hakemuksensa tueksi totuudenvastaisia seikkoja tai jos hakija ei ole noudattanut Porin kaupungin aikaisempina vuosina myöntämän avustuksen käytölle asetettuja yleisiä tai erityisiä ehtoja. Tämä lisäys edistää avustusten hakemisen ja käytön vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta.
  • Avustuksen käytön valvonnan toteuttamisessa voidaan käyttää kaupungin sisäistä tarkastusta. Sisäisen tarkastuksen käyttö lisää avustusten käytön valvonnan läpinäkyvyyttä ja osoittaa kaupungin sitoutumista vastuulliseen varojen hallintaan.
  • Jos avustuksen saaja ei käytä myönnettyä avustusta täysimääräisenä, tulee loppuosa palauttaa Porin kaupungille. Avustus tulee käyttää hakemuksessa kuvattuun toimintaan saadun päätöksen mukaisesti. Tällä ehdolla varmistetaan, että kaupungin myöntämiä avustuksia käytetään vastuullisesti ja anottuun käyttötarkoitukseen.
  • Useammalle vuodelle myönnettävät avustukset ovat ehdollisia, edellyttäen talousarviomäärärahaa tulevina vuosina.
  • Kumppanuussopimusten raportointiaikataulua on tarkennettu, jotta aikataulu on selkeämpi. Myös sopimuksen kestoa on tarkennettu määrittelemällä keston aikahaarukaksi 2–4 vuotta.
  • Hankeavustusten myöntämiseen liittyviä kriteereitä on yhdenmukaistettu elinvoima- ja ympäristölautakunnalle 24.1. esitettävien kriteerien kanssa.
  • Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan myöntöperusteisiin on lisätty maininta, ettei avustus ole tarkoitettu vuosittain toistuvaan toimintaan. Tämä lisäys tukee hyvinvointirahan tarkoitusta kannustaa kehittämään uusia ideoita ja hankkeita vuosittain toistuvien teemojen mukaisesti.
  • Toimintatonnin myöntöperusteisiin on lisätty ehto, ettei avustusta voida myöntää toimintaan, johon hakija saa Porin kaupungin toiminta-avustusta. Tämä lisäys tukee periaatetta, jonka mukaan toimintatonnia ei voida myöntää yhdistyksen tai seuran perustoimintaan.
  • Yhdistystä koskevat maininnat on korvattu suurimpaan osaan asiakirjaa muotoon avustuksen saaja, sillä osaa avustuksista voivat hakea muutkin kuin yhdistykset.
  • Raportointitapaa on tarkennettu niiden avustusmuotojen osalta, joissa käytössä on sähköinen raportointilomake.

Kaikki periaatteisiin ehdotettavat muutokset on merkitty liitteenä olevaan asiakirjaan.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että päivitetyt avustusperiaatteet tulisivat voimaan 1.2.2024, jolloin niitä voidaan alkaa soveltaa haettaviin ja myönnettäviin avustuksiin.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä esitetyt muutokset avustusperiaatteisiin tulevaksi voimaan 1.2.2024 alkaen.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Valmistelija

  • Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 29.01.2024 on päättänyt §38 Avustusperiaatteiden päivittäminen. 

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi avustusperiaatteet.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.