Valmistelija
Pirjo Rehula, iäkkäiden palveluiden palvelujohtaja, pirjo.rehula@porinperusturva.fi
Perustelut
Niko Viinamäen valtuustoaloite koskien omaishoitajille yksilöllinen kehittämisuunnitelma ja koulutus.
Omaishoitajien tekemä työ on arvokasta ja tärkeää hoiva- ja hoitotyötä. Omaishoidon tuen palveluohjaaja tukee omaishoitajaa arjen jaksamisessa ja on yhteyshenkilö, johon voi aina voidaan ottaa yhteyttä, jos tilanne kotona vaatii ammattilaisen tukea ja apua. Omaishoidettavan hoitosuunnitelmaa päivitettäessä kiinnitetään huomiota myös hoitajan voimavaroihin, jaksamiseen, tuen tarpeeseen ja soveltuvuuteen toimia omaishoitajana.
Lakisääteisten vapaapäivien säännöllinen pitäminen sekä kunnan muut toimivat palvelut ovat tärkeässä asemassa omaishoitajan työssä. Porin perusturvan iäkkäiden palveluiden Seniorineuvolassa on mahdollisuus osallistua maksuttomaan omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Tarkastuksen tavoitteena on omaishoitajan hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäiseminen ja tunnistaminen. Tarkastuksella tavoitellaan lisäksi mahdollisten ongelmien tunnistamista ja hoitamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Samalla omaishoitajaa tuetaan tekemään hänen omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäviä valintoja ja ohjataan osallistumaan mm. vertaistukiryhmien toimintaan. Kaikille uusille omaishoitajille tarjotaan mahdollisuutta tähän tarkastukseen, mutta kaikki eivät ole kokeneet sille tarvetta. Pitkään omaishoitajana toimineilla on mahdollisuus tulla myös uusintatarkastukseen niin halutessaan. Palveluohjaajien tekemien kotikäyntien lisäksi omaishoitajille on lähetetty kaksi kertaa vuodessa kirje, jossa kerrotaan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.
Omaishoitajille on järjestetty puolivuosittain valmennusta ja koulutusta, jossa aiheena on ollut esim. apuvälineiden käytön opastusta, muistiin liittyviä asioita, ravitsemusneuvontaa sekä erilaisiin tukiin ja palveluihin liittyviä asioita. Omaishoitajille on järjestetty myös virkistyspäiviä keväisin ja syksyisin, retkipäiviä kesällä, joulujuhla ja yhteistyössä seurakunnan kanssa on pidetty leiri Junnilan leirikeskuksessa. Vertaistukiryhmiä on ollut sekä perusturvan että yhdistysten toimesta. Omaishoitajia on ohjattu hakeutumaan omaishoitajien kuntoutuskursseille sekä sopeutumisvalmennuskursseille. Viime aikoina edellä mainittua toimintaa ei ole voitu järjestää korona tilanteesta johtuen. Näitä tukitoimia tullaan kuitenkin jatakamaan, kun tilanne tartuntataudin osalta paranee. Kaikkeen järjestettyyn toimintaan osallistuminen on omaishoitajalle vapaaehtoista. Tulee myös muistaa, että monet yhdistykset ja järjestöt järjestävät omaishoitoperheille paljon vertaistukea omilla foorumeillaan.
Omaishoitajalla on lakisääteinen oikeus pitää 2-3 vapaapäivää kuukaudessa ja on erityisen tärkeää omaishoitajan jaksamisen kannalta, että omaishoitaja pitää välillä lomaa. Tätä vapaapäiväoikeutta voidaan järjestää mm. lyhytaikaisena hoitona tehostetun palveluasumisen yksikössä/ asumisyksikössä, lyhytaikaisena perhehoitona, päivätoimintana, toimeksiantosopimuksella järjestettynä sijaishoitona tai myöntämällä palveluseteli asumispalveluyksikköön. Vuorokausimaksu omaishoidettavalle vapaapäivien ajalta on matalampi (11,40€/pv) kuin normaali vuorokausihoidon hinta. Oma palveluohjaaja suunnittelee yhdessä asiakkaan ja omaishoitajan kanssa sopivan tavan järjestää omaishoidettavan hoito ja hoitajan vapaat. Lisäksi omaishoitajien tukemiseksi tehtiin merkittävä taloudellinen panostus 1.4.2020 alkaen, jolloin perusturvalautakunta hyväksyi uudet korkeammat omaishoidon tukiluokat.
Keväällä 2021 Porin perusturvan iäkkäiden palveluiden omaishoidossa on siirrytty uuteen sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmään Sosiaali Efficaan, joka sisältää muun muassa omaishoidettavan hoidon suunnitelma osion. Jo asiakkaan palvelutarpeen arviota tehtäessä kirjataan järjestelmään mm. asiakkaan terveydentila, toimintakyky, läheisverkosto, asiakkaan läheisen arvio tuen ja palvelujen tarpeesta yms. Näitä samoja asioita kartoitetaan myös suunnitelma osuudessa. Asiakkaalta / omaishoidettavalta pyydetään suostumus-lomake, jotta hänen asioissaan voidaan tarvittaessa olla yhteydessä muihin asiakasta hoitaviin tahoihin.
Omaishoitajaan ei sen sijaan ole tällä hetkellä samanlaista suhdetta kuin omaishoidettavaan, sillä hän ei ole iäkkäiden palveluiden/ omaishoidon asiakas eikä hänen tietojaan voida tallentaa asiakastietojärjestelmiin. Omaishoitajaa halutaan tukea hänen tärkeässä työssään ja mm. koulutuksen sekä tuen lisäämistä voidaan aina resurssien puitteissa kehittää. Omaishoitajan yksilöllisen kehittämissuunnitelman tekemistä, kuten valtuustoaloitteessa ehdotetaan, pitäisi laajemmin tarkastella ja pohtia sen hyötyjä, koska tällä hetkellä omaishoitajaan ei ole asiakassuhdetta. Tulee myös muistaa, että omaishoitaja voi aina olla yhteydessä palveluohjaajaan, jolloin mietitään jokaisen yksilöllistä tilannetta ja tuen tarvetta.
Ehdotus
Esittelijä
Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi
Perusturvalautakunta päättää antaa ylläolevan lausunnon valtuustoaloitteeseen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Tiina Tervo poistui kokouksesta esteellisenä pykälän käsittelyn ajaksi.