Kaupunginvaltuusto, kokous 31.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Omaishoitajille yksilöllinen kehittämissuunnitelma ja valmentava koulutus, valtuustoaloite, Niko Viinamäki

PRIDno-2021-4399

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Niko Viinamäki  jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

 "Omaishoitajille yksilöllinen kehittämissuunnitelma ja valmentava koulutus

Omaishoidon lisääntyvä määrä tulevaisuudessa on isossa roolissa, kun pyritään hakemaan säästöjä kalliin laitoshoidon välttämiseksi entisestään. Palveluiden uudistuksessa olisi syytä huomioida, että omaishoitajille ja omaishoitoperheille on tarjota laadukkaampaa ohjausta ja tukea. Omaishoitajalle olisi hyvä laatia yksilöllinen kehittämissuunnitelma samassa yhteydessä, kun omaishoidettavalle tehdään toiminta- ja hoitosuunnitelma. Tällainen suunnitelma ottaisi hoitajan asemassa olevan enemmän huomioon ja tukisi häntä paremmin kuin mukaan jaettavat esitteet. Kuitenkin ainoastaan omaishoitajan oma toimintakyky määrittelee kuinka pitkän ja kestävän hoitojakson hoidettavalle voi tarjota. Erittäin hyvänä lisänä olisi myös kehittää valmentava koulutus, suuren elämän muutoksen tueksi. Kuitenkin hoitajina toimivat henkilöt tulevat eri koulutustaustoista.

Edellä mainitun perusteella esitän, että Pori ottaa huomioon omaishoitajien aseman, ja alkaa käyttämään uutta palvelumallia tekemällä omaishoitajille yksilöllisen kehittämissuunnitelman. Kehittämissuunnitelmassa kartoitettaisiin omaishoitajan omat fyysiset sekä psyykkiset voimavarat, mahdolliset tukiverkot sekä koulutustarpeen ja ohjeistuksen käytettävissä oleviin palveluihin, jotka auttavat omaishoitajaa jaksamaan vaativassa tehtävässä.

Niko Viinamäki (ps.)"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Pirjo Rehula, iäkkäiden palveluiden palvelujohtaja, pirjo.rehula@porinperusturva.fi

Perustelut

Niko Viinamäen valtuustoaloite koskien omaishoitajille yksilöllinen kehittämisuunnitelma ja koulutus.

Omaishoitajien tekemä työ on arvokasta ja tärkeää hoiva- ja hoitotyötä. Omaishoidon tuen palveluohjaaja tukee omaishoitajaa arjen jaksamisessa ja on yhteyshenkilö, johon voi aina voidaan ottaa yhteyttä, jos tilanne kotona vaatii ammattilaisen tukea ja apua. Omaishoidettavan hoitosuunnitelmaa päivitettäessä kiinnitetään huomiota myös hoitajan voimavaroihin, jaksamiseen, tuen tarpeeseen ja soveltuvuuteen toimia omaishoitajana.

Lakisääteisten vapaapäivien säännöllinen pitäminen sekä kunnan muut toimivat palvelut ovat tärkeässä asemassa omaishoitajan työssä. Porin perusturvan iäkkäiden palveluiden Seniorineuvolassa on mahdollisuus osallistua maksuttomaan omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Tarkastuksen tavoitteena on omaishoitajan hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäiseminen ja tunnistaminen. Tarkastuksella tavoitellaan lisäksi mahdollisten ongelmien tunnistamista ja hoitamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Samalla omaishoitajaa tuetaan tekemään hänen omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäviä valintoja ja ohjataan osallistumaan mm. vertaistukiryhmien toimintaan. Kaikille uusille omaishoitajille tarjotaan mahdollisuutta tähän tarkastukseen, mutta kaikki eivät  ole kokeneet sille tarvetta. Pitkään omaishoitajana toimineilla on mahdollisuus tulla myös uusintatarkastukseen niin halutessaan. Palveluohjaajien tekemien kotikäyntien lisäksi omaishoitajille on lähetetty kaksi kertaa vuodessa kirje, jossa kerrotaan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.

Omaishoitajille on järjestetty puolivuosittain valmennusta ja koulutusta, jossa aiheena on ollut esim. apuvälineiden käytön opastusta, muistiin liittyviä asioita, ravitsemusneuvontaa sekä erilaisiin tukiin ja palveluihin liittyviä asioita. Omaishoitajille on järjestetty myös virkistyspäiviä keväisin ja syksyisin, retkipäiviä kesällä, joulujuhla ja yhteistyössä seurakunnan kanssa on pidetty leiri Junnilan leirikeskuksessa. Vertaistukiryhmiä on ollut sekä perusturvan että yhdistysten toimesta. Omaishoitajia on ohjattu hakeutumaan omaishoitajien kuntoutuskursseille sekä sopeutumisvalmennuskursseille. Viime aikoina edellä mainittua toimintaa ei ole voitu järjestää korona tilanteesta johtuen. Näitä tukitoimia tullaan kuitenkin jatakamaan, kun tilanne tartuntataudin osalta paranee. Kaikkeen järjestettyyn toimintaan osallistuminen on omaishoitajalle vapaaehtoista. Tulee myös muistaa, että monet yhdistykset ja järjestöt järjestävät omaishoitoperheille paljon vertaistukea omilla foorumeillaan.

Omaishoitajalla on lakisääteinen oikeus pitää 2-3 vapaapäivää kuukaudessa ja on erityisen tärkeää omaishoitajan jaksamisen kannalta, että omaishoitaja pitää välillä lomaa. Tätä vapaapäiväoikeutta voidaan järjestää mm. lyhytaikaisena hoitona tehostetun palveluasumisen yksikössä/ asumisyksikössä, lyhytaikaisena perhehoitona, päivätoimintana, toimeksiantosopimuksella järjestettynä sijaishoitona tai myöntämällä palveluseteli asumispalveluyksikköön. Vuorokausimaksu omaishoidettavalle vapaapäivien ajalta on matalampi (11,40€/pv) kuin normaali vuorokausihoidon hinta. Oma palveluohjaaja suunnittelee yhdessä asiakkaan ja omaishoitajan kanssa sopivan tavan järjestää omaishoidettavan hoito ja hoitajan vapaat. Lisäksi omaishoitajien tukemiseksi tehtiin merkittävä taloudellinen panostus 1.4.2020 alkaen, jolloin perusturvalautakunta hyväksyi uudet korkeammat omaishoidon tukiluokat.

Keväällä 2021 Porin perusturvan iäkkäiden palveluiden omaishoidossa on siirrytty uuteen sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmään Sosiaali Efficaan, joka sisältää muun muassa omaishoidettavan hoidon suunnitelma osion. Jo asiakkaan palvelutarpeen arviota tehtäessä kirjataan järjestelmään mm. asiakkaan terveydentila, toimintakyky, läheisverkosto, asiakkaan läheisen arvio tuen ja palvelujen tarpeesta yms. Näitä samoja asioita kartoitetaan myös suunnitelma osuudessa. Asiakkaalta / omaishoidettavalta pyydetään suostumus-lomake, jotta hänen asioissaan voidaan tarvittaessa olla yhteydessä muihin asiakasta hoitaviin tahoihin.

Omaishoitajaan ei sen sijaan ole tällä hetkellä samanlaista suhdetta kuin omaishoidettavaan, sillä hän ei ole iäkkäiden palveluiden/ omaishoidon asiakas eikä hänen tietojaan voida tallentaa asiakastietojärjestelmiin. Omaishoitajaa halutaan tukea hänen tärkeässä työssään ja mm. koulutuksen sekä tuen lisäämistä voidaan aina resurssien puitteissa kehittää. Omaishoitajan yksilöllisen kehittämissuunnitelman tekemistä, kuten valtuustoaloitteessa ehdotetaan, pitäisi laajemmin tarkastella ja pohtia sen hyötyjä, koska tällä hetkellä omaishoitajaan ei ole asiakassuhdetta. Tulee myös muistaa, että omaishoitaja voi aina olla yhteydessä palveluohjaajaan, jolloin mietitään jokaisen yksilöllistä tilannetta ja tuen tarvetta.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää antaa ylläolevan lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

Tiina Tervo

Kokouskäsittely

Tiina Tervo poistui kokouksesta esteellisenä pykälän käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, yksikön päällikkö, yhteiset palvelut -yksikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Niko VIinamäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2021 § 197  valtuustoaloitteen koskien omaishoitajille yksilöllistä kehittämissuunnitelmaa ja valmentavaa koulutusta. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.9.2021 § 670 pyytää aloitteesta perusturvalautakunnan lausunnon.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (perusturvalautakunnan lausunto 25.11.2021 § 307) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti kokouksessa

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Valtuutettu Niko Viinamäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2021 § 197  valtuustoaloitteen koskien omaishoitajille yksilöllistä kehittämissuunnitelmaa ja valmentavaa koulutusta. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.9.2021 § 670 pyytää aloitteesta perusturvalautakunnan lausunnon.

Kaupunginhallitus käsitteli asian kokouksessaan 24.1.2022 § 49.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (perusturvalautakunnan lausunto 25.11.2021 § 307) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Niko Viinamäki esitti Anssi Salmen, Simo Korpelan ja Markus Halmisen kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun ja tehdään tarvittavat toimenpiteet omaishoitajien tilanteen kartoittamiseksi ja kirjaamiseksi.

Valtuutettu Bia Kaski kannatti asian käsittelyn jatkamista.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kannatettu esitys asian palauttamisesta ja koska on kannatettu myös asian käsittelyn jatkamista, niin asiasta on äänestettävä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan äänestysehdotuksen:

Jaa: Asian käsittelyä jatketaan.

Ei: Valtuutettu Niko Viinamäen esittämä ja Anssi Salmen, Simo Korpelan ja Markus Halmisen kannattama palautusesitys.

Äänestyksessä annettiin 59 ääntä, 45 JAA-ääntä ja 14 EI-ääntä, ei tyhjiä.

Äänin 50-9 asian käsittelyä jatkettiin.

Merkitään, että Lauri kilkku poistui tämän asian käsittelyn aikana kello 19.59.

Äänestystulokset

  • Jaa 45 kpl 76%

    Tapio Huhtanen, Jaakko Jäntti, Sampsa Kataja, Raija Koskiranta, Mikko Pakkasela, Hanna Sinisalmi, Aila Haikkonen, Laura Pullinen, Markku Tanttinen, Timo Aro, Mika Aho, Juha Kantola, Ari Nordström, Anttivesa Knuuttila, Heikki Santavuo, Sinikka Alenius, Jyrki Levonen, Sonja Myllykoski, Jarno Joensuu, Mikael Ropo, Henna Kyhä, Bia Kaski, Antero Kivelä, Sanna Grönmark, Raisa Ranta, Emmastiina Hesso, Erno Välimäki, Martti Lundén, Juha Joutsenlahti, Diana Bergroth-Lampinen, Tapio Furuholm, Nelly Pitkänen, Jani-Petteri Pajukoski, Tiina Puska, Jussi Ihamäki, Sami Viitasaari, Hanna Raitakari, Arja Laulainen, Neea Kähkönen, Mari Kaunistola, Tuomas Koivisto, Mika Tuhkanen, Kaarina Ranne, Julia Liljegren, Viliina Välimäki

  • Ei 14 kpl 24%

    Christa Lahto, Tiina Stenman, Niko Viinamäki, Antti Lehtonen, Etta Peltola, Marketta Juntunen, Ismo Läntinen, Heidi Sakari, Matti Välimäki, Arto Nurmi, Anssi Salmi, Simo Korpela, Markus Halminen, Petri Huru


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.