Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 345 Teollisuustontin Tikkula 609-24-15-5 vuokraaminen, Tactic Games Oy (Nelostuote) perutettavan yhtiön lukuun

PRIDno-2021-4137

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heidi Niiniviita, kiinteistölakimies, heidi.niiniviita@pori.fi

Perustelut

TacTic Games Oy (Nelostuote) on pyytänyt saada vuokrata itse tai perustettavan yhtiön lukuun osoitteessa Raumanjuovantie 6 sijaitsevan ympäristöhäiriötä aiheuttamattoman teollisuus-, varasto-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueen tontin (TK-18) 609-24-15-5.

Hakija suunnittelee rakentavansa tontille omaan käyttöönsä varasto- ja tuotantotiloja, jotka palvelevat hakijan viereisellä tontilla 609-24-14-1 sijaitsevan yrityksen liiketoimintaa. Tonttien välinen kulku EV-alueen läpi on tarkoitus toteuttaa myöhemmin solmittavalla käyttöoikeussopimuksella. Kaupunki on käyttänyt tonttia useita vuosia lumenkaatopaikkana sekä läjittänyt tontille kadun kunnossapidon pesujätteitä, mikä on aiheuttanut tontin hulevesille laadullisia ongelmia. Kaupunki ja hakija ovat tämän johdosta neuvotelleet, että tontin hulevesien laatu- ja määräongelman hallitsemiseksi hakijan on kustannuksellaan suunniteltava viivytysallas, joka voi sijoittua osittain tontin kaakkoisosan kohdalla sijaitsevalle asemakaavassa osoitetulle erikoistoimintojen (EV) alueelle. Hakijan on hyväksytettävä suunnitelmansa infrajohtamisen toimintayksikössä ennen rakennusluvan hakemista ja kaupunki sitoutuu rakentamaan kustannuksellaan hulevesialtaan kaupungin hyväksymien suunnitelmien mukaisesti. Kaupunki on tilapäisesti vuokrannut viereiseltä tontilta alueen Asfalttikallio Oy:lle maa-ainesten varastointia varten. Hakija on ilmoittanut sallivansa Asfalttikallion kulun tonttiliittymänsä kautta Raumanjuovantieltä omalle vuokra-alueelleen. Tontin keskiosassa noin 30 x 30 m²:n suuruisella alueella pilaantuneita maita, jotka kaupunki on sitoutunut kustannuksellaan poistamaan kevään 2022 kuluessa.

Tavanomaisesti kaupunki on edellyttänyt hakijoita sitoutumaan rakennusvelvoitteeseen, joka vastaa suunnilleen puolta tontin rakennusoikeuden määrästä. Vaatimusta on perusteltu sillä, että tontit rakentuisivat asemakaava-alueella mahdollisimman tehokkaasti. Hakija on esittänyt rakennusvelvoitteensa määräksi 2000 k-m2.  Maapolitiikkatiimi katsoo, että kaupunki voi tässä tapauksessa poikkeuksellisesti suostua tavanomaista pienempään rakennusvelvoitteen määrään, koska tontin hulevesien järjestely edellyttää varattavaksi tilaa tontilta ja hakijalla on tuotantotarvikkeiden tilapäisen varastoinnin edellyttämää tilantarvetta, jota varastointia ei pystytä suorittamaan hakijan nykyisellä tontilla 609-24-14-1 sen tehokkaan rakentamisoikeuden hyödyntämisen johdosta.

Teollisuustontin 609-24-15-5 keskeiset vuokraehdot ovat seuraavat:

  • Pinta-ala: 18.980 m²
  • Rakennusoikeus: 7592.1 k-m²
  • Rakentamisvelvollisuus: 2000 k-m²
  • Vuokra-aika: sopimuksen allekirjoitus - 31.12.2072
  • Vuosivuokra: 9.042 euroa elinkustannusindeksin (1951=100) vuoden 2021 keskiluvun 2017 kohdalla
  • Tontin erottamis- ja rekisteröimismaksu: 1.295 €

Vuosivuokra on viisi prosenttia Tikkulan teollisuustonteille vahvistetusta yksikköhinnasta 8,80 €/m². Yksikköhinta on sidottu vuoden 2012 keskiluvun 1863 kohdalle. Vuoden 2021 keskiluvun 2017 kohdalla yksikköhinta on 9,53 €/m².

Yritystonttien vuokrasopimusmallia noudattaen laadittava sopimus on allekirjoitettava viimeistään 31.8.2022.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että teollisuustontti Tikkula 609-24-15-5 vuokrataan TacTic Games Oy:lle itselleen tai perustettavan yhtiön lukuun edellä esitetyin ehdoin, ja että vuokrasopimuksen allekirjoittaa kaupungin puolesta tekninen lautakunta teknisen toimialan toimintasäännön mukaisesti ja tonttipäällikkö oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia. Lisäksi tonttipäällikkö oikeutetaan solmimaan ja allekirjoittamaan vuokralaisen kanssa myöhemmin laadittavan käyttöoikeussopimuksen tonttien välisen kulkuyhteyden järjestämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 3.5.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää, että teollisuustontti Tikkula 609-24-15-5 vuokrataan TacTic Games Oy:lle itselleen tai perustettavan yhtiön lukuun edellä esitetyin ehdoin, ja että vuokrasopimuksen allekirjoittaa kaupungin puolesta tekninen lautakunta teknisen toimialan toimintasäännön mukaisesti ja tonttipäällikkö oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia. Lisäksi tonttipäällikkö oikeutetaan solmimaan ja allekirjoittamaan vuokralaisen kanssa myöhemmin laadittava käyttöoikeussopimus tonttien välisen kulkuyhteyden järjestämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakija, infrajohtaminen/Mapo

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.