Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 347 Täydennyslausuntopyyntö kunnille luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi kaivoslain muuttamisesta

PRIDno-2022-2146

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt täydennyslausuntopyynnön hallituksen esityksestä kaivoslain muuttamiseksi. Kunnat olivat epähuomiossa jääneet pois aikaisemman lausuntopyynnön jakelulistalta.

Esityksessä ehdotetaan paikallisen hyväksyttävyyden ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi, että kaivosluvan myöntämisen edellytyksenä on kunnan hyväksymä kaava. Lisäksi ehdotetaan muiden elinkeinojen huomioon ottamista nykyistä vahvemmin kaivoslain mukaisessa lupaharkinnassa. Malminetsintäluvan voimassaolon jatkamista koskeviin edellytyksiin ehdotetaan tiukennuksia. Tavoitteena on parantaa kiinteistön omistajan asemaa ja vähentää alueen asukkaiden kokemia haittoja. Esityksessä ehdotetaan myös vuosittain pidettäviä avoimia yleisötilaisuuksia, varausaluetta koskevan veronluonteisen maksun käyttöönottoa ja varausajan lyhentämistä. Ympäristönsuojelun tasoa pyritään ehdotuksella parantamaan useilla tavoilla mm. lupaharkinnassa. Tavoitteena on myös kaivosten toimintaedellytysten ja lupamenettelyn toimivuuden parantaminen.

Elinvoima- ja ympäristötoimiala sekä sidosryhmäpäällikkö ovat antaneet lausunnon. Tekninen toimiala on todennut, että toimialalla ei ole lausuttavaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää lähettää työ- ja elinkeinoministeriölle hallituksen esityksestä laiksi kaivoslain muuttamisesta sidosryhmäpäällikön ja elinvoima- ja ympäristötoimialan valmistelun mukaisen lausunnon.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

__________________

Merkitään, että tämän asian jälkeen käsiteltiin asia § 349.

Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö / 18.5.2022

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.