Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 344 Porin Satama Oy:n takaushakemus 2022

PRIDno-2022-2464

Valmistelija

  • Jouni Lampinen, rahoitusjohtaja, jouni.lampinen@pori.fi

Perustelut

Porin Satama Oy on Porin kaupungin 100 %:sti omistama tytäryhtiö ja se kuuluu Pori-konserniin. Yhtiö pyytää hakemuksessaan Porin kaupungin takausta Porin Sataman Kallonlahden laiturille tulevan kuljetinjärjestelmän hankintaa varten otettavalle enintään 6,7 M€:n lainalle. 

Yhtiön perustelee laiturihankkeita seuraavasti: 

  • Sitoutumalla laiturin ja kuljetinjärjestelmän rakentamiseen Satama varmistaa Bolidenin merkittävän rikasteliikenteen säilymisen Porin Satamassa.
  • Bolidenin kanssa on tehty kesällä 2021 palvelusopimus 20 vuodeksi ja sopimukseen on kirjattu myös tämä kuljetinjärjestelmän rakentaminen.

Rahoituksen kilpailutuksen tuloksena yhtiön hallitus on päätynyt valitsemaan investointien rahoittajaksi Länsi-Suomen Osuuspankin, jonka lainamarginaali on 80 % takauksella 0,55 % laina-aika n. 22 vuotta sekä korkosidonnaisuus 5 vuotta. Yhtiön hallituksen päätös on ehdollinen, sillä rahoitus edellyttää Porin kaupungin omavelkaista takausta.  Tärkeää on myös todeta, että lainatarjouksessa on myönnettävälle lainalle omistajaa eli kaupunkia koskien mm. seuraavat kaksi kovenanttiehtoa:

  1. Omistuksen pysyvyys: Porin kaupungin omistus Porin Satama Oy:n osakkeista ja äänivallasta 100 %. Muutokset yhtiön omistuksessa vaativat Länsi-Suomen Osuuspankin hyväksynnän; 
  2. Vieraan pääoman takaisinmaksu: Luotonottaja voi maksaa omistajan, Porin kaupungin, myöntämän lainan pääomaa ja korkoja vain, mikäli velvoitteet Länsi-Suomen Osuuspankille on hoidettu eikä maksukyky vaarannu.   

Kohta 1 on Porin kaupunginvaltuustossa 22.3. 2021 hyväksytyn omistajapoliittisen ohjelman mukainen omistusosuuden osalta. Kohdan 2 osalta on todettava, että se asettaa kaupungin voitto-osuusehtoisen juniorlainan huonompaan etuoikeusjärjestykseen verrattuna rahalaitoksen lainaan. 

Kuntalain takauksia koskeva pykälän 129 mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla. Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa. Kunnan on lisäksi otettava huomioon, mitä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklassa säädetään.

Euroopan komission tiedonannossa 2008/C155/02 on otettu kantaa erityisesti takausten ja vakuuksien osalta niiden kuulumisesta valtiontukisääntelyn piiriin. Tiedonannossa kuvaillaan edellytykset, joiden täyttyessä takauksen myöntämiseen ei sisälly valtiontukea. Edellytykset, joiden kaikkien täytyy toteutua, ovat seuraavat:

    1.    velallinen ei ole taloudellisissa vaikeuksissa;

    2.    takauksen laajuus on tarkasti määriteltävissä myöntämishetkellä;

    3.    takaus liittyy rahoitustoimeen, sille on asetettu kiinteä enimmäismäärä ja se ei kata enempää kuin 80 % lainan tai muun rahoitussitoumuksen määrästä;

    4.    takauksesta suoritetaan myöntäjälle markkinaperusteinen korvaus.

Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö toteaa, että yhtiön toimiva johto on käynyt alusta asti tiivistä keskustelua rahoitusjohtajan kanssa rahoitussopimuksen sisällöstä ja ehdoista. Haettava rahalaitoslaina on kilpailutettu ja lainan korkosidonnaisuus on omistajaohjaus- ja rahoitusyksikön mielestä perusteltu. Koska Porin Satama Oy toimii kilpailulla markkinoilla, Porin kaupungin omavelkainen takaus on rajoitettava 80 prosenttiin lainan määrästä ollen euroina 5.360.000,00. Yhtiö ei ole myöskään taloudellisissa vaikeuksissa tilinpäätöstietojenkaan mukaan. Samoin takaus liittyy tiettyyn rahoitustoimeen ja sille on asetettu kiinteä enimmäismäärä sekä sen voimassaoloaika on rajoitettu. 

Takauksesta peritään markkinaehtoinen hinta. Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö on määrittänyt takausprovision ns. safe harbour -maksun mukaisesti 0,4 %:ksi. Provisio peritään vuosittain jäljellä olevan lainapääoman määrästä. Kaupunginhallituksella on oikeus tarvittaessa tarkistaa takausprovision määrää myöhemmin Iuokituslaitosten arviointien ja komission takauksina annettavia valtiontukia koskevan tiedonannon perusteella.

Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö esittää, että Porin Satama Oy antaisi Porin kaupungille vastavakuudeksi takauksesta kiinteistökiinnityksen määrältään 5.360.000,00 euroa. Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö katsoo, että myönnettävä takaus ei vaaranna Porin kaupungin kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.

Samalla omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö toteaa, että yhteisön, jonka puolesta kaupungin takaus on annettu, tulee välittömästi antaa kaupungille ilmoitus toimintaansa olennaisesti vaikuttavista muutoksista taloudessaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto myöntää Porin Satama Oy:lle Länsi-Suomen Osuuspankista em. ehdoin otettavalle enintään 6,7 M€:n lainalle omavelkaisen takauksen siten, että kaupungin takaus kattaa 80 % yhtiölle myönnettävästä lainasta ollen siis maksimissaan 5.360.000,00 euroa. Laina-aika on noin 22 vuotta, josta lyhennysohjelma 20 vuotta. Tasalyhennykset tapahtuvat ja korko maksetaan puolivuosittain alkaen kahden vuoden kuluttua ensimmäisen erän nostosta. Lainan lyhennyksen alkuun saakka maksetaan vain nostetun lainamäärän korot 6 kk:n välein. Velasta perittävä vuotuinen korko on 6 kuukauden euribor lisättynä 0,55 %-yksikön marginaalilla, mutta siten, että lainasta maksetaan korkoa vähintään marginaalin verran. Pankilla on oikeus tarkistaa marginaalia viiden vuoden välein alkaen lainan allekirjoituspäivästä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että takauksen myöntämisen ehtoina ovat:

 -    Annettavan omavelkaisen takauksen myöntämisestä peritään 0,4 %:n takausprovisio vuosittain jäljellä olevan lainapääoman määrästä. 1. vuoden takausprovisio on maksettava viisi (5) pankkipäivää velkakirjan allekirjoittamisesta Porin kaupungin omistajaohjaus- ja rahoitusyksikön ilmoittamalle pankkitilille. Kaupunginhallituksella on oikeus tarkistaa tarvittaessa takausprovision määrää myöhemmin Iuokituslaitosten arviointien ja komission takauksina annettavia valtiontukia koskevan tiedonannon perusteella.

-     Porin Satama Oy antaa Porin kaupungille vastavakuudeksi takauksesta kiinteistökiinnityksen määrältään 5.360.000,00 euroa.

-     Porin Satama Oy:n tulee takauksen myöntämisen jälkeen antaa Porin kaupunginhallitukselle välittömästi ilmoitus omaan toimintaansa olennaisesti vaikuttavista muutoksista taloudessaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_________________________

Merkitään, että tämän asiakohdan ajaksi kokouksesta poistuivat esteellisinä:

Sinikka Alenius (yhteisöjäävi, Länsi-Suomen Osuuspankin edustajiston jäsen)

Aila Haikkonen (yhteisöjäävi, Länsi-Suomen Osuuspankin edustajiston jäsen)

Bia Kaski (osallisuusjäävi, läheinen on palvelussuhteessa tarjoajaan)

Arja Laulainen (yhteisöjäävi, Länsi-Suomen Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen)

Arto Nurmi (yhteisöjäävi, Porin Satama Oy:n hallituksen puheenjohtaja 28.4.2022 asti)

Merkitään, että Juha Kantola, (Aila Haikkosen varajäsen) saapui kokoukseen kello 15.05.

Merkitään, että Johanna Rantanen(Sinikka Aleniuksen varajäsen) saapui kokoukseen 15.05. 

Puheenjohtajana tämän asiakohdan ajan toimi Sampsa Kataja.

Merkitään, että pöytäkirjantarkastajana tämän asian osalta toimi Laura Pullinen.

Merkitään, että tämän asiakohdan jälkeen käsiteltiin asia § 348.

Esteellisyys

  • Sinikka Alenius, Aila Haikkonen, Bia Kaski, Arja Laulainen, Arto Nurmi

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto, Porin Satama Oy/Vesa Mäkilä, omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.