Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 348 Lausuntopyyntö Satakunnan alueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen muuttamisesta

PRIDno-2022-1895

Valmistelija

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Perustelut

Pelastuslaitoksen johtokunta on pyytänyt lausuntoa Satakunnan alueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen muuttamisesta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 18.11.2021 antanut päätöksen, jolla Satakunnan alueen pelastustoimi määrätään korjaamaan palvelutasossa havaittu huomattava epäkohta. Palvelutasopäätöksen muutosta on valmisteltu johtokunnan antamien linjausten mukaisesti ja pelastuslaitoksen johtokunta päätti 29.3.2022 kokouksessaan lähettää liitteenä olevan palvelutasopäätösesityksen lausunnolle. Palvelutasopäätöksen muutosesitykset kohdistuvat sivuille 3, 13, 15 ja 16. Muutokset erottuvat korostettuina. Lausunto tulee antaa 27.5 mennessä.

 

Talous- ja hallintoyksikkö on yhteistyössä kaupungin turvallisuuspäällikön kanssa laatinut alla olevan lausunnon:

Ensimmäinen muutosesitys koskee operatiivisen henkilöstön lisäystä aluehallintoviraston korjausmääräykseen liittyen. Porin osalta henkilöstölisäys kohdentuu Meri-Porin asemalle (1+3). Henkilötäydennys parantaa aseman 24/7 valmiutta, johtamista onnettomuuspaikalla (vast.) ja siten työturvallisuutta. Vastaavanlaisia muutoksia esitetään myös Kankaanpään, Ulvilan, Harjavallan ja Huittisten asemille. Muutos tarkoittaisi 34 uuden viran perustamista ja henkilön rekrytoimista. Muutosten henkilökustannuksiksi on arvioitu kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Tämän lisäksi tulevat vielä varuste-, työterveys, koulutus ja muut kustannukset. 

Toisessa esityksessä pelastusjohtajalle annettaisiin mahdollisuus poiketa pelastustoiminnan palvelutasosta, mikäli riittävää henkilöstä ei ole käytössä.  Porin osalta muutosesityksessä palvelutasopäätökseen kirjataan jo ajoittain korona pandemian takia vallinnut tilanne. Lisäksi vahvistetaan toimintatapa siitä, miten tilanne käsitellään. Tämä muutos on hyvä ja lähentää pelastuslaitoksen toimintaa muihin tärkeisiin päivystysluonteisiin toimialoihin. Pakottavissa tilanteissa henkilöstön määrästä tulee voida joustaa. 

Esitettyjen muutosten kustannusvaikutus kuntalaskutukseen on huomattavan suuri eli 9,1 prosenttia vuoden 2022 tasossa. Kuntien taloustilanne ei kestä nykyisessä taloustilanteessa tällaista panostusta. Lisäksi julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hyvinvointialueiden rahoitus tulee olemaan Satakunnan osalta hyvin niukka jo vuonna 2023 ja tässä vaiheessa tehtävä palveluiden ja kustannusten voimakas korottaminen ei enää juurikaan vaikuta rahoituksen tasoon. 

Porin kaupunki on Satakunnan pelastuslaitoksen vastuukuntana valittanut Turun  hallinto-oikeudelle Lounais-Suomen aluehallintoviraston korjausmääryksestä. Valituksen perusteluista ilmenevät kattavat perustelut myös kaupungin lausunnoksi palvetasopäätöksen muuttamisesta. Porin kaupunhallitus katsoo, että palvetason muuttamisesta tulee tehdä lopullinen päätös vasta sen jälkeen, kun Turun hallinto-oikeus on käsitellyt kaupungin valituksen. 

Mikäli palvelutason esitetty muutos laitetaan täytäntöön, tulee pelastuslaitoksen  samanaikaisesti purkaa kaikki toiminnot, jotka eivät ole ko. suunnitteluohjeen mukaisia. Pelastuslaitokselle on vuosien kuluessa perustettu useita tällaisia toimintoja. Samoin tulee toteuttaa ne ulkoisen selvityksen ehdotukset, jotka eivät ole ristiriidassa aluehallintoviranomaisen määräyksen kanssa.

Yhteenveto: 

  1. Ensisijaisesti tulee odottaa Turun hallinto-oikeuden ratkaisua Porin kaupungin valitukseen. Pelastuslaitos on pyytänyt määräajan pidentämistä aluehallinnon päätöksessään asettamasta ajankohdasta. 

  1. Mikäli  ensin mainittu vaihtoehto ei ole mahdollinen, tulee muutosten kustannusvaikutukset pyrkiä minimoimaan ja rahoitus on haettava muista suunnitteluohjeessa mainitsemattomista toiminnoista. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää antaa palvelutasopäätösesityksestä esittelytekstin mukaisen lausunnon.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen äänin 8-3 antaa päätösesityksen mukaisen lausunnon.

__________________

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Aila Haikkonen poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Mari Kaunistola poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Johanna Rantanen (Sinikka Aleniuksen varajäsen) poistui tämän asian käsittelyn jälkeen kello 15.15. 

Merkitään, että Juha Kantola (Aila Haikkosen varajäsen) poistui tämän asian käsittelyn jälkeen kello 15.15.

Merkitään, että pöytäkirjantarkastajana tämän asian osalta toimi Laura Pullinen.

Merkitään, että tämän asian käsittelyn jälkeen käsiteltiin asia § 345.

 

Esteellisyys

  • Sinikka Alenius, Aila Haikkonen, Mari Kaunistola

Kokouskäsittely

Tapio Furuholm teki Arto Nurmen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Satakuntalaisten turvallisuuden ja henkilökunnan työturvallisuuden sekä omaisuusvahinkojen minimoimiseksi Pori esittää, että Satakunnan pelastuslaitos hyväksyy ja toteuttaa aluehallintoviraston vaatimukset palvelutasosta.

Tuomas Koivisto kannatti pohjaehdotusta.

Koska oli tehty kannatettu muutosehdotus ja pohjaesitystäkin oli kannatettu, oli suoritettava äänestys.

JAA: Pohjaehdotus

EI: Tapio Furuholmin tekemä ja Arto Nurmen kannattama muutosehdotus.

Äänestyksessä annettiin 8 JAA-ääntä ja 3 EI-ääntä, ei tyhjiä.

Äänin 8-3 pohjaehdotus hyväksyttiin.

Äänestystulokset

Tiedoksi

Satakunnan pelastuslaitos

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.