Kaupunginhallitus, kokous 6.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 390 Uudenkoiviston vanhustentalon sopimusjärjestelyt

PRIDno-2022-2583

Valmistelija

  • Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Uudenkoiviston vanhustentalon vuokrasopimus tehtiin aikanaan 2009-2010 sen seurauksena, kun kaupunki siirsi omaisuuttaan ja lainoja yhtiöön vuosina 2003 -2010. Ko. kohteen vuokrasopimus tehtiin perusturvan käyttöön. Järjestelyissä siirtyi noin 30 miljoonan edestä lainaa ja vastuita yhtiölle. Samalla kiinteistöomaisuutta siirtyi mm. noin 70 asuntoa, Oppilas- ja Nuorisoasunnot Oy, 400-vuotiskoti, omakotitaloja, erinäisiä muita jo realisoituja kohteita ja Uudenkoiviston vanhustentalo. Pitkäaikaiset vuokrasopimukset tehtiin, jotta järjestely saatiin rahoittajien kanssa sovittua.

Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä Uudenkoiviston vanhustentalo ei tule olemaan ns. siirtyvä vuokrasopimus, jossa sopimuksen vuokralaisen sopimusvastuut siirtyisivät hyvinvointialueelle. Tämä johtuu kohteen toiminnallisesta luonteesta. Kohteen pääasiallinen käyttö ei ole SOTE-toimintaa. Näin ollen sopimuksen vuokralaisen vastuut tulevat jäämään Porin kaupungille.

Porin kaupungilla ei ole tarvetta ylläpitää sopimusvastuuta. Kohteen vuokraustoiminta on laskelmien mukaan Porin kaupungille tappiollista johtuen korkeasta vuokrasta. Asuntojen keskivuokra on kuukaudessa noin 200 euroa asuntoa kohden. Perusturvan kustannuspaikan tuloslaskelma on ollut 356.846,47 euroa tappiollinen vuonna 2021. Kohde on peruskuntoinen ja tehdyn melko tuoreen kuntoarvion perusteella peruskorjauksen tarpeessa. Peruskorjaus nostaisi edelleen kohteen perusvuokraa.

Kohde on vapautettu ARA:n vastuista, joten ARA-lainat on maksettu omistajan puolesta pois. Vapaarahoitusosuutta on 31.12.2022 jäljellä 505.055,13 euroa. Vuokrasopimuksen perusteella vuokran määrä on indeksitarkistuksien jälkeen ollut vuonna 2021 yhteensä 502.529,95 euroa vuodessa. Vuokrasopimus on määräaikainen. Vuokra-aika on voimassa 31.12.2030 asti. Vuokrasopimus voidaan irtisanoa yhteisymmärryksessä molemminpuolisin suostumuksin.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisen ehtona on lainan ja purkukustannuksien maksaminen maisemointikuluineen. Toisaalta myös asukkaat pitää siirtää pois myös ennen rakennusvalvonnan purkulupaa. Omistaja on kysynyt rakennuksen purusta ja tontin maisemoinnista ennakkohinnan purku-urakoitsijoilta. Hinta rakennuksen purulle on 460.000 euroa. Alustava aikataulu sopimuksen irtisanomiseen on tarvittavista päätöksistä alkaen noin yhden vuoden. 

Otteita laista asuinhuoneiston vuokrauksesta:

51 § Vuokrasopimuksen päättyminen irtisanomisen johdosta
Jos toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan, se päättyy irtisanomisajan kuluttua, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu.

52 § Vuokrasopimuksen irtisanomisaika
Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu.

53 § Asuinhuoneiston vuokralaisen irtisanomissuoja

Asuinhuoneistoa koskeva vuokrasuhde ei pääty vuokranantajan suorittaman irtisanomisen johdosta, jos vuokralainen haluaa edelleen pitää huoneistoa vuokralla, paitsi milloin:
1) vuokranantaja tarvitsee huoneiston omaan, perheensä jäsenen, muun läheisen omaisensa tai työntekijänsä käyttöön asuntona tai oman tai perheensä jäsenen elinkeinon harjoittamiseen;
2) vuokranantajan on myytävä huoneisto hankkiakseen itselleen perheensä kohtuullista asumistarvetta vastaavan asunnon ja hänen ja hänen perheensä taloudellinen asema on sellainen, että vuokrasuhde on irtisanottava huoneiston myymiseksi; tai
3) irtisanomiseen on edellä tässä pykälässä mainittuihin syihin verrattava tai muu erittäin painava syy.

54 § Irtisanomisilmoitus ja sen tiedoksiantaminen
Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen on vuokralaiselle annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa mainitaan vuokrasuhteen päättymisajankohta ja irtisanomisen peruste.

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta (vuokranantajan irtisanomisaika).

Kohteen purkusuunnitelmista on tiedotettu 17.3.2022. Asukaskohtainen tiedote jaettiin asukkaille 2.6.2022. Vuokra-asuntotilanne Porissa on hyvä ja asuntoja on runsaasti tarjolla. Asukkaille tarjotaan uudet asunnot Porin YH-asuntojen toimesta. Porin perusturva ei tee tällä hetkellä uusia vuokrasopimuksia ko. kohteeseen.

Irtisanomisen taloudellinen kannattavuus; Kaupungin näkökulmasta kohde on nettovaikutukseltaan 360.000 euroa tappiollinen vuosittain. Määräaikainen vuokrasopimus on voimassa vielä 8 vuotta. Sopimuksen elinkaaren aikainen negatiivinen nettovaikutus on noin 2.880.000 euroa. Sopimuksen irtisanominen maksaa noin 960.000 euroa. Sopimuksen irtisanomisen takaisinmaksuaika on täten noin 3-vuotta.

Sopimusjärjestely rahoitettaisiin KH:n käyttöön varatusta investointiosassa konsernipalveluiden kohdassa olevasta yritysjärjestelyt – määrärahasta. Järjestelystä tulee maksettavaksi vuonna 2022 jäljellä oleva vapaarahoitusosuus 505.055,13 euroa ja vuodelle 2023 kohteen noin 460.000 euron purku- ja maisemointikulut, mihin varaudutaan tulevan vuoden talousarviossa.

Sopimusjärjestely vapauttaa Porin YH-Asunnot Oy:n kehittämään omistamaansa tonttia edelleen ja palvelemaan alueen uusia yhteiskunnallisia tarpeita.

Uudenkoiviston vanhustentalon perustiedot: Rakennusvuosi 1965, peruskorjaus 1986, laajuus 3293m2, asuntojen määrä 65kpl, tontin omistaa YH-Asunnot Oy, osoite; Kasvihuoneenkatu 1-3, Arkkitehti Olaf Kuttner

Liitteet:
Vuokrasopimus Porin kaupunki - Porin YH-Asunnot Oy
Sopimus asuntojen vuokrauksista
Perusturvan tuloslaskelma
Kuntotutkimus
Peruskorjauskustannukset
Vuokrasopimuksen päättämissopimus luonnos

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää, että asuinhuoneistojen huoneenvuokrasopimukset irtisanotaan 1.7.2022 päättymään 31.12.2022 perusteena huoneiston/kiinteistön realisointi taloudellisin perustein ja sopimus asuntojen vuokrauksista irtisanotaan pääätymään 31.12.2022. Kaupunginhallitus päättää lisäksi, että määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen Porin YH-asunnot Oy:n kanssa tehdään liitteen sopimusluonnoksen mukaan ja sopimusjärjestelyn pääoman 502.529,95 euron takaisinmaksu rahoitetaan vuonna 2022 KH:n käyttöön varatusta investointiosassa konsernipalveluiden kohdassa olevasta yritysjärjestelyt – määrärahasta. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen toimiala, Porin perusturva, talous- ja hallintojohtaja ja Porin YH-Asunnot Oy

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.