Kaupunginhallitus, kokous 6.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 387 Hallituksen esitys eduskunnalle kotoutumisen edistämisestä annetuksi laiksi ja siihen liittyviksi laeiksi

PRIDno-2022-2340

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoa hallituksen esityksestä uudeksi laiksi kotoutumisen edistämisestä ja siihen liittyvien lakien muuttamisesta.

Kotoutumista edistäviä palveluita esitetään järjestettäväksi osana uutta kunnan kotoutumisohjelmaa sekä muina kotoutumista edistävinä yleisen palvelujärjestelmän mukaisina palveluina. Kunnan kotoutumisohjelma olisi maahanmuuttajien alkuvaiheen kotoutumispalveluidehn kokonaisuus, johon sisältyisi vähintään osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi, kotoutumissuunnitelma, uusi monikielinen yhteiskuntaorientaatio, koulutusta, muita plvelutarpeeseen perustuvia kotoutumista ja työllistymistä edistäviä palveluita, ohjausta ja neuvonta sekä jatko-ohjaus ohjelman päättyessä.

Lakiehdotuksella mm. lyhennettäisiin kotoutumissuunnitelman voimassaolon enimmäisaikaa ja tehostettaisiin jatko-ohjausta työelämään tai yleisiin työllisyys- tai koulutuspalveluihin. Koulutukseen lisättäisiin kielitaidon päättötestaus ja omaehtoisia opistoja tuettaisiin. Kotoutumista edistettäisiin myös osana kunnallisia perus- tai työllisyyspalveluita, kansallista koulutusjärjestelmää, hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluita tai yhteisöjen toimintaa.Kotoutumisen edistämisen suunnittelua ja kehittämistä sovitettaisiin yhteen muun valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen suunnittelun kanssa.

Kunnan vastuuta kotoutumisen edistämisestä lisättäisiin ja kunnalle säädettäisiin tehtäväksi laatia osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi sekä kotoutumissuunnitelmat sekä työttömiksi ilmoittautuneille että tövoiman ulkopuolella oleville maahanmuuttajille. Haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden, kuten kiintiöpakolaisten ja alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleiden, osalta yhteistyö kunnan ja hyvinvointialueen välillä olisi keskeistä ja em. suunnitelmat laadittaisiin monialaisesti.

Esityksen mukaan osa valtion kunnille korvaamista erityiskustannuksista säilytettäisiin nykyisellään ja osa korvattaisiin jatkossa hyvinvointialueille. Valtio maksaisi kunnille ja hyvinvointialueille laskennallista korvausta kansainvälistä suojelua saavien vastaanotosta palvelujen järjestämisestä. Osa nykyisin erikseen korvattavista kustannuksista, kuten tulkitsemisesta aiheutuneet kustannukset, sisällytettäisiin osaksi laskennallista korvausta. Lisäksi osa kustannuksista, esim. uuden monikielisen yhteiskuntaorientaation  sekä matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluiden järjestäminen, esitetään korvattavan kunnille osana peruspalvelujen valtionosuutta.

Perusturvatoimiala ja elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyysyksikkö ovat antaneet lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää antaa työ- ja elinkeinoministeriölle hallituksen esityksestä kotoutumisen edistämisestä annetuksi laiksi ym. perusturvatoimialan ja elinvoima- ja ympäristötoimialan valmistelun mukaiset lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö / lausuntopalvelu.fi / 10.6.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.