Perusturvalautakunta, kokous 25.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Lapsiperheiden matalankynnyksen tukea lisättävä, valtuustoaloite, valtuutettu Viliina Välimäki

PRIDno-2022-3423

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Viliina Välimäki jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite

20.6.2022

Lapsiperheiden matalankynnyksen tukea lisättävä Pori 2030 strategian mukaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on meille erityisen tärkeää ja palvelumme tukevat lapsiperheitä.

Hyvinvointiraportti 2021 kertoo sen, mikä tilanne kaupungissamme tällä hetkellä on. Sen mukaan lapsiperheet kokevat jonkin verran uupumusta ja moninaisia haasteita vanhemmuudessa. Osin koronankin johdosta lapset ja nuoret kokevat yksinäisyyttä ja mielialaan liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Lastensuojeluilmoitusten määrä on todella suuri (jopa vauvojen huostaanottoja on jouduttu tekemään) ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden mitoitus ei toteudu. Hyvinvointiraportin mukaan kasvatus- ja perheneuvonnassa jonot ovat pidentyneet jopa kuukausiin. Vanhempien jaksamisen ja voimavarojen vähetessä pulmat ja ongelmat monesti kasvavat lumipallon tavoin kerrostuen.

Ongelmat ovat monesti akuutteja. Apua ja tukea olisi saatava matalalla kynnyksellä, ennen kuin tilanne on päässyt liian pahaksi. Apua saattaa olla kuitenkin hankala uupuneena hakea, tai sen pariin ei löydä.

Yllä olevaan vedoten valtuustoaloitteena esitän, että Porissa käynnistetään perhetyöntekijöiden (tai muiden soveltuvien ammattilaisten) viikottainen jalkautuminen leikkipuistoihin /Puuhavillaan, jossa lapsiperheet viettävät aikaa.

20.6.2022

Porissa

Viliina Välimäki”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Mari Levonen, sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja, mari.levonen@porinperusturva.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt perusturvan lausuntoa 30.9.2022 mennessä valtuutettu Viliina Välimäen valtuustoaloitteeseen, lapsiperheiden matalankynnyksen tukea lisättävä.

Perusturvalautakunta antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Lapsiperhepalveluissa Perhesosiaalityössä on 6 perhetyöntekijää. Perhetyö on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista työtä, jota tehdään ennaltaehkäisevästi yhdessä perheen kanssa. Keskeisenä tavoitteena on perheiden omien voimavarojen vahvistaminen, arjessa selviytyminen, lapsen ja vanhemman varhaisen vuorovaikutuksen edistäminen sekä vanhemmuuden ja kasvatuksen tukeminen. Perhetyö on tarkoitettu ensisijaisesti alle kouluikäisten lasten perheille ja sitä tarjotaan arkisin maanantaista perjantaihin. Perhetyö on lyhytkestoista ja perustuu kotikäynteihin. Perheen kanssa tehdään yhdessä palvelusuunnitelma. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään muiden ammattiryhmien kanssa. Asiakasperheitä yhdellä työntekijällä on yhtäaikaisesti noin 15 perhettä.  Palvelu on sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötä ja se on maksutonta perheille.

Perhesosiaalityössä on kahdeksan eri kouluilla toimivaa koulujen perhetyöntekijää. Koulujen perhetyöntekijöiden määrää on lisätty kolmesta kahdeksaan viime vuosina. Perhetyöntekijät löytyvät Kaarisillan koulusta, Cygnaeuksen koulusta (+Merikarvia), Noormarkun koulusta, Ulvilan koulusta, Toejoen koulusta (+ Lavia), Käppärän koulusta, Väinölän koulusta ja Meri-Porin koulusta. Työ on matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää työtä ja eroaa esim. kuraattorin työstä nimenomaan siinä, että tämä työskentely suuntautuu mm. suoraan koteihin kotikäyntien muodossa. Perhetyöntekijät tekevät tarvittaessa yhteistyötä muiden ammattiryhmien kuten sosiaaliohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Perhetyöntekijä on koettu kouluilla todella tärkeäksi lisäksi koulun mahdollisuuksiin päästä puuttumaan mahdollisiin ongelmiin ennaltaehkäisevästi ja varhaisessa vaiheessa. Perhetyöhön varatuilla resursseilla pystytään toteuttamaan toimintaa osassa kouluissa, joissakin alueen päiväkodeissa ja asiakkaiden kotona, mutta jalkautumiseen olemassa olevat resurssit eivät riitä.

Porin kaupungissa on myös varhaiskasvatuksessa perheohjausta saatavilla matalalla kynnyksellä. Monenlaisia varhaisen tuen ja matalan kynnyksen palveluita on siis lisättykin viimeisen vuoden aikana usealla toimialalla. Avoimet päiväkodit ja kesäaikainen Mukila-toiminta ovat matalan kynnyksen palveluita joissa lapsiperheiden tapaaminen on luontevaa ja kynnyksetöntä toimintaan, jolla toteutetaan kunnan velvollisuutta ennalta ehkäisevästä lastensuojelusta lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Jalkautuminen sinänsä on kannatettavaa ja tarjolla oleva tuki tuotava helposti tavoitettavaksi. Puuhavillaan eri alojen ammattilaiset ovat jalkautuneetkin, parhaiten tuki tämän tyyppisessä ympäristössä on toiminut esim. kolmannen sektorin vertaistukityyppisenä kokoontumisena. Erikoistuneempien ammattilaisten läsnäolo ei tavoittanut kovin hyvin asiakkaita, avun pyytäminen henkilökohtaisemmissa asioissa voikin olla haastavaa kovin avoimissa tiloissa.

Jalkautumista on hyvä pohtia tulevan hyvinvointialueen näkökulmasta, jotta luodaan yhteisiä toimivia malleja. On hyvä myös tarkemmin selvittää kokemukseenkin perustuen, mikä on jalkautumisen funktio, mitä sillä halutaan saavuttaa ja millä keinoin haluttuun tavoitteeseen päästään. Monenlaisia malleja ja kokeiluja jo löytyykin ja tuleva hyvinvointialue mahdollistaa parhaiten toimivien käytäntöjen laajentamisen koko alueelle. Uusien toimintamallien pilotoinneissa voidaan hyödyntää Lape-kokonaisuuteen liittyviä osa-alueita. Satakunnassa tavoitellaan THL:n mukaisesti perhekeskusmallia, jossa matalan kynnyksen kohtaamispaikat lapsiperheille ovat avainasemassa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle ylläolevan lausunnon.

Päätös

Palautetaan asia uudelleen valmisteluun.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/Johanna Jokelainen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.