Kaupunginhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 537 Vaikuttamistoimielinten jäsenten nimeäminen kunnissa hyvinvointialueelle

PRIDno-2022-3392

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto (laki hyvinvointialueesta §32). Vaikuttamistoimielinten jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa siten, että kustakin kunnasta valitaan yksi varsinainen edustaja ja hänelle henkilökohtainen varajäsen. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallitus nimeää vaikuttamistoimielinten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ja huolehtii vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Vaikuttamistoimielimet ovat yksi tapa hyvinvointialueen asukkaille osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. 

Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus on kirjeellään 27.6.2022 pyytänyt kuntia 15.9.2022 mennessä ilmoittamaan hyvinvointialueen kirjaamoon nimetyt jäsenet, varajäsenet ja heidän yhteystietonsa. Valmisteluorganisaatio kokoaa tiedot yhteen ja tuo ne aluehallituksen tiedoksi. Nimeämiseen on varattava riittävästi aikaa, koska kaikissa alueen kunnissa ei vielä toimi vastaavia vaikuttamiselimiä ja myös kesälomakausi on otettava aikataulussa huomioon. Aluehallituksella on vastaavasti aikaa valmistella mahdollisten muiden jäsenten nimeäminen vaikuttamistoimielimiin.

Vaikuttamistoimielimet aloittavat toimintansa 1.1.2023 alkaen kun järjestämisvastuu siirtyy ja hyvinvointialueen järjestämisen tulosalueelle on osoitettu vaikuttamistoimielinten toiminnan koordinointiin tarvittavat resurssit. Vaikuttamistoimielimille järjestetään syksyn 2022 aikana orientaatiotilaisuus työskentelyn käynnistymisen tueksi. Lisäksi syksyn aikana vahvistetaan vaikuttamistoimielinten toimintasäännöt.

Porin kaupungin nuorisovaltuustolta, vammaisneuvostolta ja vanhusneuvostolta on pyydetty esitykset valittavista henkilöistä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää valita

  • hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon tai vastaavaan nuorten vaikuttajaryhmään Porin kaupungin varsinaiseksi edustajaksi Matti Sjöholmin ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäseneksi Robert Poussan
  • ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvostoon varsinaiseksi edustajaksi Britta Raitalan ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäseneksi Osmo Pullin
  • vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvostoon varsinaiseksi edustajaksi Juha Södergårdin ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäseneksi Katja Halisen.

Pöytäkirja tämän asiakohdan osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamo/15.9.2022

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.