Kaupunginhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 542 Lausuntopyyntö, luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi kuntalain 90 §:n ja hyvinvointialueesta annetun lain 95 §:n muuttamisesta

PRIDno-2022-4443

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuntalain 90 §:n ja hyvinvointialueesta annetun lain 95 §:n muuttamisesta.

Esityksen mukaan kunnan ja hyvinvointialueen olisi otettava hallintosääntöön tarpeelliset määräykset hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä ja valtuuston toiminnasta poikkeusoloissa ja häiriötilanteissa. Ehdotettuja säännöksiä sovellettaisiin myös kuntayhtymiin ja hyvinvointiyhtymiin.

Tausta

Covid-19-pandemian aikana saadut kokemukset ja keväällä 2022 yhteiskunnassa tapahtuneet turvallisuusympäristön muutokset ovat osoittaneet tarpeen lisätä kuntalakiin ja hyvinvointialueesta annettuun lakiin säännökset, jotka velvoittaisivat kuntia ja hyvinvointialueita varautumaan mahdollisiin poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin hallintosääntöön otettavilla määräyksillä.  
 
Hallintosäännön muuttaminen poikkeusolojen tai häiriötilanteiden aikana voi olosuhteista riippuen olla haastavaa. Siksi kuntien ja hyvinvointialueiden olisi perusteltua pyrkiä jo ennakolta varmistamaan, että hallintosääntö sisältäisi tarpeelliset määräykset myös häiriötilanteiden ja poikkeusolojen varalle.

Tavoitteet

Esitetyillä muutoksilla pyritään varmistamaan, että kunnissa ja hyvinvointialueilla valmisteltaisiin tarpeelliset hallintosäännön määräykset, jotka turvaisivat päätöksenteon ja hallinnon jatkuvuutta häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikana. Sääntelyn tavoitteena on pyrkiä parantamaan kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksenteon ja hallinnon toimintaedellytyksiä myös poikkeuksellisissa tilanteissa.

Talous- ja hallintoyksikkö on valmistellut asiassa lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuntalain 90 §:n ja hyvinvointialueesta annetun lain 95 §:n muuttamisesta talous- ja hallintoyksikön valmistelun mukaisen lausunnon.

Pöytäkirja tämän asiakohdan osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Lausuntopalvelu.fi/ 26.9.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.