Kaupunginhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 538 Porin kaupungin organisaatiomuutos 1.1.2023 alkaen ja siihen liittyvät hallintosäännön muutokset

PRIDno-2022-2681

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus asetti 3.12.2021 organisaatiotoimikunnan valmistelemaan Porin valtuustosopimuksessa 2021-2025 todetut organisaatiorakennetta ja johtamisjärjestelmää koskevat muutokset. Organisaatiotoimikunta on kuullut ulkopuolisia asiantuntijoita, valtuustoryhmien puheenjohtajia sekä toimialojen ja konsernipalveluiden yksiköiden edustajia muutostarpeista. Organisaatiotoimikunnan valmistelussa on otettu huomioon myös hyvinvointialueelle 1.1.2023 siirtyvät toiminnot.

Organisaatiotoimikunnan käsittelyn perusteella on valmisteltu tarvittavat muutokset Porin kaupungin hallintosääntöön. Johtamisjärjestelmän olennaisin muutos on mahdollisuus kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimimiseen päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä. Olennaisimmat muutokset organisaatiorakenteeseen ovat sivistystoimialan siirtyminen kahden lautakunnan alaisuuteen, sivistyslautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan; erillisen strategia- ja hyvinvointiyksikön perustaminen konsernipalveluiden alaisuuteen sekä nuorisoyksikön perustaminen sivistystoimialalle. ICT-yksikkö on myös tarkoitus siirtää elinvoima- ja ympäristötoimialalta konsernipalveluihin.

Nykyinen sivistyslautakunta lakkautetaan 1.1.2023 alkaen ja lautakunnan toiminta jakautuu kahden uuden lautakunnan, sivistyslautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan alaiseksi toiminnaksi.

Esitetyn uuden hallintosäännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023. Hallituksen puheenjohtajan asemaa koskeva määräys tulisi kuitenkin voimaan 1.6.2025.

Tämän esittelyn liitteenä on hallintosääntöluonnos, johon esitetyt muutokset on merkitty punaisella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy esityksen mukaisen hallintosäännön 1.1.2023 alkaen kuitenkin siten, että hallintosäännön 1 luvun 2 §:n kohta kaupunginhallituksen puheenjohtajan mahdollisesta päätoimisuudesta / osa-aikaisuudesta tulee voimaan 1.6.2025.

Kaupunginhallitus edellyttää, että edellä mainitun kaupunginhallituksen puheenjohtajaa koskevan 2 §:n vaatimat määräykset hallintosäännön 18 lukuun valmistellaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti muuttaa ehdotetun hallintosäännön § 162 Kokouspalkkiot, kuudennen momentin, vaikuttamistoimielimien edustajien palkkioksi 75 % kyseisen toimielimen kokouspalkkiosta

Päätösehdotus hyväksyttiin muilta osin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.