Kaupunginhallitus, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 687 Ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaisen toimivallan siirron jatkaminen, hakemus ympäristöministeriölle

PRIDno-2022-5628

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Joni Mustonen, ympäristöinsinööri, joni.mustonen@pori.fi
Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö on päätöksellään (dnro VN/1500/2018, YM1/400/2018, 29.10.2018) Porin kaupungin hakemuksesta siirtänyt ympäristönsuojelulain mukaista toimivaltaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 1.1.2019-31.12.2023 väliseksi ajaksi.

Toimivaltaa on siirretty ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 mukaisten toimintojen lupa-asioissa ympäristönsuojelulain 38 §:n nojalla. Lupatoimivallan siirrosta on seurannut myös valvontatoimivallan siirto ympäristönsuojelulain 189 §:n 1 momentin perusteella. Ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaisesti toimivallan siirto ei kuitenkaan ole koskenut turvetuotantoa, kaivostoimintaa, koneellista kullankaivuuta, malmin tai mineraalien rikastamoa, lentoasemaa, satamaa, ydinvoimalaitosta, jätteenpolttolaitosta, jätteen rinnakkaispolttolaitosta taikka puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen toimintaa koskevia lupa-asioita. Toimivallan siirron ulkopuolelle ovat jääneet myös ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 alakohdassa 5 d) tarkoitetut kemikaalivarastot, alakohdassa 11 e) tarkoitetut kalankasvatus- tai kalanviljelylaitokset, alakohdassa 13 c) tarkoitetut teollisuuden jäteveden puhdistamot, alakohdassa 13 d) tarkoitetut yhdyskuntajätevesien käsittelyä ja johtamista koskevat toiminnot sekä direktiivilaitoskokonaisuuteen teknisesti tai toiminnallisesti kiinteästi liittyvät toiminnot.

Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on tähän mennessä käsitellyt yhteensä kuusi (6) toimivallan siirtoon liittyvää lupa- tai ilmoitusasiaa, joista on lähetetty vuosittainen yhteenveto ympäristöministeriölle ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Lisäksi vireillä on kaksi (2) toimivallan siirtoon liittyvä lupa-asiaa. Toimivallan siirtoon liittyviä ympäristöluvallisia valvontakohteita on yhteensä 11, joihin tehdään säännöllistä valvontaa erikseen laaditun valvontaohjelman ja -suunnitelman mukaisesti. Siirretyn toimivallan perusteella käsiteltyjen ympäristölupahakemusten keskimääräinen käsittelyaika Porin kaupungilla on ollut noin 7 kuukautta (mediaani 7 kuukautta). Ympäristöministeriön vuonna 2021 teettämän selvityksen mukaan valtion lupaviranomaisen keskimääräinen ympäristöluvan käsittelyaika vuonna 2020 oli noin 14 kuukautta (mediaani 10 kuukautta).

Porin kaupungin näkökulmasta siirretyn toimivallan käyttö on ollut toimivaa ja perusteltua mahdollistaen sekä tehokkaan viranomaistoiminnan että toiminnanharjoittajien saaman viivytyksettömän palvelun. Kaupungin tarkastuslautakunta on vuoden 2018 arviointikertomuksessaan todennut, että lisätoimivallan hakeminen ympäristönsuojeluasioissa on ollut rohkea ja Porin strategiaa Työn ja yrittämisen Porina toteuttava ratkaisu. Tarkastuslautakunnan mukaan Porin kaupungin ympäristönsuojeluun kehittyvä ammatillinen osaaminen on yksi kaupungin tärkeistä aineettomista pääomista ja tätä pääomaa on ennakkoluulottomasti lähdetty hyödyntämään viranomaispäätöksenteon tehostamiseksi. Kaupunginvaltuuston hyväksymän Pori 2030 -strategian yhtenä painopisteenä on kasvava Pori ja sen yhtenä osa-alueena on tarjota nopeat ja digitaaliset lupaprosessit. Näin ollen toimivallan siirron hakeminen tukee myös uusitun strategian toteuttamista kyseisen painopisteen osalta.

Porin kaupunki on perinteinen ja aktiivinen teollisuuskaupunki, mikä on vaikuttanut myös kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen toimintaan. Kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja sen alaisille viranhaltijoille on paikallisen monimuotoisen elinkeinoelämän myötä muodostunut vahva ammatillinen osaaminen erilaisten toimintojen ympäristövaikutusten ja –riskien arvioinnissa ja niiden hallinnassa. Lisäksi ympäristönsuojelussa työskentelevien viranhaltijoiden ammattitaitoa on suunnitelmallisesti kehitetty muun muassa lainsäädännöllisen ja oikeudellisen osaamisen vahvistamiseksi. Ympäristö- ja terveysvalvontayksikön ympäristövalvonnan viranhaltijoilla on ympäristölupamenettelyn hoitamiseen tarvittava koulutus sekä kokemusta erityyppisistä lupavelvollisista toiminnoista, niiden ympäristövaikutuksista ja menetelmistä haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Viranhaltijoiden koulutustausta koostuu vesi- ja jätehuoltotekniikan, energiatekniikan, ympäristötieteiden ja luonnontieteiden aloilta. Lisäksi elinvoima- ja ympäristötoimialalla on asiantuntemusta terveydensuojelussa, ympäristöekologiassa, jätehuollossa, luonnonsuojelussa ja poikkeustilanteisiin varautumisessa. Ympäristö- ja terveysvalvontayksikön käytettävissä on toimialan lakimiehen palvelut.

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunnalla ja sen alaisella ympäristö- ja terveysvalvontayksiköllä on edelleen hyvät ja riittävät edellytykset vastata erilaisia toimintoja koskevien ympäristölupien käsittelystä ja valvonnasta. Ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö pystyy käsittelemään asiat sujuvammin ja joutuisammin kuin valtion lupaviranomainen, mikä tehostaa viranomaistoimintaa ja hyödyttää erityisesti uutta toimintaa suunnittelevia toimijoita. Lisäksi vahvistamalla paikallista osaamista ja päätöksentekoa voidaan paremmin hyödyntää myös paikallista viranomaisyhteistyötä. Toimiva paikallinen viranomaisyhteistyö saa lain tarkoittamalla tavalla aikaan tasapainoista työnjakoa viranomaisten kesken. Paikallistason sujuva viranomaistyö edesauttaa kaupungin elinvoimaisuutta. Toimivallan siirron mukaisten asioiden käsittelystä ja sujuvista viranomaismenettelyistä on saatu positiivista palautetta luvanhakijoilta ja toiminnanharjoittajilta. Lisäksi toimivallan siirrolla on saatu tarjottua viranhaltijoille mielekästä ja sopivaa haastetta työtehtäviin sekä mahdollisuutta laajentaa ja kehittää osaamistaan, mikä osaltaan tukee työssä jaksamista.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Porin kaupunki hakee ympäristöministeriöltä ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaista toimivallan siirron jatkamista valtion lupaviranomaiselta kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalle lautakunnalle 1.1.2024 alkaen toistaiseksi.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle haetaan toimivaltaa ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 mukaisten toimintojen lupa-asioihin pois lukien turvetuotantoa, kaivostoimintaa, koneellista kullankaivuuta, malmin tai mineraalien rikastamoa, lentoasemaa, satamaa, ydinvoimalaitosta, jätteenpolttolaitosta, jätteen rinnakkaispolttolaitosta taikka puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen toimintaa koskevia lupa-asioita sekä direktiivilaitostoimintaa ja direktiivilaitoskokonaisuuteen teknisesti tai toiminnallisesti kiinteästi liittyviin toimintoihin koskevia lupa-asioita.

Lisätietojen antaja
Yksikön päällikkö Riikka Jokiainen, puh. 044 701 9276

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Joni Mustonen, ympäristöinsinööri, joni.mustonen@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on käsitellyt 2.11.2022 kokouksessan § 192 Ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaisen toimivallan siirron jatkaminen, hakemus ympäristöministeriölle.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää,​ että Porin kaupunki hakee ympäristöministeriöltä ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaista toimivallan siirron jatkamista valtion lupaviranomaiselta kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalle lautakunnalle 1.1.2024 alkaen toistaiseksi. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle haetaan toimivaltaa ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 mukaisten toimintojen lupa-​asioihin pois lukien turvetuotantoa,​ kaivostoimintaa,​ koneellista kullankaivuuta,​ malmin tai mineraalien rikastamoa,​ lentoasemaa,​ satamaa,​ ydinvoimalaitosta,​ jätteenpolttolaitosta,​ jätteen rinnakkaispolttolaitosta taikka puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen toimintaa koskevia lupa-​asioita sekä direktiivilaitostoimintaa ja direktiivilaitoskokonaisuuteen teknisesti tai toiminnallisesti kiinteästi liittyviin toimintoihin koskevia lupa-​asioita.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Ympäristöministeriö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.