Kaupunginhallitus, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 688 Lausuntopyyntö Ehdotukset asetuksiksi eräiden työttömyysturvaan liittyvien asetusten muuttamisesta

PRIDno-2022-5650

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Ehdotukset koskevat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annettua valtioneuvoston asetusta (1373/2018), työvoimapoliittisen lausunnon antamisesta ja lausuntoon merkittävistä tiedoista annettua työ- ja elinkeinoministeriön asetusta (1556/2016) sekä työvoimapoliittisista lausunnoista ja yhteistyövelvoitteesta työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa annettua työ- ja elinkeinoministeriön asetusta (153/2021).
 
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annetussa valtioneuvoston asetuksessa sekä työvoimapoliittisen lausunnon antamisesta ja lausuntoon merkittävistä tiedoista annetussa työ- ja elinkeinoministeriön asetuksessa säädetyt viittaukset työttömyysturvalakiin (1290/2002) muutettaisiin työttömyysturvalain 1.1.2023 voimaan tulevaksi tarkoitettujen muutosten johdosta koskemaan uusia vastaavia työttömyysturvalain pykäliä. Työttömyysturvalain muutokset koskevat työnhakijan opintojen (HE 176/2022 vp; käsittely eduskunnassa kesken) sekä niin sanotun muutosturvakoulutuksen (HE 62/2022 vp) vaikutusta hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta.
 
Työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella säädettäisiin lisäksi osin myös niistä tiedoista, joita TE-toimiston tulee ilmoittaa työttömyyskassalle tai Kelalle muutosturvarahan maksamista varten.
 
Työttömyysturvaa koskevien muutoksenhakuasioiden käsittelyn yhteydessä on ilmennyt, ettei valitusten johdosta kokeilualueiden kuntien antamissa lausunnoissa ole kaikissa tilanteissa riittävällä tavalla yksilöity lausunnonantajan yhteystietoja muutoksenhakuasteen päätöksen tiedoksiantamista varten. Työvoimapoliittisista lausunnoista ja yhteistyövelvoitteesta työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa annettuun työ- ja elinkeinoministeriön asetukseen lisättäisiin uusi säännös valituksen johdosta annettavaan lausuntoon merkittävistä yhteystiedoista.
 
Asetusmuutokset olisivat teknisluonteisia.

Perusturva ja työllisyyspalvelut ovat antaneet liitteenä olevat lausunnot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa lausuntona perusturvan ja työllisyyspalveluiden valmistelun mukaisen lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Lausuntopalvelu.fi/25.11.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.