Kaupunginhallitus, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 689 Lausuntopyyntö asetusmuutoksista juomavesidirektiivin täytäntöönpanemiseksi

PRIDno-2022-5648

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa 15.11.2022 mennessä luonnoksista seuraavista asetuksista:
- Valtioneuvoston asetus talousveden tuotantoketjun riskienhallinnasta
- Valtioneuvoston asetus terveydensuojeluasetuksen (1280/1994) muuttamisesta
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) muuttamisesta.

Tausta

Asetusehdotukset liittyvät hallituksen esitykseen eduskunnalle laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta sekä siihen liittyviksi laeiksi (HE 196/2022 vp). Hallituksen esityksellä ja sitä täydentävillä asetuksilla ehdotetaan täytäntönpantavaksi ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta uudelleenlaadittu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/2184 (juomavesidirektiivi). Direktiivi on saatettava osaksi kansallista oikeusjärjestystä 12.1.2023 mennessä.

Tavoitteet

Talousveden tuotantoketjun riskienhallinnasta annettavan valtioneuvoston asetuksen tavoitteena on antaa juomavesidirektiivin edellyttämät tarkemmat säännökset talousveden tuotantoketjun riskienhallinnan toteuttamisesta.

Terveydensuojeluasetuksen muuttamisesta annettavan valtioneuvoston asetuksen tavoitteena on antaa säännökset talousvettä toimittavan laitoksen toiminnan hyväksymistä koskevasta hakemuksesta ja hyväksymisen edellytyksistä sekä vedenjakelualuetta koskevasta ilmoituksesta. Mainitut säännökset ehdotetaan siirrettäväksi muutettuna talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetusta sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta 1352/2015.

Talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 muuttamisesta annettavan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen tavoitteena on antaa juomavesidirektiivin edellyttämät tarkemmat säännökset talousveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallinnasta. Lisäksi ehdotuksen tavoitteena on selkeyttää voimassa olevan asetuksen rakennetta.  

Porin Vesi -liikelaitos ja elinvoima- ja ympäristötoimiala ovat antaneet lausunnot luonnoksista. Aikataulusyistä johtuen elinvoima- ja ympäristötoimialan lausunto on tallennettu lausuntopalveluun Porin kaupungin lausuntona. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä kaupungin lausuntona liitteenä olevan elinvoima- ja ympäristötoimialan lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.