Kaupunginhallitus, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 702 Täyttölupapyynnöt, virat ja työsuhteet, Sivistystoimiala

PRIDno-2020-6094

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan vahvistaa rekrytointeja koskevat menettelytapaohjeet. Päätös on voimassa 1.9.2021 - 31.12.2022. Rekrytointia koskevaa menettelytapaa päivitettiin seuraavasti:


Toiminnan suunnitteluun liittyvän henkilöstösuunnitelman ja siihen perustuvan käyttösuunnitelman henkilöstömenojen toteutumista ja sitovuutta tulee vahvistaa. Rekrytoinneissa tulee noudattaa vahvistettua henkilöstösuunnitelmaa. Henkilöstöön liittyvä tulevien vuosien tavoitetaso määritellään talousarvio- ja henkilöstösuunnitteluprosessin sekä Satakunnan hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä.


Käyttösuunnitelman henkilömenolaji sekä siihen liittyvä henkilöstösuunnitelma ovat toimialoja, liikelaitoksia sekä Satakunnan pelastuslaitosta sitovia. Henkilöstömenoihin tarvittavat mahdolliset määrärahamuutokset tulee käsitellä talous- ja hallintoyksikön kanssa.


Vuoden kestävät ja sitä pidemmät virat ja toimet täytetään kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella. Perusturva lähettää täyttölupaesityksensä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi lautakuntakäsittelyn kautta. Muiden toimialojen ja laitosten osalta täyttölupamenettelyn käsittelee henkilöstöjohtaja, kaupunginjohtaja ja lopuksi hänen esittelystään kaupunginhallitus.


Täyttölupamenettelyä ei tule kiertää ketjuttamalla alle vuoden mittaisia rekrytointeja. Määräaikaisuuden asianmukaisiin perusteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.


Toimialajohtajilla ja laitosten johtajilla sekä konsernipalvelujen osalta rahoitusjohtajalla, talous- ja hallintojohtajalla sekä henkilöstöjohtajalla on oman vastuualueensa osalta toimivalta seuraaviin rekrytointeihin ilman kaupunginhallituksen päätöstä niiden kestosta riippumatta:

  • Tehtäväjärjestelyihin perustuvat sisäiset siirrot. Kaupunginhallitukselle esitetään täyttölupa, jos tehtäväjärjestelyn toteuttamisen jälkeen tarvitaan myös vuoden tai sitä pidempi lisärekrytointi.
  • Sisäiset määräaikaiset oppisopimuspäätökset
  • Rekrytoinnit, joita ulkopuolisen tahon kanssa voimassa olevat palvelusopimukset edellyttävät
  • Ulkopuolisella hankerahoituksella tehtävät rekrytoinnit

Tehtävänimikkeiden ja palkkauksen määrittelyn osalta noudatetaan voimassa olevaa ohjeistusta ja toimintasäännöissä määriteltyä toimivaltajakoa.


Kaupunginjohtaja on puoltanut seuraavia täyttölupia:

  • 13 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa vakinaistamismenettelyllä, vakituinen työsuhde, Varhaiskasvatusyksikkö, PORI-03-161-22

    • Varhaiskasvatuksessa on käyty läpi pitkäaikaisten lastenhoitajasijaisten työsopimusten kestoja. Heistä 13:lla on vähintään kolmen vuoden pituiset työsopimussuhteet poislukien kesäkuukaudet ja muut lomajaksot. Heidät tulee kaupungin ohjeiden mukaisesti vakinaistaa. Pyydän täyttölupaa vakinaistamismenettelyllä 1.1.2023 alkaen. Kaikilla on tehtävän mukainen kelpoisuus ja he ovat halukkaita vakainaistumaan.

  • Johdon assistentti, vakituinen työsuhde, Sivistystoimiala PORI-03-169-22

    • Haetaan täyttölupaa johdon assistentille sivistystoimialalle, sisäinen ja ulkoinen haku
    • Porin strategian 2030 mukaisesti tulevaisuuden kunta on sivistys- ja elinvoimakunta, jossa kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistäminen korostuu. Tässä työssä sivistystoimialan toimialajohtajan tehtävän merkitys korostuu. Toimialajohtajan työn tulisi keskittyä strategiseen johtamiseen ja verkostotyöhön. Tämän tulisi toimia kaupungin sivistystoimen ja jopa koko Satakunnan edunvalvojana muun muassa valtiovallan, korkeakoulusektorin, elinkeinoelämän, järjestösektorin ja Euroopan unionin suuntaan. Samalla toimialajohtajalta odotetaan työyhteisöihin jalkautumista ja työilmapiirin johtamista toimialan asettamien työhyvinvoinnin strategisten tavoitteiden mukaisesti. Tällä hetkellä toimialajohtajan työpanos kohdistuu kuitenkin valtaosin operatiiviseen toimintaan ja arjen toimintojen turvaamiseen.
    • Jotta toimialajohtajan tehtävän keskiöön saadaan nostettua strategisen tason kokonaisuudet, ja sivistystoimiala pystyy proaktiivisesti ennakoimaan toimintaympäristön muutoksia reaktiivisen reagoinnin sijaan, sivistystoimialan toimialajohtaja esittää, että sivistystoimiala käynnistää johdon assistentin rekrytoinnin. Vastaavanlainen tukitehtävä löytyy nykyisin lähes kaikilta muilta kaupungin toimialojen ja liikelaitosten johtajilta. Sivistystoimialan johdon assistentin tehtävänkuva tulee kuitenkin sisältämään substanssiasiantuntijuutta vaatia tehtäväkokonaisuuksia, joten tehtävä ei ole rinnastettavissa muihin, samalla nimikkeellä kaupunkiorganisaatiossa työskenteleviin.
    • Uudelta johdon assistentilta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja riittävää perehtyneisyyttä sivistystoimialan substanssikysymyksiin. Hakijoiden aikaisempaa työkokemusta vastaavista tehtävistä arvostetaan. Johdon assistentti luo jatkuvasti toimialajohtajalle tilannekuvaa toimintaympäristön kehittymisestä seuraamalla uutisvirtoja ja erilaisia viranomaislähteitä. Hän toimii toimialajohtajan ensisijaisena kontaktina kaikissa yhteydenotoissa. Johdon assistentti vastaa myös osaltaan toimialajohdon viestinnästä sekä toimii toimialan johtoryhmän sihteerinä. Samalla hän muodostuu kulttuuriyksikön suunnittelijan kanssa toimialan viestinnästä vastaavan työparin, joka luo tehtävälle aiemmin puuttuvan sijaisjärjestelyn. Johdon assistentin tehtävänkuvaan kuuluu lisäksi erilaisten asiakirjojen, kuten raporttien ja lausuntojen valmistelua, koostamista ja stilisointia.
    • Valittavan henkilön tulee olla työskentelytyyliltään organisoitu ja tarkka, mutta pystyä mukautumaan joustavasti muuttuviin tilanteisiin ja reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Ammattimainen palveluasenne on edellytyksenä tehtävän menestyksekkäälle hoitamiselle. Valittavalta odotetaan sujuvaa sekä kirjallista että suullista suomen kielen taitoa, erinomaista kirjallista ja suullista englannin kielen taitoa, ongelmanratkaisutaitoja, neuvottelutaitoa sekä erinomaisia tiedonhaku-, digi- ja mediataitoja.
    • Tehtävän palkkakustannukset katetaan sivistystoimialan talouskokonaisuudesta. Tehtäväkohtainen palkka on suuruudeltaan noin 3500–4000 €/kk. Tehtäväkohtaisen palkan tarkka suuruus määrittyy tehtävänkuvan määrittelyn jälkeen tehtävän vaativuuden arvioinnin perusteella. Tarkka tehtävänkuva määritellään valittavan henkilön osaamisen ja kokemuksen pohjalta
  • 2 Taidekoulun opettajan virkaa, vakituinen virkasuhde, Opetusyksikkö PORI-03-163-22
    • Haetaan täyttölupaa kahdelle (2) opettajan viralle Porin taidekoulussa. Henkilöstöjohtaja, henkilöstöpäätös 9.11.2022 § 203, Virkanimikkeiden muutoksesta: ”Porin taidekoulun opettajien työtehtävien hoitaminen (taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä) voimassa olevien opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti sisältää opetushenkilöstön osalta työtehtäviä, jotka edellyttävät julkisen vallan käyttöä. Tällaisia tehtäviä ovat koulutustehtävien mukainen arviointityö, tutkintojen hyväksyminen sekä tutkintotavoitteisen opetuksen antaminen. Taidekoulun osalta kaksi aiemmin työsuhteista tehtävää on perusteltua jatkossa hoitaa virkasuhteesta käsin, jotta tehtävänkuviin voidaan yhdistää työtehtäviä, jotka sisältävät julkisen vallan käyttöä. Kuntalain 87 §:n 2 mom. mukaan tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Sivistystoimiala esittää henkilöstöjohtajalle kolmen, aiemmin opetusyksikön käytössä olleen viran virkanimikkeen muuttamista. Kaikki virat ovat tällä hetkellä täyttämättä.” Päätöksessä perusopetuksen lehtorin virka (2056) muutettiin opettajan viraksi, perusopetuksen lehtorin virka (2057) muutettiin opettajan viraksi ja perusopetuksen lehtorin virka (2069) muutettiin opettajan viraksi 15.11.2022 alkaen. Haetaan täyttölupaa kahdelle (2) opettajan viralle Porin taidekoulussa. Muutoksen kustannusvaikutus tosiallisesti käsittää vain yhden henkilöstötyövuoden lisäyksen, koska yhden tuntiopettajan työpanosta ei enää tarvita. Palkkakustannukset katetaan opetusyksikön talouskokonaisuudesta.
  • Lasten ja nuorten kirjastonhoitaja pääkirjastoon, vakinainen työsuhde, Pääkirjasto PORI-03-165-22
    • Lasten ja nuorten kirjastopalveluissa pääkirjastolla on luvassa eläköityminen alle vuoden päästä ja toinen toimenhaltija tekee vain 60%. Nykyisellä henkilökuntamäärällä palveluita on vaikea pyörittää ja 40%:lle ei löydy tekijää. Lasten ja nuorten kirjastotyö vaatii erikoisosaamista. Näin ollen täyttäisimme ennakoivasti 100%:lla tämän uupuvan prosentin siihen asti kunnes toinen henkilö eläköityy ja tilanne normalisoituu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää seuraavat täyttöluvat:

  • 13 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa vakinaistamismenettelyllä, vakituinen työsuhde, Varhaiskasvatusyksikkö, PORI-03-161-22
  • Johdon assistentti, vakituinen työsuhde, Sivistystoimiala PORI-03-169-22
  • ​​​2 Taidekoulun opettajan virkaa, vakituinen virkasuhde, Opetusyksikkö PORI-03-163-22
  • Lasten ja nuorten kirjastonhoitaja pääkirjastoon, vakinainen työsuhde, Pääkirjasto PORI-03-165-22

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

HR-yksikkö, sivistystoimiala

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.