Kaupunginvaltuusto, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Sivistystoimialan talousarvion 2022 määrärahamuutos

PRIDno-2022-5392

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Sivistystoimialan talousarvio 2022 laadittiin siltä pohjalta, että palveluja kyetään järjestämään normaalilla tavalla vuonna 2022. Lähtökohta oli, että koronapandemia ei haittaa toimintaa eikä vaikuta talouteen enää vuonna 2022. Näin ei tapahtunut. Alkuvuonna koronapandemia kiihtyi, ja se näkyi erityisen voimakkaasti henkilöstön sairauspoissaoloissa, työterveyshuollon palvelujen kasvussa sekä puhdistustarvikkeiden ja suoja-asujen hankinnoissa. Edellä mainitut vaikuttivat alkuvuonna merkittävästi kustannusten nousuun. Helmikuun lopulla alkanut Ukrainan sota on vaikuttanut yleiseen kustannustason nousuun. Lisäksi perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmiä on jouduttu tilanteen vuoksi lisäämään huomattavasti. Kriisi jatkuu, ja sen kustannustasoa nostavat vaikutukset jatkuvat vielä pitkälle. Talousarvion 2022 täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli talousarvioylitystä ei voida mitenkään estää, tulee luottamuselimen tehdä perusteltu esitys määrärahamuutoksesta niin, että se voidaan käsitellä viimeistään joulukuun kaupunginvaltuustossa.

Alkuvuoden koronatilanteen vuoksi henkilöstön sairauspoissaolot kasvoivat merkittävästi. Sijaisten tarve lisääntyi, mikä vaikutti henkilöstökulujen kasvuun. Etenkin opetus- ja varhaiskasvatusyksikössä sairauspoissaoloja oli runsaasti. Lisäkustannukset ovat noin 0,35 miljoonaa euroa. Myös työterveyshuollon kustannukset ovat nousseet. Lisäkustannukset ovat yhteensä 0,4 miljoonaa euroa.

Puhdistustarvikkeita ja suoja-asuja jouduttiin myös hankkimaan pitkälle kevääseen. Tämä lisäsi tarvikehankintojen kustannuksia. Alkukeväällä syttynyt Ukrainan sota on vaikuttanut laajalti kustannustason nousuun. Tämä on näkynyt sivistystoimialan hankkimien tarvikkeiden hinnoissa, ja tätä kautta kustannusten kasvuna. Lisäkustannukset ovat 0,3 miljoonaa euroa.

Kriisin myötä on jouduttu perustamaan uusia perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmiä. Valmistavassa opetuksessa on tällä hetkellä noin 100 oppilasta ja määrä kasvaa edelleen. Täysin yllättäen tullut tilanne on vaikuttanut opetuksen kustannusten kasvuun. Varhaiskasvatuksessa tilanne on toistaiseksi ollut rauhallisempi. Kustannukset ovat noin 0,3 miljoonaa euroa.

Sivistystoimialan yksiköistä erityisesti varhaiskasvatusyksikkö on ollut taloudellisesti vaikeassa asemassa. Vaikka lasten määrä on laskenut, ovat lainsäädännön muutokset vaikuttaneet toiminnan järjestelyyn ja resurssitarpeiden kasvuun. Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusten tiukennukset ja ryhmäkokosäädökset ovat aiheuttaneet merkittävästi lisäkustannuksia, joita ei ole riittävästi pystytty ennalta arvioimaan.

Porin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on noin 140 lapsiryhmää. Ryhmistä noin 120 on sellaisia, joiden lapsimäärä on ollut ennen varhaiskasvatuslain muutosta 1-2 lasta suurempi. Tuosta määrästä keskimäärin neljännes on ollut alle 3-vuotiaiden ryhmiä, joissa on ollut aiemmin sijoitettuna 13 lasta 12 sijaan. Vanhempien lasten ryhmissä on ollut sijoitettuna noin 2 lasta enemmän/ ryhmä. Lain tiukennuttua alle 3-vuotiaiden lasten ryhmiin voidaan nyt sijoittaa noin 30 lasta vähemmän kuin aikaisemmin ja yli 3-vuotiaiden ryhmiin noin 180 lasta vähemmän. Lisähenkilöstön tarve on ollut laskennallisesti 42 henkilöä. Lisäkustannukset ovat 1,5 miljoonaa euroa.

Edellä mainituista syistä johtuen sivistystoimialan menot ovat vuoden 2022 aikana kasvaneet niin, että vuoden 2022 talousarviomäärärahat eivät tule riittämään. Asia on tuotu säännöllisesti esille kuukausittaisissa talousraporteissa. Syyskuun alustavien talouden toteumien perusteella on arvioitu toimialan loppuvuoden taloustilanteen kehitystä ja tarkennettu määrärahan tarvetta. 

Sivistystoimialan lisämäärärahan tarve aiheutuu edellä kuvatuista syistä seuraavasti:

Henkilöstökulujen kasvu

  • Alkuvuoden koronatilanteen aiheuttamat sairauspoissaolot, sijaiskustannusten kasvu 0,35 miljoonaa euroa.
  • Varhaiskasvatuksen ryhmäkokosäädösten ja henkilöstömitoitusten tiukennukset 1,5 miljoonaa euroa.
  • Perusopetukseen valmistavan opetuksen kasvu 0,3 miljoonaa euroa.

Palvelujen ostot

  • Työterveyshuollon kustannusten kasvu 0,4 miljoonaa euroa.

Aineet, tarvikkeet, tavarat

  • Koronatilanteen vuoksi hankitut suoja-asut ja tarvikkeet sekä tarvikkeiden hintojen nousu 0,3 miljoonaa euroa.

Yhteensä lisämäärärahan tarve on 2,85 miljoonaa euroa.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle sivistystoimialan vuoden 2022 talousarvioon 2,85 miljoonan euron määrärahan lisäystä. Perusteluina ovat erityisesti varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutosten vaikutukset sekä alkuvuoden koronatilanteen sekä Ukrainan sodan aiheuttamat ennakoimattomat lisäkustannukset, joihin ei sivistystoimialan talousarviossa ole riittävästi määrärahoja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Marianne Ostamo poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 18.44.

Valmistelija

Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 11.10.2022 § 255.

Asian käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle sivistystoimialan vuoden 2022 talousarvioon 2,85 miljoonan euron määrärahan lisäystä.

Perusteluina ovat erityisesti varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutosten vaikutukset sekä alkuvuoden koronatilanteen sekä Ukrainan sodan aiheuttamat ennakoimattomat lisäkustannukset, joihin ei sivistystoimialan talousarviossa ole riittävästi määrärahoja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 11.10.2022 § 255.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 31.10.2022 § 633.

Asian käsittely ja esittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää, että sivistystoimialan vuoden 2022 talousarvioon lisätään 2,85 miljoonan euron määräraha.

Perusteluina ovat erityisesti varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutosten vaikutukset sekä alkuvuoden koronatilanteen sekä Ukrainan sodan aiheuttamat ennakoimattomat lisäkustannukset, joihin ei sivistystoimialan talousarviossa ole riittävästi määrärahoja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Esa Kohtamäki, Martti Kujanpää, Tuomas Hatanpää

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 623 4470
Vaihde                      (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.