Kaupunginvaltuusto, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 189 Porin kaupungin ryhdyttävä neuvotteluihin Senaatti-kiinteistön kanssa sen omistaman oikeustalokiinteistön ostamiseksi tontteineen osin vaihtokaupalla Porin kaupungille, valtuustoaloite, Porin vasemmistoliiton valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja va (lisäpykälä)

PRIDno-2022-6188

Perustelut

Porin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Markku Tanttinen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite

Asia

Kuntalain suomin valtuuksin esitän Porin kaupungin ryhtyvän neuvotteluihin Senaatti-kiinteistön kanssa sen omistaman oikeustalokiinteistön ostamiseksi tontteineen osin vaihtokaupalla Porin kaupungille.

Historiaa

Porin virastotalohanketta on suunniteltun yli kymmen vuotta: Antinkadun-Valtakadun kulma hallintokorttelissa, Teljätori ja viimeksi lautakuntakierroksella oleva Rautatienpuistokatu 5 oleva entinen tyttöjen ammattikoulu. Virastotalohanke ei ole edennyt sopivien kohteiden puuttuessa eteenpäin. Ammattikoulu suuritöisenä ja kalliina näyttää olevan kustannuksiltaan ulottumattomissa.

Oikeustalo

Senaatti-kiinteistön oikeustalo tulee istuntosalien vähäisyyden vuoksi saneerattavaksi tai puretaan ja tilalle tulee suurempi rakennus. Kiinteistö on hyväkuntoinen ja sen osia on kunnostettu viimeksi noin 8 vuotta sitten. Se on alusta pitäen suunniteltu virasto- ja oikeustaloksi. Suhteellisen tuoreena rakennuksena (6000nm) siinä on tilaa runsaasti kaupungin tarpeisiin. Tontti antaa laajentua suuremman tilatarpeen syntyessä.

Koulurak:

Suojelun alaiseen kouluun ei ole yrityksistä huolimatta löytynyt sopivaa toimijaa eikä vuokralaista. Asuintaloksi siitä olisi tullut liian kallis ja viimeisin virastotalon kustannussuunnitelma nousi 30 M€:n tietämiin. Muistomerkkinä säilytykseen tyhjä talo on kallis. Tässä esitetty vaihtokauppa olisi hyvä Porin kaupungille ja Senaatti-kiinteistölle. Porin tulee tarttua tilaisuuteen ja hakea suojelupäätöksen purun ja neuvotella vaihtoehdoista Senaatti-Kiinteistön edustajien kanssa kaupan ehdoista ja purkamisesta.

Porissa 14 p:nä marraskuuta 2022

Markku Tanttinen

Kaupunginvaltuutettu (Sit/Vas) Tekninen lautakunta

Rami Virtanen

Antero Kivelä

Milka Tommila

Jani-Petteri Pajukoski

Jukka Heinonen

Jaakko Jäntti

Raisa Ranta"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.