Kaupunginvaltuusto, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Porin luontopalveluille kehittämisstrategia, valtuustoaloite, SDP valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki

PRIDno-2021-2474

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

Luontomatkailun arvo niin henkisen hyvinvoinnin kuin liiketoimintaedellytysten luojana on jatkuvassa kasvussa. Selkämeren kansallispuisto ja Yyteri sekä Joutsijärvi ovat hyviä esimerkkejä Porin seudun luonnon ainutlaatuisuudesta. Näitä helmiämme tulee kehittää pitkäjänteisesti yhdistäen herkän luonnon suojelu ja luontomatkailun liiketoimintapotentiaalin kehittäminen luomaan työtä ja toimeentuloa Poriin.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen suomin oikeuksin esitän, että Porin kaupunki käynnistää strategia- ja kehitystyön, jolla viitoitetaan näiden luontoarvojemme suojelu ja kehitys tuleviksi vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Pitkän tähtäimen strategia toisi myös uskottavuutta kunnianhimoisemmille tavoitteille kuten Joutsijärven alueen kansallispuistostatuksen hakemiselle. Strategia tuodaan päätettäväksi kaupunginvaltuuston tasolle, sen toteutumista seurataan talouden ja toiminnan seurannan yhteydessä ja siinä huomioidaan ainakin seuraavat näkökulmat:

1. Luontokohteiden rakentamisen ja ylläpidon kokonaisvastuun keskittäminen työn tekemisen koordinoinnin ja laadunvalvonnan parantamiseksi. Tällä hetkellä useat tahot pyörivät samojen toimintojen piirissä ja palautteet eivät välttämättä kulje käyttäjiltä tekijöille. Olisi luonnollista, että yksi taho kaupunkiorganisaatiossa vastaisi rakennus- ja ylläpitotoiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä sen seurannasta.

2. Yritysyhteistyön parantaminen; Luodaan säännöllinen yhteistyöverkosto alueen matkailu- ja luontopalveluja tarjoaviin yrityksiin sekä erilaisiin kolmannen sektorin toimijoihin. Näin varmistetaan eritoimijoiden toimenpiteiden samansuuntaisuus ja edistetään luontopalvelujen strategian toteutumista.

3. Huomioidaan ja kehitetään työllistämisen roolia vähintään aiemman, hyvän tason mukaisesti ja etsitään aktiivisesti uusia tapoja ja kumppaneita työllisyydenhoidon verkoston laajentamiseksi luontopalveluissa.

4. Resursoidaan luontopalvelut riittävällä tasolla, jotta toiminnan suunnittelun, toteuttamisen ja valvonnan kannalta keskeinen henkilöresurssi voidaan pitää kaupungin omilla kirjoilla.

5. Tiivistetään Porin ainutlaatuisten luontopalvelujen markkinointia - esimerkiksi tällä hetkellä netin suosituimman luontopalveluhaun, luontoon.fi-sivuston, listoilta ei löydy Porin alueen luontokohteita. Keskitetty luontokohteiden ylläpito-organisaatio olisi luonnollinen yhteistyökumppani kaupungin viestintätoimijoilla tuomaan yhteistyössä Porin luonnon erityislaatuisuutta esiin.

6. Käynnistetään Porin keskeisiin luontokohteisiin liittyvillä reiteillä ulkoilureittitoimitukset, joilla varmistetaan reittien pysyvyys ja mahdollistetaan retkeilyreitteihin liittyvien rakenteiden kehittämismahdollisuudet.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Jenni Ketonen, työllisyyspäällikkö, jenni.ketonen@pori.fi

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki, on jättänyt kaupunginvaltuuston 24.5.2021 kokouksessa valtuustoaloitteen. Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 31.5.2021 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.8.2021 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:
 

Valtuustoaloitteen perusteluissa on todettu: ”Luontomatkailun arvo niin henkisen hyvinvoinnin kuin liiketoimintaedellytysten luojana on jatkuvassa kasvussa. Selkämeren kansallispuisto ja Yyteri sekä Joutsijärvi ovat hyviä esimerkkejä Porin seudun luonnon ainutlaatuisuudesta. Näitä helmiämme tulee kehittää pitkäjänteisesti yhdistäen herkän luonnon suojelu ja luontomatkailun liiketoimintapotentiaalin kehittäminen luomaan työtä ja toimeentuloa Poriin. Porin kaupungin tulisi käynnistää strategia- ja kehitystyö, jolla viitoitetaan näiden luontoarvojemme suojelu ja kehitys tuleviksi vuosiksi ja vuosikymmeniksi." 

Porin työllisyysohjelman 2015–2025 kohta 4.4. Uusien kokeilujen Pori tukee aloitetta. Kohdan 4.4. ensimmäisenä tavoitteena on toteuttaa työllisyyden edistämiseen liittyviä innovatiivisia kokeiluja/avauksia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Valtuustoaloite sopii myös hyvin samassa kohdassa mainittuun työllisyyspalveluiden Green Care-toimintaan. Porin hyvinvointiohjelmassa 2025 on porilaisten hyvinvoinnin edistämisen tavoitteiksi asetettu kolme painopistettä, joilla on tarkennetut tavoitteet. Yhtenä tavoitteista on luonto- ja kulttuuriympäristön hyödyntäminen kaupunkilaisten aktivoimiseen. Valtuustoaloite tukee osaltaan myös näitä päämääriä.

Porin luontopalveluille kehittämisstrategia 
Porin luontopalveluiden strategia laaditaan luontopalveluiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien yhteistyönä. Luontopalveluiden strategian laadinta tulisi koostua neljästä pääkohdasta, jotka ovat: visiointi, päämäärät, analyysit ja toimintaohjelma. Strategian laadintaprosessin ja kaupunginhallituksen hyväksynnän jälkeen luontopalvelut vastaa strategian toimeenpanosta. Strategian laadinta ei kuitenkaan voi olla vain kertaluontoinen projekti, vaan sen tulee perustua visioon tulevaisuudesta, jota aina tarpeen mukaan päivitetään ja jolle on määritelty vastuutahot. 

"Resursoidaan luontopalvelut riittävällä tasolla, jotta toiminnan suunnittelun, toteuttamisen ja valvonnan kannalta keskeinen henkilöresurssi voidaan pitää kaupungin omilla kirjoilla" (valtuustoaloite kohta 4.) Porin luontopalveluihin ja luontomatkailuun liittyvien palvelujen nykyinen ”ekosysteemi” on pääsääntöisesti integroituna kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialalle ja osittain myös tekniselle toimialalle. Teknisellä toimialalla on vastuullaan yksittäisiä luontopolkuja esimerkiksi Polsanluodossa ja Viikinäisissä. Joitakin tehtäviä on toteutettu tukemalla avustuksilla järjestötoimijaa. Avustusperusteinen tukijärjestelmä ei voi kuitenkaan palveluiden tuottamisessa enää jatkua. Asiantuntijuus varsinaisten luontopalveluiden toiminnoissa on keskittynyt elinvoima- ja ympäristötoimialan eri yksiköihin. Tämä toimiva rakenne on syytä edelleen säilyttää. Luontopalvelut tulee jatkossakin rakentaa nykyisten vastuualueiden mukaisesti, mutta erikseen nimetä yksiköistä luontopalveluiden kokonaisuudesta vastuussa olevat henkilöt. Nämä asiantuntijat muodostavat ns. Luonto-tiimin.

Luonto-tiimin henkilöresurssi tulisi muodostua tehtävään erikseen nimetyistä viidestä asiantuntijasta, jotka yksiköittäin sijoittuvat seuraavasti: 
Nykyisen mallin mukaisesti työllisyyspalveluiden Luontopajan esimiestyö vaatii yhden päätoimisen henkilöresurssin. Retkeilyreittien huoltovastuiden kasvaessa tarvitaan lisäksi yksi uusi henkilöresurssi Luontopajan työvalmentajan tehtäviin ohjaamaan määräaikaisia, palkkatuella työllistettyjä työntekijöitä ja turvaamaan toiminta. Lisääntyneet huoltovastuut lisäävät myös resurssointitarvetta työvälineisiin ja tarvikkeisiin. Työllisyyspalveluiden Luontopajan vastuualueena on tällä hetkellä Porin Karhureitin (Ahlainen, Noormarkku ja Joutsijärvi) suunnittelu, rakennus ja ylläpito. Karhureitin yhteispituus on noin 150 km ja se pitää sisällään noin tuhat eri rakennetta. Luontopaja huolehtii pitkäaikaistyöttömien rekrytoinneista tehtäviin (vuositasolla n. 30–60 työllistettyä) ja siihen liittyvästä hallinnosta ja tarvittavasta sidosryhmäyhteistyöstä. Luontopajan toiminta tukee kaupungin työllisyystavoitteita, mutta myös imagollisia ja matkailullisia tavoitteita. Luontopajan tukikohdassa veturitalleilla vuokrataan yleisölle retkeilyvälineitä, kuten telttoja, makuupusseja, rinkkoja, lumikenkiä ja nuotioastioita. Näiden lisäksi Luontopaja vuokraa soutuveneitä Joutsijärvellä ja Mustalahden riihen varaustupaa Noormarkussa. Kirjastokortilla voi lainata mm. fatbikejä. Luontopajalta tarjotaan myös karttoja ja vinkkejä retkeilyyn. Luontopaja toimii Porin työllisyysohjelman 4.4. kohdassa mainitun Green Care -toimintamallin pohjalta (kts. www.gcfinland.fi). Green Care on luontoon liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua tieteellisesti tutkittujen luonnon hyvinvointivaikutusten avulla. Euroopassa Green Care-käsite yhdistetään paljolti juuri sosiaaliseen työllistämiseen. 

Valtuustoaloitteen 1. kohdassa todetaan: ”Luontokohteiden rakentamisen ja ylläpidon kokonaisvastuun keskittäminen työn tekemisen koordinoinnin ja laadunvalvonnan parantamiseksi. Tällä hetkellä useat tahot pyörivät samojen toimintojen piirissä ja palautteet eivät välttämättä kulje käyttäjiltä tekijöille. Olisi luonnollista, että yksi taho kaupunkiorganisaatiossa vastaisi rakennus- ja ylläpitotoiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä seurannasta.” Valtuustoaloitteen kohdassa 3. todetaan: ”Huomioidaan ja kehitetään työllistämisen roolia vähintään aiemman, hyvän tason mukaisesti ja etsitään aktiivisesti uusia tapoja ja kumppaneita työllisyydenhoidon verkoston laajentamiseksi luontopalveluissa.” Valtuustoaloitteen kohdassa 5. todetaan luontokohteiden markkinointiin liittyen: ”Keskitetty luontokohteiden ylläpito-organisaatio olisi luonnollinen yhteistyökumppani kaupungin viestintätoimijoille tuomaan yhteistyössä Porin luonnon erityislaatuisuutta esiin.”  Tämä keskitetty koko kaupunkiorganisaatiota ja kaikkia yksiköitä koskeva luontopalveluiden hallinnointi, luontopalveluihin työllistettävien pitkäaikaistyöttömien rekrytointi/koordinointi, kokonaisvaltainen suunnittelutyö sekä yhteistyö kaupungin viestintätoimijoiden kanssa vaatii erikseen nimetyn kaupungin luontopalveluiden kokonaisuudesta vastuussa olevan asiantuntijaresurssin. Vastaavaa henkilöresurssia ei kaupunkiorganisaatiossa tällä hetkellä ole ja sen saaminen vaatisi taloudellista panostusta tai tehtävien uudelleen järjestelyjä. 

Suunnittelu- ja kehittämisyksikössä vastuualueena on Yyterin, Meri-Porin ja merialueiden luontorakenteet sekä erityisesti luonnonsuojelu. Nykyisen mallin mukaisesti tästä on vastannut yksikössä yksi työntekijä.  

Matkailu- ja markkinointiyksikön vastuualueena on Yyterin ja luontopalveluiden markkinointi, viestintä ja valtuustoaloitteen kohdan 2. mukainen yritysyhteistyö. Yksikön vastuulla on myös valtuustoaloitteen kohdan 5. mukainen Porin luontopalveluiden kokonaisvaltainen markkinointi ja esimerkiksi luontoon.fi-sivuston ja vastaavien merkittävien portaalien ylläpito. Tämä vaatii vähintään yhden vastuuhenkilön osittaista työpanosta.

Käynnistetään Porin keskeisiin luontokohteisiin liittyvillä reiteillä ulkoilureittitoimitukset, joilla varmistetaan reittien pysyvyys ja mahdollistetaan retkeilyreitteihin liittyvien rakenteiden kehittämismahdollisuudet (valtuustoaloite kohta 6.) Ulkoilureiteistä säädetään ulkoilulaissa. Valtuustoaloitteen ulkoilureittitoimitusta koskeva kohta 6. on tarpeellista toteuttaa turvaamaan Porin kaupungin retkeilyreittejä nyt ja tulevaisuudessa. 

Joutsijärven alueen kansallispuistostatuksen hakeminen 
Joutsijärven retkeilyreitin alue on Porin kaupungin omistuksessa. Kansallispuisto voidaan perustaa ainoastaan valtion maille, jolloin valtio myös vastaa sen ylläpidosta. Kukin kansallispuisto perustetaan erityislailla. Puisto voidaan perustaa vain valtion omistamille maille ja vesille. Sen pinta-alan on oltava perustamisvaiheessa vähintään 1000 hehtaaria. Joutsijärven pinta-ala on tähän riittävä. Perustettavan kansallispuiston alueella on oltava merkitystä yleisenä luonnonnähtävyytenä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kannalta. Nämäkin kriteerit Joutsijärvellä täyttyvät. Asian etenemiseen pystytään vaikuttamaan kaupungin päätöksenteossa.

Päätös

Esittelijä päätti poistaa asian esityslistalta. 

Valmistelija

Jenni Ketonen, työllisyyspäällikkö, jenni.ketonen@pori.fi

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki, on jättänyt kaupunginvaltuuston 24.5.2021 kokouksessa valtuustoaloitteen. Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 31.5.2021 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.8.2021 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Elinvoima- ja ympäristölautakunta pitää valtuustoaloitetta hyvänä ja sitä voidaan pitää tärkeänä asiana. Porin luontopalveluille laaditaan ohjelma, joka valmistellaan luontopalveluiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien yhteistyönä. Ohjelman laatimiselle on varattava tarvittavat resurssit. Ohjelman laadintaprosessin ja kaupunginhallituksen hyväksynnän jälkeen luontopalvelut vastaa ohjelman toimeenpanosta.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Valmistelija

Ismo Ahonen, kaupunginpuutarhuri, ismo.ahonen@pori.fi

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki, on jättänyt kaupunginvaltuuston 24.5.2021 kokouksessa valtuustoaloitteen. Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 31.5.2021 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.8.2021 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Teknisen toimialan lausunto:

TEK Infrayksikön Infran kunnossapito ja Liikuntapaikat keskittyvät asuinalueiden yhteydessä ja läheisyydessä olevien liikunta – ja viheralueiden, pääosin asemakaava-alueella olevien polkuverkostojen toimintojen kehittämiseen ja kunnossapitoon sekä Yyterin uimarannan kunnossapitoon. Lisäksi Infran kunnossapito vastaa kaikkien kaupungin omistamien metsien hoidosta sekä venepaikkojen ja veneilyreittien kunnossapidosta. 

Infrayksikkö näkee, että asuinalueiden yhteydessä ja läheisyydessä olevien liikunta – ja viheralueiden, pääosin asemakaava-alueella olevien polkuverkostojen, Yyterin uimaranta sekä kaupungin metsien hoito ja veneilyyn liittyvät toiminnot, tulee jatkossakin kuulua Infrayksikön vastuulle. Muut luontokohteet on perusteltua keskittää yhden toimijan vastuulle.

Yritysyhteistyön ja matkailu-/luontopalveluiden kehittäminen on kaupungin elinvoimaisuuden kannalta kannatettava asia. Infrayksiköllä on vuosikymmenten kokemus työllistämisen käytöstä kaupunkiympäristön ja työttömien motivoinnin hyväksi. Uusien toimintatapojen kehittäminen vanhojen ja hyväksi koettujen toimintatapojen rinnalla, koetaan Infra yksikössä kannatettavana. 

Tekninen lautakunta on hyväksynyt Tammen tilan metsienhoito-ohjelman vuosille 2019-2069. Metsänhoidon suunnaksi valittiin retkeily- ja virkistyspainotteinen metsänhoito, jonka mukaan alueen metsänhoitoa tulevaisuudessa toteutetaan.  TEK Infrayksikkö ei näe Tammen tilan kansallispuiston toteuttamista välttämättömänä luontoarvojen säilyttämisen kannalta. 

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle aloitteeseen edellä olevan vastauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.5.2021 § 119 valtuustoaloitteen koskien Porin luontopalveluiden kehittämisstrategiaa. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.5.2021 § 428 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto 15.9.2021 §187 ja teknisen lautakunnan lausunto 18.10.2022 § 193) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.5.2021 § 119 valtuustoaloitteen koskien Porin luontopalveluiden kehittämisstrategiaa. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.5.2021 § 428 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 7.11.2022 § 668.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto 15.9.2021 §187 ja teknisen lautakunnan lausunto 18.10.2022 § 193) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.