Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Pieneläinpäivystyksen järjestäminen 1.4.2023 alkaen

PRIDno-2021-554

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Elina Sipilä, kaupungineläinlääkäri, elina.sipila@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n (Evidensia) välisen hankintasopimuksen nojalla Evidensia on tuottanut yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystyksen 1.9.-31.12.2021 välisenä aikana Porissa viikonloppuisin sekä arkisin virka-aikaan. Evidensian oli määrä alkaa tuottaa yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystys 1.1.2022 alkaen Porissa ympärivuorokautisesti hankintapäätöksen ja -sopimuksen mukaisesti.

Evidensian joulukuussa saapuneen ilmoituksen mukaan yhtiö ei kuitenkaan pystynyt eläinlääkäripulan takia tuottamaan pieneläinpäivystystä 1.1.2022 alkaen ympärivuorokautisesti Porissa. Porin klinikka pystyi kuitenkin vuodenvaihteen jälkeen päivystämään viikonloput perjantai-illasta maanantaiaamuun sekä arkisin virka-aikana klo 8-16. Porin kaupungin ja Evidensian välisessä 29.12.2021 päivitetyssä sopimuksessa sovittiin, että Evidensia tuottaa arki-iltojen ja -öiden pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään 1.1.-31.3.2022 välisenä aikana. Yhteistoiminta-alueen päivystysasiakkaat voivat vapaasti käyttää kumpaa tahansa toimipistettä valintansa mukaan. Evidensian klinikka Syke Porissa on myös auki arkisin kello 20 saakka ja ottaa tuolloin mahdollisuuksien mukaan ajanvarauksella vastaan myös kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita. Lisäksi Evidensia tarjoaa yhteistoiminta-alueen asiakkaiden käyttöön etäeläinlääkärin neuvontapalvelunsa, joka on arkisin auki klo 8-20.

Evidensian kanssa pidettiin 1.3.2022 seurantapalaveri koskien päivystyksen tilannetta 1.4.2022 alkaen.  Palaverissa yhtiön toimitusjohtaja kertoi, että tällä hetkellä yhtiö ei ole saanut palvelukseensa päivystävää eläinlääkäriä, jonka turvin voitaisiin luvata, että pieneläinpäivystys pystyttäisiin järjestämään kokoaikaisesti Porin klinikalla 1.4.2022 alkaen. Yhtiö suuntaa tällä hetkellä rekrytointiaan ulkomaille, lähinnä Puolaan ja Baltiaan, jossa sillä on toimipisteitä jo ennestään. Ulkomailta tapahtuva rekrytointi ei valitettavasti tule korjaamaan tilannetta nopeasti. Yhtiö satsaa kuitenkin rekrytointiin tosissaan ja sillä on käytettävissään 1,5 henkilötyövuoden panos pelkästään rekrytointiin, koska eläinlääkäreistä on pulaa myös muilla yhtiön klinikoilla kuin Porissa. 

Uusi seurantapalaveri yhtiön kanssa pidettiin 23.3.2022. Palaverissa yhtiön edustajat kertoivat, että rekrytointiin tarvitaan edelleen lisäaikaa ja että yhtiö ei edelleenkään pysty järjestämään sopimuksen mukaista pieneläinpäivystystä Porissa ympärivuorokautisesti. Tämän johdosta Evidensian kanssa neuvoteltiin päivystyssopimuksen päivittämisestä niin, että Evidensia tuottaa arki-iltojen ja -öiden pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään edelleen 1.4.-30.9.2022 välisenä aikana. Arkipäivien kello 8-16, arkipyhien ja viikonloppujen päivystys tuotetaan edelleen Porissa. Palvelun peruskuukausihinta olisi viimevuotta vastaavasti 13 000 euroa (alv 0 %) kuukaudelta, jota arkipyhät korottaisivat 2 000 eurolla. Kokoaikainen päivystys siirretään alkuperäisen sopimuksen mukaisesti takaisin Poriin heti, mikäli Evidensian rekrytointityö tuottaa tuloksia jo ennen syyskuun loppua.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan päivittämään Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n välistä hankintasopimusta perusteluissa esitetyn mukaisesti siten, että Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy tuottaa arki-iltojen ja -öiden pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään 1.4.-30.9.2022 välisenä aikana. Kokoaikainen päivystys siirretään alkuperäisen sopimuksen mukaisesti takaisin Poriin ennen lokakuuta, mikäli Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n rekrytointityö tuottaa tuloksia ennen tätä. Elinvoima- ja ympäristölautakunta valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan päivitetyn sopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi
Joni Mustonen, ympäristöinsinööri, joni.mustonen@pori.fi
Bela Arosalo, bela.arosalo@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n (Evidensia) välisen hankintasopimuksen ja siihen tehtyjen muutosten nojalla Evidensia on tuottanut yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystyksen 1.9.2021-30.9.2022 välisenä aikana Porissa viikonloppuisin sekä arkisin virka-aikaan. Arki-iltojen- ja öiden päivystys on järjestetty yhtiön Tampereen ja Raision toimipisteissä. Evidensian oli määrä alkaa tuottaa yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystys 1.10.2022 alkaen Porissa ympärivuorokautisesti hankintapäätöksen ja -sopimuksen mukaisesti.

Evidensian kanssa on käyty tiivistä keskustelua, jotta yhtiö saisi järjestettyä pieneläinpäivystyksen ympärivuorokautisesti Porin toimipisteessään. Lautakunta on elokuun suunnittelukokouksessaan tutustunut Evidensian klinikkatiloihin ja keskustellut pieneläinpäivystyksen tilanteesta ja erilaisista järjestelyvaihtoehdoista yhtiön edustajien kanssa.  Eläinlääkäreiden rekrytointivaikeudet eivät kuitenkaan ole edelleenkään helpottaneet, joten sopimuksen täysimääräinen käyttöönotto ei ole toistaiseksi mahdollista.

Evidensian kanssa pidettiin 23.9.2022 seurantapalaveri koskien päivystyksen tilannetta 1.10.2022 alkaen.  Palaverissa klinikan johtaja kertoi, että yhtiö on saanut palkattua uuden eläinlääkärin, mikä mahdollistaa arkipäivystysaikojen laajentamisen Porissa. Ympärivuorokautisen päivystyksen järjestäminen vaatii kuitenkin vielä vähintään yhden eläinlääkärin rekrytoimisen. Yhtiö jatkaa edelleen rekrytointia ja tavoitteena on, että rekrytointi tuottaisi tulosta siten, että päivystys järjestettäisiin viimeistään 1.1.2023 alkaen ympärivuorokautisesti Porin toimipisteessä.

Seurantapalaverissa esitetyn johdosta Evidensian kanssa neuvoteltiin hankintasopimuksen päivittämisestä edellä esitetyn mukaiseksi. Evidensia tuottaa siten arki-iltojen ja -öiden pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään edelleen 1.10.-16.10.2022 välisenä aikana. Arkipäivien kello 8-16, arkipyhien ja viikonloppujen päivystys tuotetaan edelleen Porissa. Aikavälillä 17.10.2022-31.12.2022 arkipäivystys laajenee Porissa aikavälille kello 8-20, jolloin ainoastaan arkiöiden päivystys (kello 20-08) järjestetään Evidensian Tampereen ja Raision toimipisteissä. Muutoin päivystys järjestetään Porin toimipisteessä. Palvelun peruskuukausihinta olisi viimevuotta vastaavasti 13 000 euroa (alv 0 %) kuukaudelta, jota arkipyhät korottaisivat 2 000 eurolla. Kokoaikainen päivystys siirretään alkuperäisen sopimuksen mukaisesti takaisin Poriin heti, mikäli Evidensian rekrytointityö tuottaa tuloksia jo ennen vuoden loppua.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan vs. toimialajohtajan päivittämään Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n välistä hankintasopimusta perusteluissa esitetyn mukaisesti siten, että Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy tuottaa arki-iltojen ja -öiden pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään 1.-16.10.2022 ja arkiöiden (klo 20-08) pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään 17.10.-31.12.2022. Muutoin päivystys järjestetään Porin toimipisteessä. Ympärivuorokautinen päivystys siirretään alkuperäisen sopimuksen mukaisesti takaisin Poriin ennen vuoden loppua, mikäli Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n rekrytointityö tuottaa tuloksia ennen tätä.

Elinvoima- ja ympäristölautakunta valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan vs. toimialajohtajan allekirjoittamaan päivitetyn sopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n (Evidensia) välisen hankintasopimuksen ja siihen tehtyjen muutosten nojalla Evidensia on tuottanut yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystyksen 1.9.2021-30.9.2022 välisenä aikana Porissa viikonloppuisin sekä arkisin virka-aikaan. Arki-iltojen ja -öiden päivystys on järjestetty yhtiön Tampereen ja Raision toimipisteissä. Aikavälillä 1.10.-31.12.2022 Porissa järjestetty päivystysaika on laajentunut arkipäivinä kello 8-20 väliseksi ajaksi. Näin ollen ainoastaan arkiöiden (klo 20-08) päivystys järjestetään Tampereen ja Raision toimipisteissä aikavälillä 1.10.-31.12.2022. Viimeisimmän sopimusmuutoksen mukaan Evidensian oli määrä alkaa tuottaa yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystys Porissa ympärivuorokautisesti hankintapäätöksen ja -sopimuksen mukaisesti 1.1.2023 alkaen.

Evidensian kanssa on käyty tiivistä keskustelua, jotta yhtiö saisi järjestettyä pieneläinpäivystyksen ympärivuorokautisesti Porin toimipisteessään. Eläinlääkäreiden rekrytointivaikeudet eivät kuitenkaan ole edelleenkään helpottaneet, joten sopimuksen täysimääräinen käyttöönotto ei ole toistaiseksi mahdollista.

Evidensian kanssa pidettiin 2.12.2022 seurantapalaveri koskien päivystyksen tilannetta 1.1.2023 alkaen. Palaverissa Porin klinikan johtaja sekä yhtiön yhdyskuntasuhdejohtaja kertoivat tämän hetken rekrytointitilannetta. Ympärivuorokautisen päivystyksen järjestäminen vaatii vielä vähintään yhden eläinlääkärin rekrytoimisen. Yhtiö jatkaa edelleen rekrytointia ja käy jatkuvaa keskustelua eläinlääkäreiden rekrytoimiseksi Poriin sekä priorisoi Porin toimipistettä yhtiön rekrytointityössä. Tavoitteena on, että rekrytointi tuottaisi tulosta siten, että päivystys järjestettäisiin viimeistään 1.4.2023 alkaen ympärivuorokautisesti Porin toimipisteessä.

Seurantapalaverissa esitetyn johdosta Evidensian kanssa neuvoteltiin hankintasopimuksen päivittämisestä aikavälille 1.1.-31.3.2023. Evidensia tuottaisi edelleen arkiöiden päivystyksen (kello 20-08) yhtiön Tampereen ja Raision toimipisteissä. Muutoin päivystys järjestettäisiin Porin toimipisteessä. Palvelun peruskuukausihinta olisi kuluvaa vuotta vastaavasti 13 000 euroa (alv 0 %) kuukaudelta, jota arkipyhät korottaisivat 2 000 eurolla. Kokoaikainen päivystys siirrettäisiin alkuperäisen sopimuksen mukaisesti takaisin Poriin heti, mikäli Evidensian rekrytointityö tuottaa tuloksia jo ennen huhtikuun alkua.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää, että Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n väliseen hankintasopimukseen tehdään perusteluissa esitetyn mukainen muutos aikavälille 1.1.-31.3.2023. Aikavälillä 1.1.-31.3.2023 Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy tuottaa arkiöiden (klo 20-08) pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään. Muutoin päivystys järjestetään Porin toimipisteessä. Ympärivuorokautinen päivystys siirretään alkuperäisen sopimuksen mukaisesti takaisin Poriin ennen huhtikuun loppua, mikäli Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n rekrytointityö tuottaa tuloksia ennen tätä.

Elinvoima- ja ympäristölautakunta valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan vs. toimialajohtajan allekirjoittamaan Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n väliseen hankintasopimukseen aikaväliksi 1.1.-31.3.2023 tehtävän muutoksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n (Evidensia) välisen hankintasopimuksen ja siihen tehtyjen muutosten nojalla Evidensia on tuottanut yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystyksen 1.9.2021-30.9.2022 välisenä aikana Porissa viikonloppuisin sekä arkisin virka-aikaan ja 1.10.2022-31.3.2023 välisenä aikana viikonloppuisin ja arkisin kello 8-20. Myöhäisten arki-iltojen sekä arkiöiden päivystys on järjestetty yhtiön Tampereen ja Raision toimipisteissä. Evidensian oli määrä alkaa tuottaa yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystys 1.4.2023 alkaen Porissa ympärivuorokautisesti hankintapäätöksen ja -sopimuksen mukaisesti.

Evidensian kanssa on käyty jatkuvaa keskustelua, jotta yhtiö saisi järjestettyä pieneläinpäivystyksen ympärivuorokautisesti Porin toimipisteessään. Evidensian kanssa pidettiin 10.3.2023 seurantapalaveri koskien päivystyksen tilannetta 1.4.2023 alkaen.  Palaverissa klinikan johtaja kertoi tämän hetken rekrytointitilannetta. Yhtiö on edistynyt rekrytoinneissaan ja yhtiöin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että yhtiö saisi aloitettua ympärivuorokautisen päivystyksen Porissa 26.6.2023 alkaen.

Seurantapalaverissa esitetyn johdosta Evidensian kanssa neuvoteltiin hankintasopimuksen päivittämisestä edellä esitetyn mukaisesti. Evidensia tuottaisi edelleen arkiöiden päivystyksen (kello 20-08) yhtiön Tampereen ja Raision toimipisteissä 25.6.2023 asti. Muutoin päivystys järjestetään Porin toimipisteessä. Palvelun peruskuukausihinta olisi aiempaa vastaavasti 13 000 euroa (alv 0 %) kuukaudelta, jota arkipyhät korottaisivat 2 000 eurolla per arkipyhä. Kesäkuulta peruskuukausihinta suhteutetaan sopimuksen voimassaoloaikaan. Mikäli yhtiöllä on valmius ympärivuorokautisen päivystyksen aloittamiseksi Porissa jo ennen 26.6.2023 aloittaa yhtiö ympärivuorokautisen päivystyksen heti kun riittävä valmius on saavutettu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää, että Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n välistä hankintasopimusta päivitetään perusteluissa esitetyn mukaisesti siten, että Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy tuottaa arkiöiden (klo 20-08) pieneläinpäivystyksen Tampereen ja Raision toimipisteissään 25.6.2023 asti. Muutoin päivystys järjestetään Porin toimipisteessä. Ympärivuorokautinen päivystys järjestetään alkuperäisen sopimuksen mukaisesti Porissa jo ennen 26.6.2023, mikäli yhtiöllä on valmius aloittaa ympärivuorokautinen päivystys ennen edellä mainittua ajankohtaa.

Elinvoima- ja ympäristölautakunta valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan vs. toimialajohtajan allekirjoittamaan Porin kaupungin ja Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n väliseen hankintasopimukseen aikaväliksi 1.4.-25.6.2023 tehtävän muutoksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Yhtiö, ympäristö- ja terveysvalvontayksikön päällikkö, kaupungineläinlääkäri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.