Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Yhteenveto vuoden 2022 ympäristökasvatuksesta

PRIDno-2023-931

Valmistelija

  • Heli Välimaa, ympäristösuunnittelija, heli.valimaa@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikkö vastaa kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetussa laissa määrätyistä ympäristönsuojelun edistämistehtävistä kunnassa. Ne sisältävät ympäristönsuojelua koskevaa ohjausta, neuvontaa, tiedottamista, valistusta ja koulutusta -  ympäristökasvatusta laaja-alaisesti määriteltynä.

Useita ympäristökasvatuksen teemapäiviä ja -viikkoja toteutetaan yhteisvoimin jäteneuvonnan ja hankkeiden, kuten CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hankkeen kanssa. Jäteneuvonnan ympäristökasvatustyötä käsitellään yksityiskohtaisesti sen omassa vuosiyhteenvedoissa. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat myös luonto- ja ympäristöseurat, kestävän kehityksen edistämistyötä tekevät järjestöt sekä kaupungin eri toimialat.

Ympäristökasvatusta suunnataan lähtökohtaisesti kaiken ikäisille kaupunkilaisille. Merkittäviä kohderyhmiä ovat päiväkodit ja koulut.

Tapahtuminen ja retkien järjestäminen erilaisissa luontokohteissa ja myös rakennetussa ympäristössä on keskeinen osa ympäristökasvatustyötä. Koronaepidemia vuoksi retkiä ja tapahtumia oli edelleen vähemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina. Koronatilanne laski myös osaltaan ainakin joidenkin tapahtumien osallistujamääriä. 

Liitteeseen on koottu yhteenveto vuoden 2022 toteutuneesta ympäristökasvatuksesta.

Suunnittelu- ja kehittämisyksikön nykyiset resurssit kattavasta opastamisesta kestävään elämäntapaan ovat hyvin rajalliset, sillä jäteneuvonnalla ja hankkeilla on ollut merkittävä rooli ympäristökasvatuksessa. Suunnittelu- ja kehittämisyksikössä meneillään olevissa hankkeissa ei ole ympäristökasvatukseen painottuvia osa-alueita. Jätehuollon yhtiöittämisen myötä jäteneuvojien ympäristökasvatuksellinen työpanos siirtyy yhtiöön. Muutamien, vuosien saatossa vakiintuneiksi muodostuneiden tapahtumien osalta jatkosuunnitelmat ja työjako tulevan jätehuoltoyhtiön ympäristökasvatustyön kanssa on vielä ratkaisematta.  

Kuluvan vuoden aikana luontoretkiä ja -tapahtumia pyritään järjestämään keväästä syksyyn koronavuosia edeltäneeseen malliin. Suunnitteilla on 11 retkeä ja aihepiireinä muun muassa perhoset, käävät ja sienet. Vieraslajiasiaa pidetään esillä Porin jokisuiston vieraskasvilajit hallintaan -yhteistyöhankkeessa teknisen toimialan infrayksikön kanssa ja sen yhteydessä järjestettävässä vieraslajinäyttelyssä. Maaliskuun lopulla nostetaan esille Earth Hour-teemaa, ja syyskuun alussa viikolla 36 ohjelmassa on koulujen ympäristöviikko.

Vuoden 2022 Mahanpuruja muovista - roskaantumisen vastaisessa kampanjassa yhteistyö kaupungin eri toimialojen kesken ja osaamisen yhdistäminen yhteisen päämäärän hyväksi toimi saumattomasti. Kampanjaa on tarkoitus jatkaa elokuussa suunnittelu- ja kehittämisyksikön, Lastenkulttuurikeskus Kruunupään ja teknisen toimialan kesken viestintään ja tutkimukseen painottuvasti.

Eettisen vastuullisuuden ja Reilun kaupan edistämisen osalta tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten tietoa Reilun kaupan järjestelmästä ja tuotteista sekä kaupungin sitoutumista eettisiin hankintoihin. Tämän vuoden alusta lähtien Palveluliikelaitos on hankkinut kaikki banaanit reiluina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteen mukaisen yhteenvedon vuonna 2022 toteutetusta ympäristökasvatuksesta.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.