Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto: Porin kaupungin kartoitettava pienydinvoimalalle soveltuvat sijainnit sekä käynnistettävä tarvittavat kaavamuutokset, valtuustoaloite, useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Christa Lahto

PRIDno-2022-6758

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Christa Lahto jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porin kaupunginvaltuusto
—————————————
Aloite 12.12.2022
—————————————
Porin kaupungin kartoitettava pienydinvoimalalle soveltuvat sijainnit sekä käynnistettävä tarvittavat kaavamuutokset
—————————————
Me allekirjoittaneet esitämme, että Porin kaupunki aloittaa  selvitystyön soveltuvista sijainneista alueellaan pienydinvoimalalle. Saadun kartoituksen pohjalta tulee tehdä myös kaavamuutokset ja mahdolliset muut tarvittavat toimenpiteet.

Maailmalla kehitetään nyt vauhdilla pienydinvoimaloita yhtenä erinomaisena vaihtoehtona hiilineutraalin lämmön ja sähkön tuottajaksi. Arvioiden mukaan osa Euroopan pienreaktoreista saattaa olla rakenteilla lähivuosina. Tällä hetkellä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n johdolla kootaan yhteen pienydinvoimaloista kiinnostuneita tahoja. VTT on myös aloittanut suomalaisen kaukolämmön tuotantoon tarkoitetun pienydinreaktorin kehitystyön. Pienydinvoimalan sijoittuessa kaupungin lähistölle mahdollistuu sähköntuotannon lisäksi lämpöä kaukolämpöverkkoon. Muutamat Suomen kaupungit ovat jo aloittaneet selvittelyitä mahdollisiksi sijoituspaikoiksi. Pori ei saa jäädä viivytellen vain seuraamaan muiden ennakoivia toimia energiaomavaraisuudessa (ja samalla energian hinnan ennakoitavuudessa). On tärkeää, että täälläkin ollaan asiaan varauduttu ajoissa ja samalla näyttäydymme kaupunkina positiivisesti alan yrityksille.

Porissa 12.12.2022
Christa Lahto
Niko Viinamäki
Matti Välimäki"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Janne Vartia, vs. yksikön päällikkö, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksik, janne.vartia@pori.fi
  • Risto Reipas, kaupunkisuunnittelupäällikkö, risto.reipas@pori.fi

Perustelut

Useat valtuutetut,​ ensimmäinen allekirjoittaja Christa Lahto, ovat jättäneet kaupunginvaltuuston 12.12.2022 kokouksessa valtuustoaloitteen Porin kaupungin kartoitettava pienydinvoimalalle soveltuvat sijainnit sekä käynnistettävä tarvittavat kaavamuutokset. Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää 19.12.2022 kokouksessaan aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan lausunnon 31.3.2023 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Yhteenveto

Keskustelun käynnistäminen pienydinvoiman mahdollisuuksista Porissa on erittäin ajankohtaista. Satakunnan Kansa uutisoi pienydinvoiman mahdollisuuksista näyttävästi 6.3.2023. Pienydinvoimalat ovat keskeinen väline hiilineutraalin kaukolämmön tuottamiseksi tulevaisuudessa.

Pienydinvoimaloiden sijoittumisen kriteerit eivät kuitenkaan ole vielä selvillä, eikä niitä ohjaavaa, nykyistä kevyempää lainsäädäntöä ole. Siksi pienydinvoimaloiden sijoituskohteiden etsimistä ja kaavoittamista ei voida vielä käynnistää. Laajempi pienydinvoimaloiden sijaintipaikkaselvitys on ajankohtainen aikaisintaan 30-luvulla. Pori Energia Oy tai vastaava toimija on omien investointisuunnitelmiensa puitteissa aloitteellinen osapuoli sijoituspaikkojen selvittämisessä.

Taustoitus

Pori Energia Oy on ollut yhdessä VTT:n, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja 10 muun kaukolämmön tuottajan kanssa aktiivisesti selvittämässä ydinkaukolämmön kehittämismahdollisuuksia Suomessa. Selvityksen perusteella julkaistiin alkuvuodesta julkilausuma, jossa seuraavaan hallitusohjelmaan toivotaan päätöksiä erityisesti pienydinvoimalan pilottihankkeen rahoituksesta ja lainsäädännön uudistamisesta. Pienydinvoimaloiden kehitys on nyt siis pilotointivaiheessa, jossa teknisen toimivuuden lisäksi etsitään ratkaisuja rahoituksen ja lupaprosessin ongelmiin. Tavoitteena on, että ensimmäiset ydinkaukolämpövoimalat voitaisiin rakentaa Suomeen 2030-luvulla.

Pienydinvoimaloiden kehitystyö tekniikan, sijainnin ja lainsäädännön osalta on siis vielä kesken. Erityisesti kaavoitus- ja lupaprosessit vaativat pienydinvoimaloille sovellettua, uutta lainsäädäntöä. Kaukolämmön tuotantoon tarkoitettu pienydinvoimala voidaan sijoittaa nykyisiä ydinvoimaloita lähemmäksi asutusta, mikä on kaukolämmön tuotannon kannalta olennaista. Turvallisuuskriteereitä ei kuitenkaan vielä ole päätetty ja viety lainsäädäntöön. Siksi pienydinvoimaloille mahdollisten sijoituskohteiden kartoittaminen ja kaavoittaminen ei juuri nyt ole mahdollista.

Nykylainsäädännöllä pienydinvoimaloiden kaavoitusprosessi voi kestää pahimmillaan jopa seitsemän vuotta ja investointi on yli 100 miljoonaa euroa.

Ongelmien ratkaisemiseksi VTT:n tavoitteena on rakentaa ensimmäinen pilottilaitos Suomeen vuonna 2030. Ydinkaukolämmön laajempi rakentaminen voi lähteä käyntiin vasta tästä pilottilaitoksesta saatujen kokemusten pohjalta. VTT etsii kaupunkia pilottilaitokselle ja on ollut aktiivinen tässä myös Pori Energian suuntaan. Jos Pori Energia päättää olla Suomen ensimmäisen ydinkaukolämmön pilot-hankkeen rakentaja, on Porin kaupunkisuunnittelu mukana tarvittavassa sijaintipaikan etsimisisessä ja kaavoituksessa. Juuri nyt ei Porin kaupungissa kuitenkaan ole tarvetta kaukolämpökapasiteetin lisäämiseen, ja kaukolämmön pohjakuormalaitokset ovat suhteellisen uusia.

Porin kaupunkisuunnittelu tekee jatkuvaa yhteistyötä Porin energian kanssa energiantuotantoon tarvittavien aluevarausten pitämiseksi ajan tasalla. Kun pienydinvoimaloiden tekninen kehitystyö on 2030-luvulla valmis ja sijoittumisen lainsäädäntö päivitetty, päättää Porin energia lähteekö se investoimaan ydinkaukolämpöön. Päätökseen vaikuttavia tekijöitä ovat polttamisen hyväksyttävyys, muutokset verotuksessa, nykyisten CHP-laitosten tekninen käyttöikä, kilpailevat teknologiat, pienydinvoiman rahoitusmallit sekä Porin kaukolämmön tarpeen kehitys. Kaavoitusaloite ydinkaukolämpövoimalalle tulee Pori Energialta tai vastaavalta toimijalta.

Satakunnassa on käynnissä myös maakuntakaavan uudistaminen, jossa vihreän siirtymän energiantuotanto on keskeinen tavoite. Porin kaupunki on lausunnossaan nostanut pienydinvoimalat yhdeksi suunnittelukohteeksi.

Lausunnon pohjana on käytetty seuraavia lähteitä:

  • Satakunnan Kansa 6.3.2023 
  • YLE:n artikkeli VTT:n selvityksestä; Esitimme 10 kysymystä pienreaktorista
  • Ydinkaukolämpö; julkilausuma 18.1.2023 
  • Ydinkaukolämpöselvityksen loppuraportti VTT 
  • Selvitys pienydinreaktoreiden kaavoituksesta ja luvituksesta, Energiateollisuus ry 2021 
  • VTT:n Ydinenergia -tutkimusalueen johtaja Tommi Nymanin haastattelu
  • Pori Energia Oy:n Teknologia-asiantuntija Rudi Dieterin ja avainasiakkuuspäällikkö Mikko Reunan haastattelu 

Lausunnon on tarkastanut Pori Energia Oy:n johtaja Eero Niemitalo yhdessä teknologia-asiantuntija Rudi Dieterin kanssa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Antti Linnainmaa poistui kokouksesta klo 17.48 asian käsittelyn aikana. 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/Johanna Jokelainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.