Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Elinvoima- ja ympäristötoimialan lausunto, eläinlääkinnän tarveselvitys ja hankesuunnittelu

PRIDno-2023-824

Valmistelija

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi
  • Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Yleistä
Eläinlääkintähuoltolain (765/2009) mukaan kunta järjestää alueellaan peruseläinlääkäripalvelut ja kiireellisen eläinlääkärinavun. Porin kaupunki toimii vastuukuntana Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella (Pori, Ulvila, Nakkila, Harjavalta ja Eurajoki) vastaten suureläinten kiireellisten sairaustapausten hoitamisesta ympäri vuorokauden sekä tuottaa suur- ja pieneläinten peruseläinlääkintäpalveluita virka-aikaan. Pieneläinten päivystyksen tuottaa Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy.

Yhteistoiminta-alueella pieneläinten virka-aikainen vastaanotto on järjestetty neljällä vastaanotolla Porissa, Ulvilassa, Harjavallassa ja Eurajoella, ja suureläinten hoito potilaskäynnein asiakkaan luona. Porin Maantiekadulla sijaitsevalla vastaanotolla on tilat yhdelle eläinlääkärille, mutta tällä hetkellä vastaanotolla toimii kaksi eläinlääkäriä. Vastaanotolle tehdyn työterveyshuollon työpaikkaselvityksen mukaan työtilat ovat pienet, ahtaat ja epäkäytännölliset, eikä välinehuollolle ole riittäviä tiloja. Työtilat vaikuttavat tällä hetkellä työntekijöiden työhyvinvointiin ja työn sujuvuuteen negatiivisesti.

Tarveselvitys
Tilojen puutteellisuus selittää ainakin osaksi vallitsevaa kaupungineläinlääkärien resurssipulaa ja rekrytointivaikeuksia Porin seudun yhteistoiminta-alueella, koska eläinlääkärit ovat etsiytyneet töihin muualle paremmin varusteltuihin toimintaympäristöihin. Hakeutuminen paremmin varusteltuihin toimintaympäristöihin koskee niin vakituista virkaa hoitavia kuin myös määräaikaisia sijaisuuksia tekeviä eläinlääkäreitä.

Tavoitteena on ottaa käyttöön yhteisvastaanotto, joka mahdollistaa kolmen eläinlääkärin yhtäaikaisen työskentelyn asianmukaisissa vastaanottotiloissa oheistiloineen sekä järjestää sijaisille hyvät tilapäiset asuinolosuhteet. Tarjoamalla eläinlääkäripalveluiden tuottamiseen suunnitellut ajanmukaiset tilat voidaan varmistaa työturvalliset ja työhyvinvointia tukevat työolosuhteet sekä parantaa Porin kaupungin kiinnostavuutta eläinlääkäreiden työnantajana. Yhteisvastaanotolle tarvittavista tiloista on tehty tarveselvitys.

Hankesuunnitelma
Hankesuunnitelmassa tarkasteltavan uuden eläinlääkäreiden yhteisvastaanoton tulee mahdollistaa kolmen eläinlääkärin samanaikainen toisistaan riippumaton vastaanottotoiminta kiinteistössä. Lääkäriasemaksi muunneltavan kiinteistön fyysisten mittojen ja muiden ominaisuuksien on mahdollistettava tilaohjelman sovittaminen remontoitavaan rakennukseen.

Porin nykyisen eläinlääkärivastaanoton uudeksi toimipaikaksi on valittu Porin kaupunkikonsernin omistamien kiinteistöjen joukosta Porin 24. kaupunginosasta Tikkulasta Ulasoorintie 4:stä. Remontoitava rakennus asemoituu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueelle Mäntyluodontien koillispuolelle lähelle Karjarannantien liikenneympyrää Vähärauman kaupunginosan lähituntumaan. Kohdekiinteistö vastaa hyvin sijaintivaatimukseen, joka asetettiin etsittäessä toimitilaa Porista tai Porista Noormarkun suuntaan. Siten eläinlääkinnän toimipisteverkosto säilyisi suurin piirtein tasapuolisena, kun yhteistoiminta-alueella palvelua tarjoaisivat edelleen Eurajoen ja Harjavallan vastaanotot.

Rakennuspaikan omistaa Porin kaupunki ja sillä olevan rakennuskiinteistön Porin Aikuiskoulutussäätiö. Rakennuspaikalla on 19.06.1986 hyväksytty lainvoimainen kaava. Korttelialue on kaavoitettu teollisuus- ja varastorakennuksille (kaavamerkintä T). Korttelin kerrosluku on 1 ja tehokkuusluku 0.3. Kiinteistön 609-24-9-4 pinta-ala on 4.602 m2, jonka mukaan rakennusoikeus tontilla on noin 1.380 m2. Rakennusoikeutta on tähän mennessä käytetty 589 m2.

Hankkeen kustannusarvio on 1 000 000 €. Hanke toteutetaan Porin Aikuiskoulutussäätiön taseeseen. Yhtiö tekee vuosittain talousarvion, jonka perusteella pääoma- ja hoitovastike määräytyy. Tilojen vuotuiset käyttökulut tulisivat olemaan sisältäen kaikki kulut noin 160 000€/vuosi. 

Projektiaikataulu:

  • Suunnittelijoiden valinta 1kk
  • Suunnittelutyö 3-4 kk
  • Rakennuslupa 2kk
  • Korjaustyöt 8 kk

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle eläinlääkinnän tarveselvityksen ja hankesuunnnitelman hyväksymistä.

Pöytäkirja asian osalta päätetään tarkastaa heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirja tämän asiakohdan osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, Jouni Salonen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.