Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto: Aurinkopaneelien asennukseen suhtauduttava myönteisesti Porissa, valtuustoaloite, valtuutettu Mikael Ropo

PRIDno-2022-6742

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Mikael Ropo jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite:

Aurinkopaneelien asennukseen suhtauduttava myönteisesti Porissa

Taustaa:

Maanrakennuslain mukaan aurinkopaneelien asennus edellyttää lupamenettelyä, mikäli rakennus on suojeltu, tai mikäli toimella on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan tai ympäristöön. Porissa on kulttuurihistoriallisia alueita Kuukkarissa, Viidennessä-osassa, Uniluodossa ja Reposaaressa. Säännöt edellä mainituissa kaupunginosissa asennukseen on tiukat johtuen rakennusten suojelusta ja kaupunkikuvan muuttumisesta. Nykyisessä energiakriisissä tulee kuntalaisia tukea aurinkoenergiaan ja erityisesti uusiutuvaan energiaan käyttöön kaikin mahdollisin tavoin. Kaupunkikuvan muuttumisesta merkittävästi en olisi huolissaan, koska aurinkopaneelit on myös helppo tarvittaessa poistaa ja kaupunkikuva täten ennallistaa.

Esitän, että:

Porin kaupunki ottaa myönteisen kannan aurinkopaneelien asentamiseen myös kulttuurihistoriallisesti merkittävillä alueilla, sekä laatii ohjeet kuntalaisille selkeät ohjeet miten asiassa tulisi menetellä.

Porissa 12.12.2022

Mikael Ropo

kaupunginvaltuutettu kok.

teknisen lautakunnan puheenjohtaja”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi
  • Olli Joukio, olli.joukio@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Mikael Ropo on jättänyt kaupunginvaltuuston 12.12.2022 kokouksessa valtuustoaloitteen Aurinkopaneelien asennukseen suhtauduttava myönteisesti Porissa. Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää 19.12.2022 kokouksessaan aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan lausunnon 31.3.2023 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonta myöntää asianmukaiset luvat kaikille laillisille toimenpiteille, jotka maankäyttö- ja rakennuslain mukaista lupaa edellyttävät. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla ja suojelevalla asemakaava-alueella sijaitsevien kiinteistöjen katoille asennettavat aurinkopaneelien luvat käsitellään tapauskohtaisesti. Lupa voidaan myös myöntää määräaikaisesti.

Energianeuvonta

Aurinkoenergian hyödyntäminen ja sen edistäminen on energianeuvonnassa erittäin tärkeä ja kaupunkilaisia onkin neuvottu teknisissä, taloudellisissa ja lupiin liittyvissä kysymyksissä mm. ohjattu lupapalveluun ja tutustumaan Porin rakennusvalvonnan ohjeeseen aurinkopaneeleista 9.11.2022.

Energianeuvonnan näkökulmasta toivotaan, maakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön sijoittuvien kiinteistöjen osalta, nykyistä sallivampaa lupakäytäntöä erityisesti museoviranomaisilta. Kaavassa kun ei näillä alueilla aurinkopaneeleita erityisesti kielletä. Museovirasto määrittelee ohjeessaan ” Kulttuuriperinnössä on pitkälti kyse kestävästä kehityksestä, säästäväisestä ja pitkäikäisestä luonnonvarojen käytöstä. Eli samoista asioista kuin uusiutuvissa energiamuodoissa. Lähellä kestävästi tuotettu energia ei siis ole ristiriidassa rakennusperinnön kanssa, päinvastoin. Museovirasto suhtautuu kunkin kohteen tai kohdekokonaisuuden lähtökohdista suunniteltuun aurinkopaneelien käyttöön myönteisesti.”

Energianeuvonta toivoo saaman palautteen perusteella myös mahdollisten kielteisten päätösten osalta tiukkaa perustelua, jotta kiinteistön omistajat ymmärtävät paremmin kielteisen päätöksen. Rinnastukset aurinkopaneelien osalta kattoikkunoihin tai poikkipäätyihin, ilman viittausta esimerkiksi lakiin tai oikeuden päätökseen asiasta, ei lisää kiinteistön omistajien ymmärtämystä, vaan antaa helposti vaikutelman viranomaisen omasta tulkinnasta.

Energianeuvonnan näkökulmasta aurinkoenergia sopii nykykäsityksen mukaan mitä suuremmassa määrin myös perinteiseen puutalorakentamiseen, aurinkojärjestelmät eivät ole kiinteä osa rakennusta ja voidaan poistaa käyttöikänsä lopussa rakennuksen siitä kärsimättä, lisäksi ne nostavat kiinteistön arvoa ja alueen arvostusta.
 

Satakunnan museo

Aloitteen tavoitteena on, että kaupunki ottaa myönteisemmän kannan aurinkopaneelien asentamiseen myös kulttuurihistoriallisesti merkittävillä alueilla. Satakunnan Museo huolehtii alueellisena vastuumuseona kulttuuriympäristötehtävistä koko maakunnan alueella. Tehtävä perustuu vuoden 2020 alussa voimaan tulleeseen museolakiin. Museon tulee olla asiantuntijatehtävissään, kuten kannanotoissaan ja lausunnoissaan johdonmukainen ja tasapuolinen, ja museo ei voi käsitellä yhtäkään kuntaa erityistapauksena. Museon kannanotot perustuvat kaavamääräyksiin, taustaselvityksiin sekä lakiin. Lisäksi Museo seuraa myös Museoviraston antamaa ohjeistusta mm. aurinkopaneeleiden osalta.

Lähtökohtaisesti museo sallii aurinkopaneelien asennuksen kiinteistöihin. Mikäli kiinteistö, johon aurinkopaneelit halutaan asentaa, sijoittuu joko valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön, on aurinkopaneeleiden sijoittelua pyritty ohjaamaan siten, että kohteen sekä myös ympäristön kulttuuriympäristöarvot eivät häiriinny. Porissa museo toimitti Päärnäisten asukasyhdistykselle heidän pyynnöstään aurinkopaneeleihin liittyvän infopaketin (liite), jota voi hyödyntää myös muilla alueilla.

Satakunnan Museo ottaa jatkossakin kulttuuriympäristöihin ja maisemaan liittyviin kysymyksiin kantaa yhdenmukaisin perustein koko maakunnan alueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/Johanna Jokelainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.