Valmistelija
Matti Karjanoja, yksikön päällikkö, rakennusvalvontayksikkö
Perustelut
Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunnan 29.1.2020 tekemästä päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen ja hallinto-oikeus on pyytänyt ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunnalta lausuntoa valituksen johdosta. Asian aikaisempi käsittely löytyy historiatiedoista. Turun hallinto-oikeudelle on 11.5.2020 lähetetty seuraava lausunto.
Porin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta esittää [peitetty]n valituksen johdosta seuraavaa:
[peitetty] on valittanut ympäristö- ja lupapalveluiden päätöksestä 29.1.2020, jossa lautakunta ei ole ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin Porin Teollisuustyöntekijät ry:n omistaman loma-asunnon käytön johdosta.
Kyseinen loma-asunto sijaitsee kaavassa määritellyllä loma-asuntojen korttelialueella ja sen omistaa ammattiyhdistys, Porin Teollisuustyöntekijät ry, jäseniään varten suunnattua, yhdistyksen tukemaa lomatoimintaa varten.
Yhdistyksellä on noin 2.200 jäsentä ja se on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys. Yhdistys ei harjoita taloudellista elinkeinotoimintaa eli kyseessä ei taloudellisen edun tarkoituksessa harjoitettu matkailu-, majoitus- tai ravitsemustoiminta. Kyseisen loma-asunnon käyttö on jäsenille jäsenetu/liiton tuki heidän maksamansa jäsenmaksun perusteella. Yhdistyksen perimä käyttökorvaus loma-asunnon käytöstä ei kata edes käyttökustannuksia katteesta puhumattakaan, vaan ko. korvaus kuluu kiinteistön huoltoon ja mahdollisiin korvauksiin.
Ammattiliitot ja muut sosiaaliset yhdistykset ovat tarjonneet jäsenilleen tai asiakkailleen (esim. erilaiset lastensuojelujärjestöt) tuettua lomatoimintaa sosiaalisena etuna 1940 – 1950 –luvuilta saakka joko nimellistä korvausta vastaan tai kokonaan korvauksetta. Toiminta voidaan katsoa vakiintuneeksi käytännöksi Suomessa noin seitsemän vuosikymmenen ajalta. Kyseessä on kaavan mukainen loma-asunnon käyttö lomailutarkoitukseen. Loma-asunnon omistus on vain järjestetty toisella tavalla. Viime aikoina esille noussut Airbnb- ilmiö on uusi ja osittain sääntelemätön ilmiö, johon liittyvät lieveilmiöt eivät voi vaikuttaa vuosikymmenien aikana vakiintuneeseen paljolti sosiaaliselta pohjalta kehittyneeseen käytäntöön
Jäseniltä perittävä käyttökorvaus ei sisällä ateria- tai aamiaispalveluita eikä muitakaan ammattimaiseen majoitustoimintaan liittyviä palveluita kuten liinavaateita, siivousta tai hygieniatarvikkeita. Loma-asuntoa ei tarjota ns. välityspalvelun kautta eikä sitä markkinoida yleiseen käyttöön. Toiminnalla ei tähdätä taloudelliseen voittoon. Toiminta ei näin ollen täytä elinkeinotoimintana harjoitettavan vuokraus-, matkailu ja majoitustoiminnan tunnusmerkkejä.
Mahdollisia sosiaalisia haittoja naapurustolle voi aiheutua myös yksityisomistuksessa olevan loma-asunnon käytöstä. Naapuririidat eivät myöskään ole viranomaisille tuntemattomia vakituisesti kiinteistöillä asuvien tai lomailevien yksityishenkilöiden kesken. Rakennusluvalla tai muullakaan valvonnalla ei voida säädellä esim. sitä, paljonko vieraita loma-asunnon omistaja kutsuu kesämökilleen tai kuinka usein yksityinen omistaja järjestää esim. juhlia. Kaikissa tapauksissa mahdolliset häiriöt kuuluvat poliisiviranomaisten valvottavaksi.
Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta pyytää, että [peitetty]n valitus edellä mainituilla perusteilla hylättäisiin. Oikeudenkäyntikuluvaatimuksen osalta lautakunta vetoaa hallintolainkäyttölain 74 §:ään ja katsoo, että kyseessä on tulkinnanvarainen kysymys, joten lopputuloksesta riippumatta ei voida katsoa kyseessä olevan viranomaisen virhe.
Ehdotus
Esittelijä
Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi
Lautakunta päättää merkitä tiedoksi ja hyväksyä suoritetut toimenpiteet.