Kaupunginhallitus, kokous 8.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 LISÄPYKÄLÄ: Asiantuntijapalveluiden hankinta Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynnin valmisteluun ja mahdolliseen myyntiprosessin toteuttamiseen (lisäpykälä)

PRIDno-2024-1359

Valmistelija

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuustolle tammikuussa 2024 esittellyn materiaalin mukaan Porin kaupunki hakee Pori Energialle mahdollista kumppania, joka sitoutuu yhtiön ja aluetalouden kasvun mahdollistaviin investointeihin. Hankkeen alussa haetaan asiantuntijakumppania, jonka tehtävänä on maksimoida myytävän kohteen valuaatio. Tätä varten tulee käynnistää tarjouskilpailu Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynnin valmisteluun ja mahdollisen myyntiprosessin toteuttamiseen liittyvästä asiantuntijapalveluiden kokonaisuudesta. Asian etenemistä on esitelty kaupunginhallitukselle aiemmin maaliskuussa 2024.

Asiantuntijapalvelun hankintaa on valmisteltu ja työryhmä pyytää kaupunginhallituksen lupaa käynnistää hankintaprosessi. Asian etenemisestä on laadittu seuraavanlainen alustava aikataulu:

  • Tietopyyntö / kutsu markkinavuoropuheluihin vko 15
  • Markkinavuoropuhelut huhtikuun aikana
  • Kilpailutus toukokuun aikana
  • Hankintapäätös kesäkuussa
  • Sopimus asiantuntijapalveluista heinäkuussa
  • Toimeksiannon aloitus elokuussa

Asiantuntijapalvelun ensimmäinen osuus on perusteellinen selvitystyö, ns. Vendor’s Due Diligence, joka sisältää mm. neuvonannon myyntikohteen ja keskeisten reunaehtojen määrittämiseksi päätöksentekoprosessia varten. Myytävä osuus, osakassopimuksen keskeiset sisällöt ja muut kaupungin näkökulmasta keskeiset reunaehdot tunnistetaan ja määritellään yhdessä valittavan asiantuntijatahon kanssa ennen varsinaisen myyntiprosessin käynnistävän päätöksen käsittelyä kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa. Kokonaisuus sisältää myös myytävän omistusosuuden arvonmäärityksen. Toimeksianto sisältää myös osallistumisen tarvittaviin kaupungin toimielinkäsittelyihin asiantuntijaroolissa.

Asiantuntijapalvelun toinen osuus on myymiseen liittyvän prosessin kokonaistoteutus asiantuntijapalveluna sisältää myyjän kokonaisvaltaiset neuvonantopalvelut myyntiprosessin toteuttamiseen sisältäen projektijohdon, taloudellisen ja juridisen neuvonannon. Asiantuntijakumppani vastaa koko myyntiprosessin käytännön toteutuksesta, hanke- ja projektinhallinnasta sekä mm. yhteydenpidosta ja myytävän kohteen esittelystä potentiaalisille ostajille. Palveluntuottaja toimii läpi prosessin kaupungin neuvonantajana. Palvelutuottaja toimii myyntiprosessissa myös kaupungin juridisena neuvonantajana. Palveluntuottaja vastaa asiakirjojen, kuten kauppakirjojen, osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen valmistelusta, niitä koskevista neuvotteluista tarjoajien kanssa sekä allekirjoitus- ja täytäntöönpanotilaisuuksien järjestämisestä. Asiantuntijakumppani työskentelee prosessin ajan tiiviisti kaupunginhallituksen ja kaupungin omien asiantuntijoiden kanssa.

Toimeksiannon toteuttaminen edellyttää asiantuntijalta kotimaisen energia-alan yritysjärjestelyiden suunnittelun ja toteutuksen syvällistä osaamista käsittäen taloudellisen neuvonannon, projektijohdon ja juridisen neuvonnan.

Mikäli kaupungin päätöksentekoelimet eivät myyntiä valmistelevan selvitystyön jälkeen päätä käynnistää myyntiprosessia, myymiseen liittyvää asiantuntijapalvelua (kokonaistoteutus) ei hankita. Tämä tarkoittaa sitä, että toimeksianto päättyy valmistelevaan selvitystyöhön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää velvoittaa työryhmän aloittamaan asiantuntijapalvelun kilpailuttamisen Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myymiseksi ja kasvukumppanin hakemiseksi. Kaupunginhallitus nimeää toimeksiantoon työryhmän, joka raportoi säännöllisesti kaupunginhallitukselle sekä tuo asian esittelyn mukaisesti asiantuntijapalvelun hankinnan kaupunginhallituksen päätöksentekoon. Kaupunginhallitus antaa kokouksessa työryhmälle evästyksen asiantuntijapalvelun hankkimiseksi.

Päätös

Kaupunginhallitus nimesi työryhmään seuraavat henkilöt: Tuomas Hatanpää, Outi Karinharju, Lauri Kilkku, Liisa Laurila, Pauliina Mäenpää ja Janne Vartia. Muilta osin päätösesityksen mukaan.

Tiedoksi

Tuomas Hatanpää, Outi Karinharju, Lauri Kilkku, Liisa Laurila, Pauliina Mäenpää, Janne Vartia

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.