Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 639 Isokatava 74. kaupunginosa (osa). asemakaavan kumoaminen 609 1764

PRIDno-2022-981

Valmistelija

  • Harri Kahelin, Kaavoitusarkkitehti, harri.kahelin@pori.fi

Perustelut

Kumottavan asemakaavan alue sijoittuu Isokatavan kaupunginosaan. Alue sijaitsee noin 25 km kaupungin keskustasta Reposaaren Maantien pohjoispuolella. Kumottavan kaava-alueen pinta-ala on noin 3,9 ha.

Asemakaavan AS 334 kumoaminen liittyy osaltaan rautatietasoristeysten turvallisuuden parantamiseen Iso-Katavassa poistamalla Katavantien eritasoliittymä. Asemakaavan kumoamisen tavoitteena on mahdollistaa tiehankkeen suunnittelunmukainen toteuttaminen Killantien, Katavantien ja Kappelintien tiloille ja tonteille Taukotien kautta. Rautatietasoristeyksen poistaminen käsitellään kaavamuutoksella 609 1760.

Kaava-alue on pääosin kaupungin omistuksessa ja asemakaavan kumoaminen on käynnistetty kaupungin Väyläviraston toimesta.

Vanhentuneen asemakaavan kumoamisella mahdollistetaan tulevan kaavamuutoksen tiehankkeen suunnitelmien mukainen toteuttaminen, joka liittyy viereisen kaava-alueen Katavantien poistettavan rautatietasoristeyksen järjestelyihin ja jota käsitellään tarkemmin asemakaavamuutoksessa 609 1760. Alueen rakentumista ohjataan jatkossa maakuntakaavan pohjalta ja poikkeamismenettelyin, jolloin rakentumisen hallinta yhdenmukaistuu muiden vastaavien ranta-alueiden mukaiseksi.

Asemakaavan kumoamisessa kumotaan loma-asuntoalue sekä retkeily- ja leiriytymisalue.

Asemakaavan kumoaminen on kuulutettu vireille 6.4.2022 ja kaavaluonnos sekä Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 7.-20.4.2022 kaupungin verkkosivuilla ja Palvelupiste Porinassa. Kaavaluonnos ja Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lähetetty osallisille kirjeitse.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa sekä kaavaluonnosta koskevat mielipiteet on voitu esittää nähtävilläolon aikana kaupunkisuunnitteluun suullisesti, kirjallisesti ja sähköisesti.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei saatu mielipiteitä.

Asemakaavasta saatiin luonnosvaiheen ennakkolausunnot elinvoima- ja ympäristötoimialalta, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakuntaliitolta ja Väylävirastolta.

Kaavaluonnoksesta saatiin 2 mielipidettä.

Mielipiteet ja ennakkolausunnot on esitetty tiivistettynä kaavaselostuksessa. Mielipiteet ja ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.

Asemakaavaan ei liity maankäyttösopimuksia.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja –selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Isokatavan 74. kaupunginosan (osa) kumoamiskaavan 609 1764, päivätty 14.10.2022, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Satakuntaliitolta, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta ja Väylävirastolta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kuulutus, lausuntopyynnöt ja muut asianosaiset sekä Harri Kahelin, Risto Reipas, Otto Arponen, Tea Bogdanoff ja Tarja Suojala

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.