Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 645 Porin materiaalikeskuksen ympäristoluvan tarkistaminen ja muuttaminen sekä toiminnan aloittamislupa / AVI:n päätös / valitus Vaasan hallinto-oikeudelle

PRIDno-2021-5180

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Fortum Waste Solutions Oy on hakenut Porin materiaalikeskuksen toiminnan Kellahdessa Peittoon alueella ympäristöluvan tarkistamista ja muuttamista sekä aloittamislupaa toiminnalle. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 19.5.2022 antamallaan päätöksellä muuttanut Porin materiaalikeskuksen ympäristölupaa Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti sekä tarkistanut lupamääräykset vastaamaan toimialan parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) vaatimuksia. Edelleen aluehallintovirasto on päättänyt kaatopaikka-asetuksen nojalla, että saman asetuksen rajoitusta biohajoavaa ja muuta orgaanista ainesta sisältävän jätteen sijoittamisesta kaatopaikalle ei sovelleta hakemuksessa esitettyihin Fincumet Oy:n PVC-muovipitoisiin jätteisiin, joiden sijoittaminen tehdään lupamääräysten mukaisesti. Poikkeuslupa on määräaikainen. Lisäksi aluehallintovirasto on päättänyt, että vaarallisen jätteen kaatopaikalle sijoitettavan yhtiön Mäntyluodon jätteenkäsittelylaitoksella muodostuvan jätesakan molybdeenin liukoisuudelle annettu raja-arvo voidaan kolminkertaistaa. Luvan saaja voi aloittaa hakemuksen mukaisen toiminnan muutoksenhausta huolimatta. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen 19.5.2022 nro 143/2022.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 19.5.2022 antanut päätöksen Fortum Waste Solutions Oy:n Porin materiaalikeskuksen ympäristöluvan tarkistamisesta ja muuttamisesta sekä toiminnan aloittamisluvasta.

Fortum Waste Solutions Oy on 27.6.2022 päivätyllä valituksella hakenut Vaasan hallinto-oikeudelta muutosta aluehallintoviraston päätökseen lupamääräyksen 58 osalta. Ko. lupamääräys koskee jätevesien käsittelyä ja johtamista, lähinnä kadmiumin pitoisuuden raja-arvoja.

Vaasan hallinto-oikeus pyytää kaupungin vastinetta valituksen johdosta.

Elinvoima- ja ympäristötoimiala on ilmoittanut, että heillä ei ole lausuttavaa asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää ilmoittaa Vaasan hallinto-oikeudelle Fortum Waste Solutions Oy:n valituksen johdosta, että Porin kaupungilla ei ole lausuttavaa Fortum Waste Solutions Oy:n valitukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Vaasan hallinto-oikeus / 3.11.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.