Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 635 Kaupungin tilojen vuokraus hyvinvointialueelle

PRIDno-2022-5444

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Vuoden 2023 alusta alkaen perusturvan ja pelastuslaitoksen käyttämät tilat siirtyvät uuden hyvinvointialueen käyttöön. Vuokrattujen tilojen vuokrasopimukset siirtyvät suoraan ja lisäksi kaupungin omistamat tilat vuokrataan hyvinvointialueelle. Perusturvalla on ollut käytössään lähes 100 tuhatta neliötä tiloja. Hyvinvointialueelle vuokrataan noin 50 tuhatta neliötä ja lähes vastaava määrä vähenee kaupungilta ulkoa vuokrattuja tiloja sopimusten siirtymisen myötä. Vuokran hinnan määrittelyä säädellään lainsäädännöllä ja sopimukset tehdään tässä vaiheessa 3+1 vuodeksi. Konserniyhtiöiden sopimukset siirtyvät sellaisenaan hyvinvointialueelle.

Kaupunki on käyttänyt vuokranmäärittelyssä apuna Trellum Consulting Oy:tä. Yhtiö on määritellyt ja osin päivittänyt hyvinvointialueelle vuokrattavien rakennusten tekniset- ja jälleenhankinta-arvot. Arvojen määritys ja päivitys tehtiin koko rakennuksesta, ei pelkästään hyvinvointialueelle vuokrattavasta pinta-alasta. Arvojen määrityksen pohjaksi rakennukset katselmointiin kesäkuussa 2022. Osa rakennusten arvoista pohjautui vuonna 2018 tehtyyn määrittelyyn, joiden tiedot päivitettiin nyt tehtävää vuokralaskentaa varten vuoden 2021 lopun tilanteeseen.

Nyt tehdyn arvonmäärityksen pohjalta rakennuksista laskettiin 7.4.2022 annetun asetuksen mukainen pääomavuokra ja ylläpitovuokra määriteltiin annetun asetuksen liitteiden pohjalta. Asetus mahdollistaa pääomavuokran laskennan aidosti
määritellyn teknisen arvon pohjalta, jolloin nyt tehtyä arvomääritystä käytettiin ja käytetään pääomavuokran laskennan pohjana. Hyvinvointialueelle tullaan vuokraamaan tiloja 64 rakennuksesta, joiden pinta-ala on yhteensä noin 50 tuhatta
neliömetriä. Näistä rakennuksista pääomavuokra lasketaan rakennuksen teknisen arvon pohjalta 6 % tuottovaatimuksella ja pääomavuokran hinta tulee olemaan noin 6,3 miljoonaa euroa vuodessa eli keskimäärin 10,53
€/m2/kk. Ylläpitovuokra määriteltiin asetuksen liitteiden mukaan, sisältäen hallinnon osuuden, kunnossapidon ja asetuksen liitteiden käyttötarkoituskohtaisten ylläpidon kuukausineliöhintojen mukaan laskettu muu
ylläpito -osuuden. Ylläpitovuokra on yhteensä 3,58 miljoonaa euroa vuodessa eli keskimäärin 6,01 €/m2/kk. Bruttovuokra laskennan mukaan hyvinvointialueelle vuokrattavista rakennuksista on noin 9,88 miljoonaa euroa vuodessa eli keskimäärin 16,55 €/ m2/kk. Vuokrien lisäksi veloitetaan hyvinvointalueelta koulujen ja palolaitoksien siivous erillisen mitoituksen mukaan n.150.000 euroa vuodessa.

Tilayksikkö on valmistellut vuokrasopimuksia yhdessä hyvinvointialueen kanssa neuvotellen. Keskeiset neuvotteluissa tarkennetut asiat olivat:

  1. Vuokrasopimukset toimitetaan paperisena, liitteinä jokaisessa sopimuksessa on sovellettava vastuunjakotaulukko, yleiset sopimusehdot ja pohjakuvat A3 kokoisena.
  2. Vuokrasopimuksiin muut ehdot kohtaan kaikissa kohteissa: pääomavuokra pitää sisällään korvauksen maapohjan käytöstä ja mahdolliset verot ja veroluonteiset maksut. Tilojen käytön muuttuessa oleellisesti, osapuolet sitoutuvat neuvottelemaan jatkosta.

  3. Tehtävillä sopimuksilla päätetään Sairaanhoitopiirin kanssa tehdyt vuokrasopimukset.

  4. Kouluilta vuokratut tilat jaotellaan kolmeen sopimukseen; suunterveydenhuolto, kouluterveydenhuolto, oppilashuolto, joissa listattuina erikseen kohteet. 

  5. Koulujen ja paloasemien tilat vuokrataan siivottuina lisähintaan.

  6. Sampolan palvelukeskuksen Itätuulen HYVA:n tiloista ja Kaarisillan koulun HYVA:n tiloista tehdään alivuokrasopimukset.

  7. Teljäntorin tiloista tehdään toistaiseksi voimassa oleva sopimus 12kk irtisanomisajalla puolin ja toisin. 

Vuokrasopimukset tehdään valtakunnallista Maakuntien tilakeskus Oy:n Skenarios järjestelmää apuna käyttäen. Järjestelmä luo vuokrasopimukset esitäytettyjen tietojen pohjalta. Vuokrasopimuksen liitteeksi tulee valtakunnallisen valmistelun pohjalta tehty vastuunrajataulukko, jonka yksityiskohdat on neuvoteltu Hyvinvointialueen kanssa Porin toimintamalleihin sopivaksi. Liitteeksi tulee myös yleiset sopimusehdot ja vuokrattavan kohteen pohjakuvat. Päätösesityksen liitteenä on esimerkki sopimusmallista, vastuunrajataulukosta ja yleiset sopimusehdot sekä Iista vuokrattavista kohteista. Listassa näkyy vuokrasopimuksien yleiset periaatteet sopimuksittain ja tiloittain.

Sopimukset on nähtävillä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Hyvinvointialueen kanssa tehdään esityksen mukaiset vuokrasopimukset. Lisäksi tekninen lautakunta päättää esittää, että kaupunginjohtajalle annettaan oikeus tehdä vähäisiä muutoksia sopimuksiin ja oikeus sopimuksien allekirjoitukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Christa Lahto poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (yhteisöjäävi) 17:16-17:39.

Kokouskäsittely

Jarno Joensuu poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo. 17:30.

Sampsa Kataja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo. 17:34.

Valmistelija

  • Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 18.10.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että Satakunnan hyvinvointialueen kanssa tehdään esityksen mukaiset vuokrasopimukset ja että kaupunginjohtajalle annettaan oikeus tehdä vähäisiä muutoksia sopimuksiin ja oikeus sopimusten allekirjoittamiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

______________________

Merkitään, että Arja Laulainen poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen varajäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Johanna Rantanen (Sinikka Aleniuksen varajäsen) saapui kokoukseen ennen tämän asian käsittelyä kello 16.07.

Merkitään, että Aila Haikkonen poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Juha Kantola (Aila Haikkosen varajäsen) oli kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyn ajan kello 16.07 - 16.15.

Merkitään, että Timo Aro poistui esteellisenä (palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi)  tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Mari Kaunistola poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Arto Nurmi toimi puheenjohtajana tämän asian käsittelyn ajan.

Merkitään, että Petri Huru saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn jälkeen kello 16.17.

Esteellisyys

  • Arja Laulainen, Sinikka Alenius, Timo Aro, Aila Haikkonen, Mari Kaunistola

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto, Hyvinvointialue, Tilayksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.