Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 638 Karjaranta 21. kaupunginosan korttelin 60, Verstaskadun ja yleisen pysäköintialueen asemakaavan muutos 609 1752 sekä tonttijako 8506

PRIDno-2020-5457

Valmistelija

  • Tea Bogdanoff, tea.bogdanoff@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin Karjarannan 21. kaupunginosassa on käynnissä asemakaavamuutoksen laatiminen Siklatilat Oy:n 10.6.2020 päivätyn hakemuksen johdosta. Asemakaava koskee Karjarannan 21. kaupunginosan korttelia 60, Verstaskadun katualuetta ja yleistä pysäköintialuetta. Suunnittelualueen rajaus, kaavatyön sisältö ja tavoiteaikataulu selviävät tarkemmin osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Kaavan laadinnasta vastaa A-Insinöörit Civil Oy:stä. Kaavatyön vireilletulosta on kuulutettu kaavanlaatijan toimesta 23.6.2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavaluonnos olivat samanaikaisesti nähtävillä 24.6.2021 – 23.7.2021 ensisijaisesti kaupunkisuunnittelun internetsivuilla www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu sekä kaupunkisuunnittelussa ja palvelupiste Porinassa kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla (Porinan käyntiosoite Yrjönkatu 13).

Kaavanlaatija on vastannut myös lausuntojen pyytämisestä viranomaisilta valmisteluvaiheessa. Menettelystä on sovittu kaupunkisuunnittelupäällikön kanssa. Kaavan pohjakartta MK 1:1000 on Porin kaupungin mittaustoimen laatima. Pohjakartta on JHS 185 2.5.2014 mukainen.

Kaava-alueen pinta-ala on n. 0,8 ha. Suunnittelualue sijaitsee Karjarannan kaupunginosassa Karjarannantien ja Jokiniityntien risteyksen tuntumassa ja rajautuu Porin Karjarannan vuoden 2018 asuntomessualueeseen. Alue on n. 1,5 km:n etäisyydellä Porin kaupungin keskustasta. Alue on tasaista, entistä teollisuusaluetta. Suunnittelualueella on palvelutalo ja pysäköintialuetta, jonka pohjoisosassa on kierrätyspiste.

Asemakaavamuutoksen luonnoksesta saatiin lausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakunnan Museolta, Porin Elinvoima- ja ympäristötoimialalta, Porin Vedeltä ja Pori Energialta. Lausunnoissa kiinnitettiin huomiota tulvapenkereen korkeuteen, pysäköintipaikkojentarpeen ja autopaikkojen kokonaismäärään, rakennusten mittakaavaan sekä varjostukseen. Mielipiteitä luonnoksesta saatiin kaksi. Ennakkolausunnot ja mielipiteet ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä, sekä julkisena koosteena erillisessä palauteraportissa (selostuksen liite 6), joka sisältää vastineet saatuihin palautteisiin.

Kaavaehdotusta laadittaessa tutkittiin vaihtoehtoisia ratkaisuja pysäköinnin järjestämiseksi, jotka on esitetty kaavaselostuksessa. Tarkastelujen perusteella päätettiin osoittaa korttelin 60 pysäköintiä varten autopaikkojen korttelialuetta (LPA).

Asemakaavan muutoksella muodostuu yksi korttelialue, josta osa osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL-88), jolle saa rakentaa palveluasuntoja ja toimintaa tukevia palvelutiloja, ja osa autopaikkojen korttelialueeksi (LPA), jolle saa sijoittaa korttelin 60 autopaikkoja. LPA-korttelialue vähentää katualuetta ja yleistä pysäköintialuetta. Jäljelle jää yleistä pysäköintialuetta (LP-1), jolle saa sijoittaa myös korttelin 59 autopaikkoja. Korttelin 60 ja yleisen pysäköintialueen väliin jää Verstaskadun katualuetta. Suurin sallittu kerrosluku vaihtelee kahdesta viiteen (II-V) kerrosta. Kortteliin 60 osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 5450 kerrosalaneliömetriä (k-m²). Yleiselle pysäköintialueelle (LP-1) osoitetaan rakennusoikeutta 40 k-m², korttelin 59 autokatosta varten.

Asemakaavamuutoksella siirretään korttelissa 60 hoivakodin tontilta 2 rakennusoikeutta käytettäväksi vielä rakentamattomalle tontille 3. Korttelin kokonaisrakennusoikeus pysyy ennallaan.

Tekninen toimiala valmistelee asemakaavan muutokseen liittyvät sopimukset.

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja se sisältyy osittain asemakaavaan.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta, –selostus ja tonttijako.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Karjarannan 21. kaupunginosan korttelia 60, Verstaskadun katualuetta ja yleistä pysäköintialuetta koskevan asemakaavan muutoksen 609 1752, päivätty 3.10.2022 sekä tonttijaon 8506 nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan Museolta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Pori Energia Sähköverkot Oy:ltä, Pori Energia Oy Energiapalvelulta, Porin Vedeltä, DNA Oy:ltä, Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Lännen Painepuu Oy) ja Varsinais-Suomen ELY- keskukselta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaavamuutoksen anojalta Siklatilat Oy:ltä peritään kaavan käsittelykuluja 2200 euroa, josta luonnosvaiheessa on laskutettu 1100 euroa, ja loput laskutetaan, kun kaavamuutos on hyväksytty.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kuulutus, lausuntopyynnöt ja muut asianosaiset

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.