Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 637 Ylimääräisen avustuksen myöntäminen ruoka-aputoimijoille

PRIDno-2022-4964

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Ruoka-apua jakavilta järjestöiltä on tullut viestejä, että järjestöjen edellytykset ruoka-avun jakamiseen ovat heikentyneet kasvavien kustannusten vuoksi. Lisäksi järjestöjen on pitänyt järjestellä toimintaansa uudelleen esimerkiksi lisäämällä jakopäiviä, koska lukuisa joukko Ukrainan pakolaisia on liittynyt ruoka-avun hakijoihin. Tämä vaikuttaa myös jaettavan ruuan riittävyyteen. Ruoka-avun piirissä olevien henkilöiden määrän odotetaan edelleen kasvavan tulevan talven aikana.

Porilaiset ruoka-aputoimintaa harjoittavat järjestöt toimivat pääasiassa kaupungin myöntämän toiminta-avustuksen turvin. Vuoden 2023 toiminta-avustukset tulevat hakuun marraskuussa ja päätökset avustusten myöntämisestä tehdään helmikuussa, jolloin avustukset saadaan maksuun arviolta maaliskuussa. Ruoka-avun parissa toimiville järjestöille suunnatulla ylimääräisellä avustushaulla voidaan varmistaa järjestöjen toimintaedellytykset ja ruoka-aputoiminnan häiriöttömyys vuodenvaiheen yli.

Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry on toimittanut kaupungille avustushakemuksen, jonka mukaan järjestön taloudellinen tilanne on kriittinen ja ruoka-aputoiminta on vaarassa katketa. Järjestölle ehdotetaan myönnettäväksi 10 000 euroa toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tämä otetaan huomioon lisäavustuksia myönnettäessä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää avata ylimääräisen avustushaun ruoka-aputoimintaa Porin alueella harjoittaville järjestöille. Avustusta voi hakea 12.10.2022 klo 15:00 mennessä lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen ja tilikohtaisen tuloslaskelman ajalta tammi-elokuu 2022 osoitteeseen kirjaamo@pori.fi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää myöntää heti 10 000 euroa Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry:lle. Avustus maksetaan välittömästi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 26.9.2022 § 568 avata ylimääräisen avustushaun ruoka-aputoimintaa Porin alueella harjoittaville järjestöille. Avustusta tuli hakea 12.10.2022 klo 15:00 mennessä.

Määräaikaan mennessä saapui neljä hakemusta. Yksi hakemuksista ei täytä kriteereitä, koska hakijana on seurakunta. Hakemus tulee siten hylätä. Kolme hakijaa täyttää avustuksen myöntämisen kriteerit. Hakemukset ovat nähtävillä kokouksessa.

Yhteenveto hakemuksista

Hakija Haettava avustus Hakemuksen perustelut Ehdotettava avustus
Elämän Eliksiiri ry 20 000 Kohonneet polttoaine-, ajoneuvojen huolto- ja korjaus-, vuokra-, jäte- ja palkkakustannukset sekä vähentyneet kannatustuotot. Lisäksi harkinnassa elintarvikkeiden ostaminen, koska jaettava ruoka on vähissä. 15 000
Porin Seudun Työttömät ry 30 000 Yleinen kustannusten nousu sekä heikentynyt varainhankintakyky. 10 000
Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry 29 000 Yleinen kustannusten nousu, esim. sähkö- ja polttoainekustannukset, sekä vähentyneet kannatustuotot. 20 000

 

Satakunnan Elämän Leipä ry:lle myönnettävästä avustuksesta vähennetään sille aiemman päätöksen (26.9.2022 § 568) mukaisesti maksettu 10.000 euroa.

 

Ruoka-avun parissa toimiville järjestöille maksettavilla ylimääräisillä avustuksilla voidaan varmistaa järjestöjen toimintaedellytykset ja ruoka-aputoiminnan häiriöttömyys vuodenvaiheen yli siihen saakka, kunnes vuoden 2023 toiminta-avustukset saadaan maksuun arviolta maaliskuussa. Nyt myönnetyt avustukset huomioidaan vuoden 2023 toiminta-avustuksia myönnettäessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää ylimääräistä avustusta seuraavasti:

  • Elämän Eliksiiri ry 15.000 euroa
  • Porin Seudun Työttömät ry 10.000 euroa
  • Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry 20.000 euroa 

Satakunnan Elämän Leipä ry:lle myönnettävästä avustuksesta vähennetään sille aiemman päätöksen mukaan maksettu 10.000 euroa. Avustukset maksetaan määrärahan mahdollisesta ylittymisestä huolimatta kustannuspaikalta 14111100001 KH:n myöntämät avustukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakijat, avustustyöryhmä, talouspalvelut/Pia Markkanen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.